Jäävätkö venäläiset työttömäksi venäläisen nimen takia?

 Voisiko nimetön työnhaku avata työpaikkoja venäläisille ja muille maahanmuuttajille?  

Niin ainakin ehdottaa vähemmistövaltuutettu Eva Biaudet ja on sitä mieltä että se vähentäisi syrjintää.Työhakemusten käsittely nimettömänä voisi vähentää tilanteita, joissa potentiaalinen hakija ei saa kutsua haastatteluun ennakkoluulojen takia. Esimerkiksi venäjänkielisten keskuudessa yleisiä ovat kokemukset siitä, ettei tapaamisia tipu venäläisen nimen takia. 

Nimettömän työnhakuun voitaisiin aluksi velvoittaa esimerkiksi julkiset työpaikat ja julkista tukea saavat järjestöt. 

– Tällainen kokeilu voisi avata tien henkilökohtaiseen tapaamiseen työnantajan kanssa ja siten edistää työllistymistä, Biaudet sanoo.

Vähemmistövaltuutetun selvityksen mukaan venäläiset kohtaavat ennakkoluuloja erityisesti rekrutoinnissa. Moni joutuu tyytymään epävakaaseen työsuhteeseen ja työhön, joka ei vastaa omaa koulutusta. 

– Harva meistä ylipäätään työllistyy omaa alaa vastaavalle alalle, sanoo toiminnanjohtaja Petr  Potchinchtchikov Suomen venäjänkielisten yhdistysten liitosta Farosta.

Työttömys on venäjänkielisten keskuudessa yleisempää kuin ulkomaalaisilla keskimäärin, vaikka suuri osaa heistä on korkeasti koulutettuja ja puhuu hyvin suomea. Viime vuonna venäläisistä työttöminä oli lähes kolmannes.- STT

 

 Nyt jo tilastojen mukaan Suomessa on 52 000 venäjänkielistä asukasta, joten mielestäni hyvää työvoimaa menee hukkaan. Niitten joukossa on  30 000 Inkerin suomalaista paluumuuttajaa, joten varmaan kielitaitoakin löytyisi. Kunhan löytyisi työnantaja.

Jäävätkö venäläiset todellakin työttömäksi venäläisen nimen takia ja lähtisivätkö työnantajat ottamaan työhaastatteluun nimettömiä työnhakijoita? 

 

viovio
Imatra

Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu