Что такое " Русская душа?" Кто ответит мне? Mitä on "Venäläinen sielu? Kuka vastaa minulle?

Olen miettinyt mitä minulle itselleni merkitsee venäläisyys? vai merkitseekö mitään?

Onko itsessäni enemmän venäläistä sielua vai suomalaista sisua?

Olen syntynyt Pohjois Inkerissä puhtaasti suomenkieliseen ympäristöön ja viisi ja puolivuotiaaksi puhuin pelkästään suomea, siis Inkerin murretta.

Sitten äkkilähtö evakkoon ja jouduin samaantien pakosta kuulemaan, ymmärtämään ja puhumaan venäjää että udmurttiaa, koska asuimme runsaat 4 vuotta Udmurtiassa, jossa aloitinkin koulukäynnin venäjänkielisessä koulussa.

Sitten kiersimme ympäri Venäjää..Virossa oli pakko perehtyä virolaiseen kieleen ja saada kosketus siihen kulttuuriin. Opiskelin pomorien kaupungissa Arkangelissa, työskentelin Valkovenäjällä, jossa oli myös oma valkovenäläinen identitetti ja kulttuuri.

Kuinka paljon minä olen onnistunut säilyttämään itsessäni sitä alkuperäistä inkeriläisyyttä? On vaikea sanoa!, vaikka tunsin itseeni Neuvostoliitossa aina inkerin-suomalaiseksi, passissanikin merkattu ”suomalainen”, eli -” финка” ja sukunimi oli ”-nen”päätteineen.

Nyt 20 vuotta Suomeessa asuneena, huomasin, että minulta täällä viedään sekin pieni pisara inkeriläisyyttä, joka oli ehkä säilynyt vielä tuon pitkän kiertueen jälkeen Neuvostoliitossa. Kaikki Venäjältä muuttaneet ovat nyt ”venäjänkielisiä maahanmuuttajia”, vaikka 50 000 venäjänkielisessä on 30 000 inkeriläistä paluumuuttajaa..

Ehkä tästäkin syystä minussa alkoi noussa esille ”venäläisyys”, vaikka olen saanut ryssittelyjäkin ja mitä julmimpaa kohtelua lapsenlapseni kanssa täällä Suomen kaakkois-kulmilla, jossa mielestäni venäläisiin kohdistuu erityisen voimakkaita ennakkoluuloja..

Mitä siis on se ” venäläinen sielu ”? Siihen tietenkin liittyy  venäläinen kulttuuri, mutta siitä puhuttaessa täytyy muistaa, että Venäjän lähes150 miljoonan kansan keskuudessa on yli 100 erikansallisuutta. Mutta kuitenkin voimme puhua venäläisyydestä, yhtesistä kulttuuripiirteistä, jotka titenkin ovat vallitsevia koko Venäjän alueella  ja ”ulottuivat” myös inkeriläisiin, eli mielestäni me olimme siellä Neuvostoliitossa jo paljolti venäläistyneet.

Venäläiseen sieluun mielestäni kuuluu ensisijaisesti ihmisläheisyys, eli perhe, sukulaiset ja myös ystävät muodostavat lämpimän yhteisön, jossa yksilöä ei koskaan jätetä yksin. Venäläinen luottaa aina lähipiirinsä  tukeen ja apuun, vaikka kuin pahasti kävisi..,eli venäläisen tukiverkko on hänen lähipiirinsä.

Venäläiset ovat tunneihmisiä ja suuttuessaan venäläinen näyttää tunteensa. Ilosta hän nauraa avoimesti ja surusta itkee..Laulu ja tanssi kuuluvat myös venäläiseen sieluun.

Jos lähtisimme vertailemaan eränlaisia kulttuureja, niin ei ole olemassa ”hyvää” tai ”huonoa” kulttuuria; jokaiselle maanmiehelle – ja  naiselle on se oman maan kultturi tuttu ja turvallinen ja sitten se toinen, naapurimaan kulttuuri, jota on vaikeampi ymmärtää, mutta sekin voi tulla tutuksi, jos halua ja uskaltaa lähteä avoimin mielin tutustumaan. 

viovio
Imatra

Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu