Venäjä, ruotsi vai molemmat?

”Imatralla kammetaan venäjää kouluihin ruotsin rinnalle”, kirjoittaa Katri Ikävalko UV:ssa 12.11.2010.

Itä-Suomessa ei ole luovuttu ajatuksesta lisätä venäjän opiskelua peruskoulussa ja kiilata kieltä ruotsin rinnalle. Imatralla, Lappeenrannassa ja Tohmajärvellä on aloitettu selvitys siitä, lähetetäänkö opetusministeriölle kokeilulupa-anomus venäjän ottamisesta ruotsin rinnalle yläkoulussa alkavana B1-kielenä.

 Kokeilulupa – anomuksen runkoa kokoaa Imatran sivistystoimenjohtaja Jussi Virsunen, jonka mukaan anomus lähetetään kaikkien kolmen kunnan käsiteltäväksi vielä tämän vuoden aikana…

Kiinnostusta samanlaiseen kokeiluun on muuallakin, eikä liikkeellä ole pelkästään Imatran, Lappeenrannan ja Tohmajärven muodostama trio.

-Mikkelissä ja Savonlinnassa on myös virinnyt kiinnostusta vastaavaan kielikokeiluun.Venäjän opintojen lisäämisestä on selvästikin tulossa koko Itä-Suomen asia. Olemme hakemassa lupaa aloittaa naapurikielen eli venäjän opiskelua seitsemännellä luokalla B1-kielenä ruotsin rinnalla: oppilaat saisivat valita kumman tahansa kielistä. Lisääksi venäjän valinneilla oppilailla säilyisi mahdollisuus aloittaa ruotsin opinnot kahdeksannella luokalla toisena B-kielenä, Jussi Virsunen kertoo.

Olennaista Virsusen mukaan on se, että kokeilu auttaisi erityisesti muitakin kuin kielellisesti lahjakkaita. – Kielellisesti lahjakkailla on jo nyt mahdollisuus lukea venäjää tai mitä kieltä he haluavatkaan opiskella…”

Näin siis vielä kerran venäjän kielen aiheesta näiltä kulmilta. Aikaisemmissa keskusteluissa on tullut ilmi, ettei kaikki täälläkään päin hyväksy venäjän kielen opetusta kouluissa, mutta näyttää siltä, että elämä ja yhteiskunnan kehitys vie väkisin eteenpäin ja venäjän kielen osaamista tulee tarvitsemaan ainakin itse rajaseudun ympäristö aina enemmän ja enemmän.

   

viovio
Imatra

Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu