Venäjänkieli painaa päälle Itä-Suomessa, opetusministeriö jarruttaa.

Itä-Suomen vauhdikas elämä naapurimaan Venäjän kanssa vaatii jo todella teolla panostamaan venäjänkielen opetukseen. Venäjä on naapurimaa ja tärkeä liikekumppani ja  venäjänkielen osaaminen ainakin näillä seuduilla on rahanarvoista. Yhtenä Venäjä-yhteistyötä rajoittavana tekijänä saattaa olla venäjänkielen osaajien vähäinen määrä. Kaikista ennakkoluuloista ja negatiivisesta suhtautumisesta Venäjään huolimatta, mielestäni kielen osaaminen samalla vaikuttaisi  venäläisten puhekulttuurin ja mentaliteetin ymmärtämiseen; pelkän tulkin tai englannin kielen varassa on mielestäni vaikeata haistaa koko kaupankäynnin ns.pohjavirettä. 

” Itä-Suomessa vaditaan venäjän opiskelua kouluun Ruotsin rinnalle”,kirjoittaa Reino Pasanen UV 26.9.2010 : ”  Tohmajärvi Pohjois-Karjalassa on Suomen venäjänkielisin kunta, jonka 5 000 asukkaasta nelja prosenttia puhuu kotikielenään venäjää. Niiralan kansainväliselle raja-asemalle on vain parikymmentä kilometriä. Miljoonan rajanyliyttäjän joukosta venäläisiä on puolet. Rajamiesten on osattava ruotsia muttei venäjää… 

Yhtenä keinona Tohmajärvi on tekemässä aloitetta venäjän ottamiseksi vaihtoehdoksi ruotsin rinnalle 7.luokalta alkaen. Mukaan opetusministeriölle tehtävään kokeiluesitykseen se on kutsunut Inarin, Kuhmon, Imatran, Lappeenrannan ja Virolahden.

– Kyse ei ole kielitaistelusta eikä ruotsin aseman romuttamisesta. Suomen on oltava kaksikielinen. Asia on hyvin käytännönläheinen ja tarpeesta esiin  nouseva, sanoo kunnan johtaja Olli Riikonen.  

Tohmajärvi on jo kahdesti aiemmin hakenut opetuslupaa venäjän opettamiseen B-kielenä…Viimeksi pari vuotta sitten hakemuksen torjui opetusministeri Sari Sarkomaa (kok.) sillä perustella, että kokeilulla olisi ennakoimattomia vaikutuksia oppilaiden jatko-opintoihin ja työelämään. Samaan on viittanut nykyinenkin opetusministeri  Henna Virkkunen(kok.) perustelunaan yliopistojen tutkintavaatimukset ja ruotsi virkakielenä.

Riikonen pitää perusteluja aikansa eläneenä. 

-Ei jokainen peruskoululainen ajattelee yliopisto tai virka-ura. Valtion virkamiehistä suurin osa ei tarvitse ruotsia. Monissa tehtävissä venäjästä on isompi apu. 

Samoilla linjoilla on pääministeri Mari Kiviniemi (kesk.), joka täällä viikolla kannatti mahdollisuutta nostaa ruotsin rinnalle venäjä Itä-Suomessa. 

Itä-Suomen kauppakamarien toimitusjohtajat ovat lähes yhdessä rintamassa kannattamassa venäjää vaihtoehdoksi ruotsille. He kaikki korostavat, että pelkkä venäjän taito ei riitä ilman muuta osaamista. Venäjäntaitoisten tarve kuitenkin lisääntyy koko ajan. Esimerkiksi Etelä-Karjalassa jo joka kymmenes työpaikka on syntynyt Venäjän vaikutksesta.”

viovio
Imatra

Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu