Onko vielä ullakolla se papan sotatuliaisina tuoma kranaatti?

Tällaisen kysymyksen herätti minussa UV Katri Ikävalkon kirjoitus 5.10.2010 ”Keräys harvensi reilusti aseita ja räjähteitä ullakkoiden uumeenista”.

” Räjähdekeräys tuotti tulosta Etelä-Karjalassa. Syys-ja lokakuun taitteessa järjestetyn keräyksen ansiosta poliisi sai haltuunsa niin aseita, ammuksia kuin räjähdysaineitakin.

 Keräyksen yhteisjohtajana toiminut komisaario Ari Järveläinen toteaa keräyksen olleen menestys ympäri maakuntaa. Kaikkiaan poliisi kävi hakemassa aseita ja räjähteitä 61 eripaikassa.”

  Keräyksen tulokset :

Patruunoita : 147 kiloa.

Säähkö-, nonel,- aikatulilankanalleja 1220 kappaletta.

Räjähtävää tulilankaa, aikatulilankaa 813 metriä.

Hätäraketteja, ilotulitteita, ruutia 85 kiloa.

Valopistoolin patruunoita, savun sytyttimiä 87 kappaletta.

Savuheitteitä 6 kappaletta.

Kivipommeja 17 kappaletta.Räjähdysainetta 34 kiloa.

Aseita 21 kappale.

Käskranaatteja 2 kappaletta.

Lisäksi kaasusumuttimia , Hiltin patruunoita ja paukkuilmaisimia.

Lähde: Etelä-Karjalan poliisilaitos.

 

Etelä-Karjalan poliisi toteutti keräyksen maakunnassa yhdessä puolustusvoimien kanssa.

 

Näin tavallisena kansalaisena ilman ”räjähteitä ja patruunoita” ihmettelen miksi täytyy säilyttää kotona niin vaarallisia esineitä ja aineita? ja jos vielä ilman lupaa? Täytyy olla aina valppaana, ettei kukaan vahingossa törmää niihin ja käytä väärin? Vai onko sota jättänyt sen pelon, että kaikelta varalta oman pesän puolustukseen pitää ”linnoituksessa” asearsenaali? Ei se yksi pommi ja kraanatti pelasta ketään!

 

Itse sotalapsena muistan sen kauhun, joka oli sodan jälkeen kansassa, koska erilaisia räjähteitä lapset löysivät jostain maastosta ja leikkivät kohtalokkain seurauksiin : monelta meni henki ja monet vammautuivat ikiajoiksi.

 ”- Aseiden ja räjähteiden kerääminen ei päättynyt poliisin kampanjaan. Ari Järveläinen muistuttaa, ettei palauttamisesta koidu jatkossakaan minkänlaisia seuraamuksia, jos yhtäkkiä muistaa ullakon nurkassa löytyvän isoisän sodasta mukanaan tuoman kiväärin..”

 

viovio
Imatra

Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu