Hallitus esittää inkerinsuomalaisten paluumuuttojärjestelmän lakkauttamista

Sisäasiainministeriö. Tiedotteet 11.11.2010.

Valtioneuvosto esittää, että inkerinsuomalaisten paluumuuttojärjestelmä lakkautettaisiin siirtymäajan jälkeen. Valtioneuvosto päätti ulkomaalaislain muuttamista koskevan esityksen sisällöstä tänään 11.11. ja tasavallan presidentin on tarkoitus antaa lakiesitys eduskunnalle huomenna.  

Paluumuuttojono suljettaisiin 1. heinäkuuta 2011 eikä jonoon voisi enää tämän päivämäärän jälkeen ilmoittautua. Jonoon ilmoittautuneiden tulisi hakea oleskelulupaa ennen viiden vuoden siirtymäajan päättymistä 1.7.2016. Oleskeluluvan myöntämisen ehdot pysyisivät muutoin ennallaan, mutta vuoden kestävään paluumuuttovalmennukseen osallistumista ei enää edellytettäisi. Samalla luovuttaisiin jonotusnumeron mukaisesta etenemisestä paluumuuttoasian käsittelyssä. Muutoksilla pyritään nopeuttamaan jonon purkamista ja Suomeen muuttamista. Muutoksista hyötyisivät erityisesti aktiiviset ja kielitaitoiset henkilöt.  Siirtymäajan jälkeen inkerinsuomalaiset voivat muuttaa Suomen yleisen oleskelulupajärjestelmän mukaisesti.   

Paluumuuttojärjestelmän lakkauttaminen ei koskisi Inkerin siirtoväkeä ja vuosina 1939-1945 Suomen armeijassa palvelleita.  

Paluumuuttojonossa on tällä hetkellä noin 10 000 henkilöä, joiden asian käsittelyä ei ole vielä aloitettu. Jonoon ilmoittautuu edelleen muutamia kymmeniä paluumuuttajia kuukaudessa. Paluumuuttojärjestelmästä on tullut pitkäkestoinen prosessi, jossa jonoon ilmoittautumisesta on saattanut kulua 10-15 vuotta ennen oleskeluluvan myöntämistä. Monet inkerinsuomalaiset ovatkin muuttaneet Suomeen yleisen oleskelulupajärjestelmän puitteissa. Suomen- tai ruotsinkielen taito antaa hyvän lähtökohdan hakeutua Suomeen esimerkiksi työntekijän tai opiskelijan oleskelulupamenettelyn kautta.  

Suomeen on muuttanut viimeisen 20 vuoden aikana noin 30 000 henkilöä paluumuuttajina, pääosin Venäjältä ja Virosta.   

Lisätietoja: ylitarkastaja Elina Setälä, 071 878 8606

 

 Siis, Suomi tekee nyt Inkerin suomalaisille ”STOP!” Suomeen!

Jos pystyisin vaikuttamaan vielä jäljelle Venäjällä oleville Inkerin suomalaisille, niin kertoisinkin karun totuden siitä, miten meille täällä kävi ja miten inkeriläisiä kohdellaan. Olin Neuvostoliitossa sisimässäni ylpeä omasta suomalaisuudestani ja haaveilin aina pääsystä Suomeen. Presidentti Mauno Koivisto avasikin portit inkerinsuomalaisille Suomeen 10.4.1990 YLE:n Ajankohtaisen kakkosen haastattelussa, jossa hän kertoi, että inkeriläiset ovat suomalaisia ja heidät voidaan rinnastaa esim., Amerikan-ja Ruotsin suomalaisin paluumuuttajiin. Tästä alkoikin minun henkilökohtainen muuttoprosessi, joka toi minut Suomeen 7.11.1990 ja samana päivänä aloitin työn siivojana erässä siivousfirmassa..

Nyt 20 vuoden jälkeen voin melkein sanoa, että häpeän kertoa, että olen inkeriläinen, koska tällaista julmaa ja epäinhimillistä kohtelua, jonka saimme täysin puhumattoman kehitysvammaisen orvon tyttärenpokani kanssa, joka minun sylistäni suoranaisesti kaapattiin, ryöstettiin perättömän ilmiannon ja valhellisin perustein!?..En tiedä olisikohan tällaista tapahtunut edes entisessä kotimaassani pahamaineisessa Neuvostoliitossa?, vaikka ”Isäni maa” oli viety, muttei sentään lapsenlasta isoäidin sylistä!

Muistojen Inkeri. L.Ronkonen

Inkeri, Isäni maa olit ennen

kotini, kontuni, kaikki on mennyt.

Yksin mä vaellan vierailla mailla

kotia vailla, kotia vailla.

 

Inkeri, kotimaa, kohtalo kurja

syöksi sun kansasi myrskyhyn hurjaan

riistetty, ryövätty kotini kulta

viety on multa, viety on multa… 

 

 

viovio
Imatra

Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu