Koulut alkoivat! Kuinka monta maahanmuuttajaa mahtuu koulupenkille?

5.2.2008 HS.otsikolla ” Helsingin koululaisista lähes neljännes on taustaltaan maahanmuuttaja 2020″ Juha Merimaa kirjoitti :

” ..Nyt Helsingin peruskouluissa noin 11 prosenttia on ulkomaalaistaustaisia, vuonna 2002 heidän osuutensa  oli vasta kuusi prosenttia.

Muutokseen on kaksi syytä: suomea ja ruotsia puhuvien oppilaiden määrän vähentyminen ikäluokkien pienentyessä sekä ulkomaalaistaustaisten oppilaiden määrän kasvu. Ennusteen mukaan nopeimmin kasvaa somalia ja muita Afrikan kieliä puhuvien oppilaiden määrä.Toinen vielä pieni, mutta kasvava joukko ovat kurdinkieliset oppilaat. Myös venäjää puhuvien oppilaiden määrä kasvaa edelleen…

Helsingin kaupungin tietokeskuksen tutkija Pekka Vuori  ennustaa, että jo vuonna 2015 Helsingissä on kouluja, joissa ulkomaalaistaustaisten oppilaiden osuus ylittää 50 prosenttia.

-Kaupungille nämä oppilaat tulevat keskimääräistä kallimmiksi. Suomea puhuva oppilas maksaa keskimäärin 7 000 euroa vuodessa, maahanmuuttajataustaisen oppilaan kustannus on noin 10 500 euroa. Kokeimpien kustannuksien syynä on suomen kielen opiskeluun ja kotoutumiseen tarkoitettu valmistava opetus, suomi toisena kielenä -opetus sekä maahanmuuttajataustaisille oppilaille tarjottava oman äidinkielen opetus. Myös oppilaan oman uskonnon opetus lisää kustannuksia. 

On vaikea arvioida maahanmuuttajataustaisten oppilaiden määrän kasvua, kertoo Katri Kuukka Helsingin opetusvirastosta.

-Esimerkiksi perheenyhdistämispäätösten myötä samalle alueelle voi tulla äkisti lisää oppilaita…”

Vilkaisemme  ”Sanoma-lehtiviikko 4-8.2.2008″ samalta HS-sivulta ennusteita: ” 7-15 vuotiaiden määrä Helsingissä 2000-2006 ja ennuste 2007-2025″ muuta kuin suomea ja ruotsia puhuvien määrä kasvaa.. suomea ja ruotsia puhuvien määrä oli huipulla noin 50 000 vuosina 2003-2005, alhaisiin se tulee olemaan noin 30 000 vuosiina 2010-2025.” Lisätietoa Hs.fi/sanomalehtiviikko. ”

Ei varmaankaan lukumäärät ole paljon vuodelta 2008 muuttuneet. Siis, ulkomaalaistaustaisten oppilaiden määrä on kovassa nousussa. Periaatteessa se on hyvä, että oppilaiden lukumäärä kasvaa, mutta eikös pitäisi huolestua siitä, että suomea ja ruotsia puhuvien oppilaiden määrä vähenee? Mielestäni se kertoo ongelmasta, ettei suomessa synny ”omia” tulevia oppilaita, joten täytynee iloita siitä, että väkiluku ehkä kasvaa ulkomaalaisten ”voimien” avulla! Vai miten se olisi tulkittavissa?

viovio
Imatra

Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu