Röökille koulun aidan taakse

kirjoittaa Henrik Suni Keskisuomalainen-lehdessä 16.8.2010.

 ” Jyväskylän ammattioppilaitokset ja lukiot ovat nyt täysin savuttomia. Tupakoinnin koulualueella kieltävä laki astuu voimaan lokakuussa.

Viitaniemen ammattiopiston alueella ei enää tupakka käryä.Entisestä tupakkapaikasta on siistitty oppilaille virkistysalue, jossa voi sosiaalisoitua savuttomasti.

Uusi tupakkapaikka on pari metriä koulun aitojen ulkopuoleella, kampuksen takaa kulkevalla kävelytiellä.. Sen tunnistaa tietä peittävistä tumpeista ja parista kymmenestä savuke huulessa notkuvasta opiskelijasta.

– Yleensä meitä on kyllä neljä-viisi kertaa enemmän , välituntitupakalle tullut Mika Mäkinen vakuuttaa.

– Ja opettajat meidät tänne ensimmäisenä päivänä neuvoi, kun ei koulun pihassa saa enää polttaa. Aitakin oli sopivasti täällä kohdalla rikki, hän naurahtaa.

 Elokuun alusta lähtien kaikki kaupungin lukiot ja ammattioppilaitokset ovat olleet täyssavuttomia. Tupakointi ei nuorten mukaan ole sen myötä vähentynyt , paikka vain on vaihtunut.

..Nuorten mielipide koulualueen savuttomuudelle on yksimielinen ”ei”.-Tupakointi olisi hyvää lopettaa, muttei se täällä tavalla onnistu.

Jyväskylän ammattiopiston rehtori Kirsti Kosonen tähdentää, ettei tupakointia yritetä vähentää siivoamalla tupakoivat nuoret pois omalta tontilta.

– Tarjoamme monipuolisesti tukea ja neuvoja jokaiselle, joka tupakoinnin halua lopettaa. Tupakoinnilla on sekä terveydellinen että yhteiskunnallinen merkitys, ja kampusalueen savuttomuus on vain osa niistä.

 Tukitoimiin kuuluvat muun muassa matalan kynnyksen tukiryhmät sekä henkilökohtainen terveydenhoitajan neuvonta…Savuttomuuden taustalla on  myös ajatus ohjata nuoria entistä tehokkammin työelämään. Monet työpaikat ovat siirtymässä tai ovat jo siirtyneet kokonaan savuttomiksi, Kosonen muistuttaa”.

Olemmeko menossa ”Kohti kokonaan savutonta Suomea”, niin kuin jatkaa kirjoituksessaan Henri Suni :

sitaatteja siitä : ” Lokakuun alussa astuu voimaan uusi tupakkalaki, joka kieltää tupakoinnin kokonaan koulualueilla. Viimeistään silloin kaikki Suomen peruskoulut, lukiot ja ammattiliset oppilaitokset muuttuvat savuttomiksi.

Täällä hetkellä sauhuttelu on kielletty koulujen sisätiloissa sekä alueilla, joissa valtaosa henkilöstä on alaikäisiä.

 Suomessa kirjataan tiettävästi ensimmäisenä maana maailmassa lakin tavoite, jonka mukaan tupakointia ei ainoastaan vähennetä, vaan se lopetetaan kokonaan.

– Tähän asti päämääränä on ollut vähentää tupakointia sekä estää lasten ja nuorten alistuminen sille. Nyt uuden lain kärjessä todetaan, että lailla pyritään lopettamaan kokonaan ihmisille myrkyllisen aineiden käyttö, ylitarkastaja Reetta Siukola sosiaali-ja terveysministeriöstä kertoo. Siukkola kuitenkin kieltää, että kysessä olisi kieltolaki. Lain tarkoituksena ei ole tupakoivien ajaminen ahtaalle, vaan tavoitteeseen pääseminen heitä tukemalla. Hän tarkentaa, että tavoitteseen pyritään tulevien sukupolvien kautta.

-Tupakka on selkeästi myrkyllinen tuote joka on suunniteltu aiheuttamaan riippuvuutta. Nyt kun nämä haitat ja riskit tunnetaan, nähdään mahdollisena tulevaisuus jossa voidaan kyseenalaistaa tupakan laillisuus.

 Laki kieltää samalla tupakoinnin myös perhepäivähoitotiloissa hoitopäivän aikana. Päiväkodit kuuluvat jo aiemmin tupakkalain piiriin.

 Eduskunta hyväksyi lain ennen kesätaukoa, ja se siirtyy presidentin vahvistettavaksi täällä viikolla”., näin siis sitaatteja Keskisuomalainen-lehdestä. 

Jos tämä todellakin onnistuisi, että Suomi olisi kokonaan savuton, niin varmaan ei olisi mitään epäillystä enää NEVSWEEK:n arviosta, että ”Suomi on maailman paras maa!” Onhan SE! Kunhan sen oikein oivaltaa!..Vai onko sittenkään?. 

viovio
Imatra

Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu