Mannerheim Portugalissa vuonna 1945 – terveyden vai varmuuden vuoksi

  ”Tasavallan presidentti,  Suomen Marsalkka Mannerheim lähti marraskuussa 1945 hoitamaan terveyttään Portugaliin. Tukholman – lähettilään Gripenbergin mukaan ”Marsalkka oli helpottunut päästessään pois Suomesta”. Sotasyyllisyyslain määräaika syytteiden nostamiseksi meni umpeen 31.12.1945 ja Mannerheim palasi Suomeen 2.1.1946.”, näin kirjoittaa Matti Häkkänen, joka toimi Suomen suurlähettiläänä Portugalissa vuosina 1997-2001).  

Sitaatteja siitä:  ” ..78-vuotiaan marsalkan rapautunutta terveyttä oli kesällä (1945) asekätkentäjuttu kovasti koetellut..Sotasyyllisyysprosessi alkoi puolestaan painaa yhä uhkaavammin päälle, kun kenraalieversti Zhdanov palasi kesäkuussa  Moskovasta Helsinkiin Stalinin uudet ohjeet mukanaan ja puhutteli ankarasti oikeusministeri Kekkosta.

Valvontakomission oman muistion mukaan Kekkonen sanoi, täysin yhtyvänsä Suomelle hyvää tarkoittavan herra Zhdanovin näkemyksiin ja lupasi niitä hallituksessa puoltaa kuin omiaan. Näin kävikin. Niin Mannerheim kuin Paasikivi taipuivat takautuvan sotasyyllislakiesityksen antamisen elokuussa, eduskunta hyväksyi sen syyskuun alussa ja Paasikivi vahvisti lain presidentin estyneenä eli sairaana ollessa syyskuun puolivälissä..

Syyskuun lopussa elämänsä ensimmäiseltä Kremlin-matkalta palannut oikeusministeri Kekkonen tuli Paasikiven luo kertomaan, että Mannerheimin tulisi hänen mielestä erota presidentin virasta. Niin oli sanonut Moskovasta Otto Ville Kuusinenkin. Paasikivestä pitäisi tehdää uusi presidentti… 

Kun marsalkan henkilääkäri ( Lauri Kalaja) meni 2.10.1945 pääministeri Paasikiven luo jättämään lääkärin todistusta, jonka mukaan Mannerheimin pitäisi keuhkosairauden vuoksi lähteä kuukaudeksi eteläisempään ilmanalan. Kalaja täsmensi suullisesti, että tarkoitus olisi mennä Portugaliin. Ehkä vauhdittaakseen asiaa Kalaja lisäsi Mannerheimin olevan sinänsä sitä mieltä, että Paasikivi olisi aikanaan hänelle oivallinen seuraaja. Paasikivi totesikin heti Kalajalle, ettei hallitus voi tällaista matkasuunnitelmaa vastustaa.. 

Kekkonen tuli uudelleen Paasikiven luo.. ..Hän oli muuttanut kantaansa ja katsoi nyt, että Mannerheimin ei pitäisikään lähteä ulkomaille, vaan erota heti.. 

..Marsalkka halusi päästä Suomesta pois vähäksi aikaa, mutta tahtoi samalla ehdottomasti palata maahan presidenttina.. 

8.10.1945 Paasikivi esitteli hallitukselle Kalajan tuoman Mannerheimin terveydentilalausunnon ja Porttugalin matkasuunnitelman. Paasikivi katsoi, että lääkärinlausuntoa on noudatettava.Hallitus oli hiljaa… 

..Marsalkka ei tiennyt, että Paasikivi itsenäisyyspäivän puheessa 6.12.1945 ollut sanallakaan maininnut häntä. Edellisen päivän uudenvuoden puheessaan Paasikivi oli potkaissut marsalkkaa, kun sanoi : ” Minua on sanottu pessimistiksi. Pessimistejä on kuitenkin erilajeja.Toiset istuvat tuhassa ja vaikeroivat. Sellainen pessimisti ei saa olla. Toiset katsovat vaikeuksia silmästä silmään”… 

HS 16.11.1945..” sotaan joutumisestamme Saksan rinnalle kesällä 1941 Neuvostoliittoa vastaan, jossa yhteydessä kiinnitetään huomiota ylipäällikön osuteen, ei myöskään ole tähän asti sanottu koko totuutta”. Lehti siteerasi aika ajoin Ruotsin sanomalehtien arttikkeleita marsalkan matkan liittymisestä sotasyyllisyysoikeudenkäyntiin.. 

Selvää on, että Mannerheim meni vuonna 1945 Portugaliin terveyden vuoksi. Mutta varmaa on myös, että marsalkka oli huojentunut päästessään kenraalieversti Zhdanovista niin kauaksi kuin Euroopassa tuolloin oli mahdollista. Sotasyyllisyyslain määräaika syytteen nostamiseksi meni umpeen juuri kun Mannerheim palasi..ja joutui Punaisen Ristin sairaalaan..ja 4 maaliskuuta 1946 lähetti hallitukselle lääkärintodistuksen seuraaman kierjelmän ja eron pyynnön vedoten terveyden heikentymiseen.. 

Marsalkan eronpyyntöön vaikutti ratkaisevasti kenraalilutnantti Savonenkovin käynti 26.1.Punaisen Ristin sairaalassa. Savonenkov oli saanut ohjeen Moskovasta Zhdanovilta kertoa Mannerheimille, että ”jos hän eroa, ei Venäjä salli kenenkään katsoa, että  Mannerheim pitää vangita, sillä hän on tehnyt Suomen välirauhasopimuksen SNTL:n kanssa ja sen myötä turvannut itsensä kaikkien sattumusten varalta.” Selvää tekstiä ja varmasti Stalinin suusta…”.

Lähde : Matti Häkkänen (kirjoittaja toimi Suomen suurlähettiläänä Portugalissa vuosina 1997-2001). Päivitetty 22.1.2009. 

 

Olisiko Marsalkka Mannerheim ollut liian ristiriitainen persoona silloiselle Suomen hallitukselle?

Tekstistä myös heijastuu se, että siinä olis ollut  vielä valtataistelu presidentin virasta?

  Vai joutuiko marsalkka todellakin lähtemään Portugaliin poliittisista syistä ? 

viovio
Imatra

Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu