Onko Suomi kova paikka kasvattaa lapsia, onko lapsiperheet jääneet köyhyysloukkuun?

US 8.10.2010 kirjoitus lapsiköyhyydestä ”Lipposen ajan kavala seuraus – ” ei herättänyt paljon tunteita ja keskustelua US-ssa, niin kuin aiheetta ei olisi ollutkaan., vaikka kirjoituksessa todetaan, että lapsiköyhyys on lähes kolminkertaistunut 1990-luvun lamasta. Kelan erikoistutkijan Mikko Niemelän mukaan sadat tuhannet (ajatelkaa!) suomalaislapset elävät köyhyydessä..Lapsiköyhyys ja tuloerot ovat meillä 1970-luvun tasolla.” 

  Lapsiperheiden suhteellinen köyhyys on myös MLL:n mukaan lisääntynyt merkittävästi. Suurin köyhyysriski on yksinhuoltaja perheillä, pienten lasten perheillä ja monilapsisilla perheillä. Koska lapsilisiä ei ole sidottu elinkustannusindeksiin, niiden reaaliarvo on laskenut koko ajan. 

Köyhyys lisää kiusaamisen ja syrjäytymisen riskia lasten elämässä. Aamulehden mukaan ( 10.2.2009) lapsiperheen ostovoima on sata euroa jäljessä.Lapsilisien taso on neljannekseen alhaisempi kuin se oli 1990-luvun puolessa välissä…. 

Lapsi-ja yksinhuoltajavähennyksistä luovuttiin 1990 –luvulla.Niiden vaikutuksen lapsiperheen taloudeen arvioidaan olevan noin 50-100 euroa kuukaudessa. 

Lapsilisät, kotihoidon tuki sekä päivärahat sidotaan indeksiin vasta vuonna 2011. Silloin hintoja korotetaan kuluttajahintojen nousun verran. 

Ettei väestö pääsisi loppumaan ja Suomi tulevaisuudessa ”kuolemaan sukupuuttoon” niin lapsia pitäisi synnyttää ja valtion pitäisi kannustaa ja tukea sellaisia vanhempia ja perheitä, jotka nykyäänkin haluavat vielä lapsia. Tuntuu, että moni nykyään keskittyy vain uraputkeensa.  

Tilastokeskuksen mukaan Suomessa:

aviopari, ei lapsia – 504 728

avopari, ei lapsia – 191 177

aviopari ja lapsia – 452 180

avopari ja lapsia – 115 966

äiti ja lapsia       –  149 631

isä ja lapsia        – 29 460.

30 000 parisuhteessa elävät kärsivät lapsettomuudesta.

Keskimääräinen syntyvyys Suomessa on 1,73 äitiä kohden, sitä ei riitä väestön uusiuutumiseen. Syntyvyyden pitäisi nousta 2,1 lapsi per nainen, muuten Suomen väestö vähenee. 

Perheet, joissa on enemmän lapsia tekevät ”palveluksen” niillekin, joilla ei ole lapsia tai on vähän. Kantasuomalaisten syntyvyys tuntuu olevan heikkoa, joten Suomen tulevaisuus saattaa olla maahanmuuttajien lasten varassa. 

Muistaakseni Helsingin väkiluvun kasvusta on 90% maahanmuuttotaustaista. Joittenkin tilastojen mukaan vakinaisesti asuvien ulkomaalaisten määrä nelinkertaistui Suomessa 90-luvulla. Vaikka se on vieläkin Länsi-Euroopan alhaisempia, noin 1,6 % väestöstä. 

Onko hyvinvointivaltiossa Suomessa perhepolitiikka mennyt jotenkin vinoon?

Maamme tulevaisuus on lapsissa ja nuorissa, pitäisikö osoittaa mieltä lapsiin kohdistuvien säästöjen vuoksi?



 

 

 

 

viovio
Imatra

Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu