Ministeri Holmlund edustaa Suomea YK:n turvallisuusneuvoston Naiset, rauha ja turvallisuus-juhlaistunnossa

 

25.10.2010

 Sisäasiainministeriö. Tiedotteet.

Sisäasiainministeri Anne Holmlund vierailee New Yorkissa 25.-28. lokakuuta. Ministeri Holmlund pitää Suomen puheenvuoron YK:n turvallisuusneuvoston Naiset, rauha ja turvallisuus -juhlaistunnossa tiistaina 26. lokakuuta.

Ministeri Holmlund tapaa matkansa aikana YK:n apulaispääsihteeri Asha-Rose Migiron ja tasa-arvokysymysten alipääsihteeri Michelle Bacheletin. Lisäksi ministeri keskustelee YK:n terrorismin vastaisen toiminnan keskeisten toimijoiden kanssa.

YK:n Naiset, rauha ja turvallisuus -päätöslauselma 1325 täyttää kymmenen vuotta. Suomi on ollut aktiivisesti mukana päätöslauselman valmistelussa ja sen täytäntöönpanossa. Päätöslauselma asetti ensimmäistä kertaa tasa-arvokysymykset turvallisuusneuvoston agendalle. Päätöslauselmassa tarkasteltiin naisten oikeuksia ja osallistumista rauhan ja turvallisuuden näkökulmasta. Päätöslauselma velvoittaa naisten ja tyttöjen perusoikeuksien kunnioittamiseen konfliktien yhteydessä sekä vahvistamaa naisten roolia ja osallistumista konfliktien ehkäisyyn, rauhanturvaamiseen ja rahanrakentamiseen.

Suomi on tehnyt vuonna 2008 oman kansallisen toimintaohjelmansa päätöslauselman toimeenpanoa varten. Suomi on muun muassa voimakkaasti panostanut naisten määrän lisäämiseen kriisinhallintaoperaatioissa. Siviilikriisinhallinnassa naisten osuus operaatioissa olevista suomalaisista asiantuntijoista on yli 30 prosenttia. Tämä on tulosta johdonmukaisesta naisten koulutuksesta ja rekrytoinnista tehtäviin, josta vastaa sisäministeriön alainen Kriisinhallintakeskus Kuopiossa. Kaikille rauhanturvaamisoperaatioihin lähteville on juuri valmistunut ihmisoikeuskäsikirja, joka opastaa operaatioissa työskenteleviä tasa-arvo- ja ihmisoikeuskysymyksiin.

Suomi antaa myös moninaista tukea naisten aseman vahvistamiselle kehitysmaiden poliittisissa prosesseissa, konfliktinestossa ja rauhanvälityksessä. Esimerkiksi Keniassa on käynnissä Suomen tukemana Kenian oman 1325 -ohjelman kehittäminen.

Lisätietoja: valtiosihteeri Antti Pelttari, sisäasiainministeriö, 071 878 8202, lähetystöneuvos Heli Kanerva (1325-päätöslauselma), ulkoasiainministeriö, 09 160 55357, koulutuskoordinaattori Antti Häikiö (siviilikriisinhallinta), sisäasiainministeriö, 071 878 8262

 

viovio
Imatra

Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu