Hiv iski Etelä-Karjalaan !

”Hiv-tartuntoja ennätyksellisen paljon ” otsikolla kirjoittaa Anu Pakarinen UV 18.11.2010. Siitaatteja siitä:

 ”Imatralla…hiv-tilanne nousi otsikoihin, kun lyhyessä ajassa avoterveydenhuollossa paljastui kolme uutta hiv-tartuntaa rutiinitutkimuksen yhteydessä. Kaikisa tapauksissa tartunnan saaja oli mies ja tartunta saatu Svetogorskista prostituoidulta. 

Asia julkistettiin, koska sosiaali-ja terveystoimessa poikkeuksellisen synkät luvut herättivät huolta. Hiv voi olla useita vuosia oireeton, eikä hiv-testeissa juuri käydä. Pelättiin, että piilossa on vielä lisää tartuntoja. 

– Rauhallista on kuitenkin ollut. Kevän jälkeen ei ole tullut uusia tartuntoja esiin, kertoo Honkaharjun sairaalan ylilääkäri Tuomo Pöyry

Joka tapauksessa hiv-tartunnoissa tehdään Imatralla tänä vuonna kaikkien aikoijen ennätys…Myös koko Etelä-Karjalassa vuodesta on tulossa ennätyksellisen synkkä. Uusia tartuntoja on tullut ilmi jo kahdeksan..

Viime ja tämän vuoden 14 tartunnasta 8-10 juontaa Venäjälle..  Eksoten infektioylilääkäri Pekka Suomalaisen mukaan.  

-Tyyppillinen tartunnan saaja on Venäjällä matkustanut 20-65-vuotias mies…moni tartunta on prostituoidulta, mutta ei suinkaan kaikki.

 – Olemme ohjanneet lääkäreitä huomaamaan hiv:n ensitautia, joka muistuttaa pahaa flunssaa. 2-4 viikon kuluttua tulee korkeakin kuume, ihottumaa ja kurkkukipua.

Ansiokkaasti terveyskeskuslääkärit ovat löytäneet tartuntoja hyvin, hyvin tuoreltaan.

Tehostunut testaus on paljastanut myös vanhoja tartuntoja, jossa tauti on edennyt pidemmälle.

– En näkisi tilannetta niin pessimistisenä, kuin miltä se pelkkien lukujen valossa näyttää, Pekka Suomalainen totea.”, näin siis UV:ssa. 

 Varmaan hiv-tartunnan saanut saa ikiaikoisen trauman itsellensä, mutta eniten ajattelen tässä, että jos tartunnan saanut mies on perheellinen tai sitten naisystävä täällä Suomessa odottamassa ulkomaan matkalta ja ”tuliaisiksi” tuleekin tuommoinen ”lahja”. Ja onko sitten kaikki sen terveyskeskuksen lääkärin rutiinitutkimuksen varassa, jos itse miehet eivät hakeutu testin? Ja voimmeko syyttää siitä hiv-tartunnasta taudin alkuperäislähdettä esim., prostituoitua?

 

viovio
Imatra

Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu