Kehitysvammaisten asioissa paljon parantamisen varaa

”Peruspalveluministeri Paula Risikko vastaanotti Tuusulassa listan ihmisoikeusrikkomuksista” kirjoittaa toimittaja Oskari Lehto Keski-Uusimaassa 19.11 ja jatkaa ”kehitysvammaisten ongelmista puhuttiin keskiviikkona Tuusulassa Keski-Uudenmaan kehitysvammaisten tuki ry:n ja kansanedustaja Eero Lehden yhdessä järjestämässä seminaarissa, jossa Lehden lisäksi puhui peruspalveluministeri Risikko.

”Seminaariin osallistuneiden omaisten kokemusten perusteella kehitysvammaisten ihmisoikeudet ovat Suomessa retuperällä. Epäkohtien korjaamiseksi onkin syntynyt kansanliike ja sydän paikaltaan blogissa internetissä on kerätty kehitysvammaisiin kohdistuneita ihmisoikeusrikkomuksia, nämä tapauskertomukset harmaan hoivan alueelta ja kansanliikkeen vetoomukset luovutettiin ministeri Risikolle. Ministeri Risikko suhtautui ongelmiin vakavasti ja lupasi viedä asioita eteenpäin.”
Ministeri lupasi selvityttää, miksi  vammaispalvelulain mukainen henkilökohtainen apu on monissa kunnissa evätty kehitysvammaisilta henkilöiltä, koska on katsottu etteivät he pysty määrittelemään avustajan tehtäviä. Ministeri korosti, että STM ohjeissa todetaan, että vammainen voi käyttää läheisten ja omaisten apua työtehtävien määrittelyssä.

”Peruspalveluministeri Paula Risikko kertoi Tuusulassa, että hän haaveilee vammaistutkimuksen professuurin perustamisesta johonkin korkeakouluun. Olisi tärkeää saada vammaisten asioista tutkittua tietoa, se toisi vammaisten asiat paremmin esille. Ministeri toivoi asian eteenpäin viemiseksi tukea kansanedustaja Eero Lehdeltä.

Kansanedustaja Eero Lehti puuttui kehitysvammaisten työllistämiseen, josta hänellä on omia kokemuksia niin yrittäjänä kuin edesmenneen kehitysvammaisen veljensä kautta. Työpankki, joka vuokraisi työvoimaa yrityksille olisi hyvä ratkaisu. Näin kehitysvammaisista ei syntyisi velvoitetta työpaikalle, Lehti totesi.

Jäämme odottamaan ministeri Paula Risikon toimenpiteitä kansanliikkeen ja Sydän paikaltaan blogin julkituomiin ”harmaan hoivan” ihmisoikeusrikkomuksiin. Ministeri Risikko oli ensimmäinen, jolle nämä ”ihmisoikeudet toimintarajoitteisille ”- tapauskertomukset luovutettiin.  Omaisten ja työntekijöiden kirjoittamat kertomukset(100kpl) on tarkoitus toimittaa myös Oikeuskanslerille, Eduskunnan oikeusasiamiehelle ja Valviralle.”

 

 -Jospa Suomen viranomaiset ja kehitysvammajärjestöt heräisivät viihdoinkin parantamaan  vammaisten kansalaisten oikeuksia!

Kehitysvammahuolto elää antikiaikaisen lain mukaan, jonka  pakkokeinopykälä 42§ joka antaa lähes rajattomat mahdollisuudet erilaisten pakkokeinojen, eristyksen ja tapaamisrajoitteiden käyttöön. Ihmetyttää jo kaun se, että panttaako hallitus kehitysvammalain muutosta? Vai vastustavatko itse suuret rikkaat ja mahtavat erityshuoltopiirit muutosta, jos vaikka menettäisivät valtaansa kun perustetaan aina isompia erutyshuoltopiireja? 

Noussut kansanliike taistelee ei vain vammaisten ihmisoikeiksista, mutta myös omaisten oikeuksista tavata vammaista perheen jäsentä. Nykysystemi yrittää kaikin voimin ja keinoin erottaa vammainen hänen omaisistaan?  Onko suku pahin ? – kysyi erässä haastattelussa Kehitysvammaisten Tukiliiton toiminnanjohtaja Susanna Lohiniemi ja vastaa : ..omaiset ovat voimavaa, eivät rasite. –Mutta välillä tuntuu, että vammainen asuu toisten työpaikoilla eikä työntekijä ole hänen kodissaan töissä.”

 

 

viovio
Imatra

Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu