Pala raadollista suomettumishistoriaa

Osallistuin lauantaina 23.10.2010 KHI(KasviHuoneIlmiö)-Foorumiin Nummi-Pusulassa,jossa

kauppatieteiden tohtori ja entinen liikennelentäjä Heikki Urmas kertoi kevällä 2010 ilmestyneestä kirjastaan ”Raadolliset toverit ja vallan väärinkäyttäjät”.

Kirjansa loppupäätelmässä Urmas toteaa :” Olen tehnyt sen, minkä olen luvannut Olavi Järvelälle, Päiviö Hetemäelle ja Keijo Liinamaalle: kirjoittaa jälkipolville sen poliittisen elämän raadollisuudesta, jossa he olivat mukana.”

Tohtori Urmas oli työmarkkinoita ja ay-liikettä tutkinutta väitöskirjaa tehdessään saanut paljon sisäpiiritietoa SDP:nvehkeilystä CIA:n ja KGB:n kesken.

Kirja on välillä kuin dekkaritarina uhkailuineen, peloitteluineen ja mustamaalauksineen.

”Huomasin olevani keskellä oleellisinta juonittelua, joita käytiin Suomessa KGB:n ja CIA:n välillä”, Urmas sanoo Somero Lehdessä 12.10.2010 ja jatkaa ”Sorsa ja Koivisto toimivat kylmän sodan aikana epäilyttävän läheisessä yhteistyössä KGB:n kanssa ja vuotivat idän suuntaan jos jonkinmoisia tietoja.”

Hyväveli järjestelmästä ja herranpelosta Urmas kirjoittaa mielestäni osuuvasti : ” Suomalaisen yhteiskunnan erikoispiirteenä voitaneen pitää sitä, että meillä tsaarin ajoista lähtien on viljelty avoimesti erilaisia titteleitä ja palkitsemismuotona valtaapitäville myönnetään korkeita kunniamerkkejä. Kunniamerkkien kohdalla tilanne on pitkälti samaa kuin neuvostokulttuurinkin. Niitä myönnetään poliittisin perustein, jotta tiettyjen ihmisten ympärille saadaan syntymään kunnioitusta herättävä ilmapiiri, jos sitä ei ole todellisin ansioin onnistuttu aikaansaamaan.

Valtapitävien porukassa kaikki ovat toisilleen kiitollisuuden velassa, jolloin kaverin etu menee yleisen edun edelle.

Kirjan lopussa Urmas käsittelee oikeuslaitoksessa kokemaansa oikeusmurhaa ja totea Olaus Petrin sanoin ” sillä miten ne voivat oikein tuomita, jotka eivät tiedä, mitä oikeus on?”

viovio
Imatra

Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu