Lehdet: Energiayhtiöt haluavat sähkölinjat maan alle

Energiayhtiö Vattenfall esittää, että kaikki sähköjohdot kaivettaisiin Suomessa mahdollisimman pian maan alle. Ainakin Fortum kannattaa ajatusta, kertoivat Kaleva, Turun sanomat ja Väli-Suomi sanomalehdet..

Vattenfall OY:n toimitusjohtaja Hannu Kostiainen toivoo, että eduskunta vaatisi energiayhtiöitä siirtämään sähköjohdot säävarmaan maakaapeliin nykyistä nopeammin. Nykymenolla kaapelointi valmistuisi vasta noin 2040. Kostiainen ei kaipaa valtiota tukemaan kaapelointia. Miljardien eurojen kustannukset eivät Kostiaisen mukaan vaikuttaisi pitkälle ajalle jaettuna suuresti kuluttajan sähkölaskuun. Vattenfall on jo aloittanut oman siirtymisensä maakaapeleihiin.

Tähän asti useammat sähköntoimittajat ovat pitäneet maakaapeleita kalliina kaukaisen tulevaisuuden hankkeena.Syynä mielenmutokseen ovat kesän myrskytuhot, joista on aiheutunut yksin Vattenfallille jo seitsemän miljoonan euron tappiot.

 Vattenfall on Suomen sähkömarkkinoiden kakkonen valtioenemistöisen Fortumin jälkeen.- STT  

Onhan niitä jo erisorttisia kaapeleita maan alla, mutta että kaikki sähköjohdot maan alle! No näinhän se varmaan maailma kehittyy. 97vuotias äitini muistaa kun ensimmäiset sähköpylväät ja -langat vedettiin kylään, ja valo syttyi kansan iloksi…

Näin maalikkona ajattelen, että kuinka hieno maisema olisi maapallolla, jos kaikki sähköpylväät ja johtolangat pistettäisin pois näkyvistä ja ei minkäänlaista hätää, jos vaikka kuin iso myrsky kaataisi puita tai vesiaalto tulisi päälle, ja kuinka avaralta  näyttäsi maailma? 

Lieneekö se kuitenkin niin yksinkertaista, turvallista ja kannattavaa? Sähkönkuluttajan kukkarostahan se maksetaan.

viovio
Imatra

Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu