Loukataanko ihmisen perusoikeuksia kun mielenterveyspotilas määrätään pakkohoitoon?

Sitaatteja Mielenterveyskeskusliiton tiedottajan Ismo Laukkarisen kirjoituksesta  Revanssi 4/2010-lehdessä :  

”..Mielenterveyspotilaan tahtoa ei useinkaan kuunnella. Esimerkiksi terveyskeskuslääkäri voi kirjoittaa lähetteen, jossa potilas toimitetaan psykiatriseen sairaalaan tarkkailtavaksi, vaikka tämä ei sitä haluaisikaan. Päätöksen tarkkailuun ottamiseen tekee sairaalan päivystävä lääkäri, jonka ei tarvitse edes nähdä potilasta. Hän voi antaa päätöksen hoitohenkilökunnalle puhelimessa. Tarvittavat asiakirjat kirjoitetaan sitten myöhemmin.”  

Eikös tunnu kummalliselta?  

Ja ei ihme, että Suomessa hoidetaan vuosittain ( lähde: sama kirjoitus) psykiatrisissa laitoksissa 32 000 potilasta ..näistä kolmannes, eli noin 10 000 on hoidossa vastentahtoa. Luku kuullostaa suurelta ja sitä se onkin. Väestöön suhtautettuna  Suomessa käytetään eniten pakkohoitoa Euroopassa (218 potilasta 100 000 asukasta kohden). Lähempänä Suomea ovat Itävalta ja Saksa.( 175). Useimmissa muissa Euroopan maissa pakkohoitoa käytetään alle 50 per. 100 000 asukasta. 

Pakkohoidossa on Suomessa suuria alueellisia eroja. Eniten pakkohoitoa käytetään Itä-Suomessa. Koska ei ole mitään syytä olettaa, että Itä-Suomessa ihmiset olisivat hullumpia kuin muualla, täytyy syyn olla hoitokäytännössä : joko idässä hoito on pakko-orientoitunutta tai sitten potilaan sairaus päästetään niin pitkälle, että potilasta ei saada hoitoon muuten kuin pakolla…”

 

– En tiedä, mutta tuli vain mieleeni.., että ehkä täällä Itä-Suomessa pistetään pakkokhoitoon myös toisinajattelijoita tai muuten häiriköitä tarkkailtavaksi ja sinne jätetään  sitten ”pakko-jatkohoitoon”, koska tuntuu, että niinkin helpolla ”potilasta näkemättä” saa järjestää hänet pakkohoitoon!? Ei kai täällä todellakaan ole hullumpaa kansaa!?

Lehdet kuitenkin kirjoittavat, että psykiatrinen hoito näillä kulmilla on järjestetty erinomaisesti.  Olen lukenut myös, että  täällä sairaanhoitopiiriissä on  ”oma päätös” , että jos tulee ilmi, että joku jättää määrätyt psyykelääkkeet ottamatta, niin viedään pakkolääkitykseen, eli voiko sanoa, siinä  tapauksessa,  että se  ”hoito on pakko-orientoitunutta!? 

Aheesta oli  blogissa 11.5.2010 ”Mikä vaivaa Itä-Suomea?” : 

http://viovio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2010/05/11/mika-vaivaa-ita-suomea…

 

 

 

viovio
Imatra

Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu