Mikä ihmeen EASPD ?
EASPD on Eurooppalaisten palvelutuottajien kattojärjestö.
EASPD:n konferenssi oli pidetty Helsingissä, jossa myös ulkoministeri Alexander Stub muistutti, että keskeisessä asemassa ovat kunnat, jotka ovat vastuussa palveluiden tarjoamisesta .Pulma hänestä on, että Suomessa on liikaa kuntia ja että kuntien taloustilanteet poikkeavat toisistaan.
Stub myönsi, että YK:n sopimuksen ratifiointi on kestänyt Suomessa aivan liian kauan. – Olen nolona asiasta. Emme ole toimineet riittävän tehokkaasti Suomen hallituksessa. Tämä vaikuuttaa kuvaamme ihmisoikeusmaana. Syrjimäättömysdirektiivistä Stub totesi, että Suomi haluaa saada direktiivin aikaan mahdollisimman pian.”
Siis, konferenssissa puhuttiin kehitysvammaisten henkilöiden asumisoloista, jossa oli todettu, että ” kyse ei kuitenkaan ole siitä, että jotkut maat olisivat ehdottomia mallimaita ja toiset pelkästään ala- arvoisia. Hyvät ja huonot ratkaisut löytyvät samoista maista. Ikävä kyllä Suomi on kuitenkin yksi tämän hetken murheenkryyneistä.
– Britaniassa, Hollannissa ja Suomessa suunta on kohti isoja uuslaitoksia. Ihmisiä viedään ulos yhteiskunnasta.”
Suomen kehitysvammahuolto elää vanhan 1977-luvulta kehitysvammahuollon lain merkeissä ja senkin takia Suomi ei ole pystynyt ratifioimaan YK:n vammaisten ihmisoikeuksia koskevaa sopimusta, josta mainitsee ylempänä ulkoministeri Stub.
Anteeksi kirjoitus jotenkin karkasi kesken. En hallitse vielä uutta Puheenvuoro-järjestelmää.
Viola H. ”…keskeisessä asemassa ovat kunnat, jotka ovat vastuussa palveluiden tarjoamisesta”
Ja perinteisesti minkäänlaisessa vastuunalaisessa asemassako eivät ole Arkadianmäellä istuvat valtiolliset päättäjät, jotka ovat ilmeisesti tarkoituksenmukaisesti ja ”ohjausmielessä” säätäneet kunnille reippaasti yli niiden taloudellisen kestokyvyn meneviä lakisääteisiä velvoitteita.
On varmaankin todella hauskaa olla esim. Keskustapuolueen ministeri, joka perustelee vaikkapa Lahti-Helsinki lähiliikenteen vähentämistarvetta vetoamalla siihen, että ”ministeriö ei tee päätöstä lähiliikenteen karsimisesta”, vaan sen tekee VR, kun koko lähiliikenteen toimivuus on kuitenkin riippuvainen aiemmin valtiollisen mutta sittemmin yksityistetyn VR:n valtiolta saamasta tuesta.
Voi että sitä kaipaa sitä vanhaa 50-luvun aikaa, jolloin mm. nämä kansalaisia koskevat asiat katsottiin valtion hoidettaviksi kuuluviin, kun yksityinen sektori ei kuitenkaan pysty kannattavasti huolehtimaan näistä asioista.
Ilmoita asiaton viesti
# Tuula Hölttä, lainaus > ” Ja perinteisesti minkäänlaisessa vastuunalaisessa asemassako eivät ole Arkadianmäellä istuvat valtiolliset päättäjät, jotka ovat ilmeisesti tarkoituksenmukaisesti ja ”ohjausmielessä” säätäneet kunnille reippaasti yli niiden taloudellisen kestokyvyn meneviä lakisääteisiä velvoitteita.”
VHn > Tuula, kiitos kommenttistasi!
Olen samaa mieltä kanssasi, että kunnat joutuvat joskus taloudellisesti ahtaalle suorittaessaan ” lakisääteisiä velvoitteita”. Arkadianmäen valtiolliset päättäjät pääsevät helpommalla kun siirtävät vastuun kunnille… Vaikka en ole itse kunnan työntekijä, mutta yritän seurata tilanteita..
Ilmoita asiaton viesti