Entinen Urho Kekkosen adjutantti Esa Seppänen kantaa huolta Suomi-Venäjä osaamisesta

”Suomella paljon parannettavaa suuren naapurin suhteen”, otsikolla UV 5.11.2010  Olli-Pekka Härmä  kirjoittaa kirjailijasta Esa Seppäsestä, joka halua kaataa turhija raja-aitoja suomalaisten ja venäläisten välillä. Suomen Nato-kanta tulee hänen mukaansa määräämään pitkälle suhteiden kehittymisen maiden välillä. 

Kirjailija Esa Seppänen kantaa huolta Suomen Venäjä-osaamisesta. Valtiovallan lähiaikojen mölläytykset itäisestä naapurista saavat pitkän linjan Venäjä-tutkijalta huonon arvosanan.

– Jos pönkitetään omaa itsetuntoa vähättelemällä Venäjää, mennään mäkeen, Seppänen sanoo.  Suomella on aina ollut erityisasema Venäjän suhteen ja tulee aina olemaankin, tuhannenkolmensadan kilometrin rajalinja ja Pietarin läheisyys takaavat sen.  Tätä asemaa pitäisi miettiä nimenomaan siltä kannalta, miten voimme hyödyntää sitä, Seppänen sanoo. 

-Venäjä on Suomen kauppakumppani numero yksi ja Seppänen perää pragmaattisuutta ja realismia Venäjän-suhteisiin. Seppäsen kirjassa ”Venäjä-vanha tuttu, vaan niin vieras” ääneen pääsee yli kahdeksankymmentä haastateltavaa eri aloilta, jotka toimivat Venäjällä, tai Venäjän parissa..Haastatteltavia kirjaan löytyi helposti, ainoastaan kolme Kekkosen jälkeistä presidenttia kieltäytyi haastatteluista, mutta heidänkin käsityksensä aiheesta Seppänen sai koottua kattavasti valtion tietopalvelusta ja kirjallisuudesta. 

Yleisen käsityksen suomalaisista Venäjä-osajina Euroopassa Seppänen ampuu armotta alas. Venäjä-osaamista on ollut, mutta se rupeaa murentumaan pois. 

-Kielen osaaminen olisi ensiarvoisen tärkeää..Vanhat luutuneet asenteet vaikuttavat edelleen kielivalintoihin, historian painolastit kulkevat sukupolvien välillä, eikä venäjää valita usein valinnaiskieleksi…Yhteistyön täytentymisen maitten välillä Seppänen näkee väistämättömänä kehitystrendinä… 

Seppänen on espolainen valtiotieteiden tohtori ja everstilutnantti evp. joka on julkaissut useita Venäjän ja Suomen suhteita ja venäläisyyttä kartoittavia teoksia.

Seppänen on toiminnut myös Urho Kekkosen adjutanttina.”, näin siis sitaatteja UV:sta.

 

 Miksi kirjoittelen Venäjästä ja venäläisistä nyt täältä Suomesta? Haluaisin ymmärtää naitten kahden naapurimaitten suhdetta ja miksi minulle tuli yllätyksenä vastaan se, että tällainen kova ennakkoluulo on meitä vastaan täällä Suomessa? En olisi koskaan uskonut sitä Neuvostoliitossa asuneena. 

 

viovio
Imatra

Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu