Lex Sarah Suomeenkin !

Ruotsissa on vuodesta 1999 lähtien Lex Sarah velvoittanut toimintarajoitteisten ihmisten kanssa työskenteleviä  heti ilmoittamaan havaitsemistaan väärinkäytöksistä, epäkohdista tai ihmisoikeusloukkauksista. Toista työntekijää ei voi suojella, vaan asiakkaan tarpeet ovat aina ensisijaiset.

Helsingin käräjäoikeuden päätös julkistaa viidestä murhasta ja kuudesta murhan yrityksestä syytetyn helsinkiläisen perushoitajan mielentila-analyysi on tärkeä askel kohti työyhteisön vastuullisuutta. Toivottavasti tämä avoimuus ja persoonallisuushäiriön kuvailu auttaisi tunnistamaan seuraavia potentiaalisia sarjamurhaajia vammaisten ja vanhusten hoidossa ennen kuin on liian myöhäistä.

Mielentilalausunnon  mukaan perushoitaja on persoonaallisuushäiriöinen psykopaatti, jolla on poikkeuksellisen voimakas taipumus valehdella. ”Hän on huomattavan kyvykäs manipuloimaan muita ihmisiä näennäisen miellyttävällä käytöksellään. Hän ikään kuin lumosi osan uhreistaan, toteaa valtionsyyttäjä leena Metsäpelto Iltalehdessä 27.11.,

Lausunnossa todetaan edelleen, että perushoitaja pystyi näin antamaan valheellisen, empaattisen, luotettavan ja kyvykkään kuvan itsestään. Tutkittavan itsetunto on heikko ja hänellä on taipumusta tunne-elämän epävakauteen…tutkittvalle on tunnusomaista syyttää muita ja kaunistella valheellisesti omaa käyttäytymistään. Tutkittava on toistuvasti toiminut lakien ja sääntöjen vastaisesti osoittamatta katumusta teoistaan.”

Vammaisten ja vanhusten insuliinisurmien jälkeen  omaisten ja omaisjärjestöjen kritiikkiä syyllistettiin, arvostelu leimasi koko hoitoalan ja monille työntekijöille tuli paha mieli.

Omaisensa menettäneiden paha mieli ei ketään kiinnostanut ja jäi toissijaiseksi.

Mitä kauhutekoja pitää tapahtua ennen kuin saadaan laki hoito-ja sosiaalialalla työskentelevien taustojen ja rikosrekistereiden tarkistamisesta. Päihde- ja huumeriippuvaisten työntekijöiden pääsy lääkevarastoihin voi olla kohtalokasta.

Mielestäni suomalaiseen perinteeseen ei kuulu ilmianto ja kantelut, mielluummin katsotaan ohi ja ummistetaan silmät,  hoitoyhteisössä ei helpolla lähdetä työtoveria  paljastamaan, etenkään jos hän on esimiesasemassa.  Sosiaali- ja hoitoalan piirit ovat pienet, kantelijat leimataan nopeasti ja  uutta työpaikkaa ei löydy.

Ruotsin Lex Sarahin tapainen laki, joka vaatisi työntekijöitä  ilmoittamaan  heti havaitsemansa  epäkohdat asiakkaan hoidossa ja  kohtelussa  olisi Suomessakin tarpeen!

23 vuotias perushoitaja Sarah Wägnert kertoi 1997 Ruotsin televisiossa kuinka hänen työpaikallaan Solnassa vanhuksert saivat tuntikaupalla huutaa apua ja makasivat makuuhaavoissa. Vanhainkoti lopetettiin. 1999 tuli Lex Sarah laki ja Sarah Wägnert sai kunniatohtorin arvon 2010.
Uskaltaisiko  Suomessa kukaan toimia kuin Sarah Wägnert?

viovio
Imatra

Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu