Nettiorvot – uusi ilmiö?

Perinteisesti vanhemmat ovat huolissaan lastensa roikkumisesta internetissa, mutta verkko voi imaista isän tai äidin, kirjoittaa sunnuntai Etelä-Suomen Sanomat. 

 ” Lapset voivat kokea itsensä laimilyödyiksi,  kun isän tai äidin aika kuluu verkossa.

 Nettiorvot ovat totta myös Suomessa kertovat Mannerheimin lastensuojeluliiton nuorisotyön päällikkö Juuso Peura ja Pelastakaan lapset ry:n nettiturvallisuustyön päällikkö Mari Laiho.

Ongelman laajuutta ei ole meillä toistaiseksi selvitetty.MLL:n lasten ja nuorten puhelimeen on tullut asiasta satunnaisia soittoja. Ruotsissa paikallinen lasten oikeuksien keskus saa jatkuvasti yhteydenottoja lapsilta, jotka kärsivät vanhempiensa netinkäytöstä.

 Vanhempiensa verkossa roikkumisesta kärsivällä lapsella on vain vähän mahdollisuuksia vaikuttaa asiaan. Peuran mukaan tärkeintä on se, että jos omista vanhemmista ei ole apua, lapsi voisi keskustella muun luotettavan aikuisen kanssa. Tähän auttavat puhelimet ja verkkopalvelut ovat yksi vaihtoehto..” 

Eli, ymmärsin niin, että MLL:n nuorisotyön päällikön Peuran mukaan lapsia, jotka kärsivät vanhempiensa netinkäytöstä, ohjattaisiin etsimään turvaa ja ymmärtämystä  verkkopalveluista? 

Onko todellakin jo nettiriippuvuus niin vakava juttu, että lapset joutuvat heitteille? 

Mitä sanoo Wikipedia riippuvuudesta?

 ”Riippuvuus eli addiktio ( lat.addiktio, jättämimen jonkun valtaan) voi syntyä jonkin aineen käytöstä. Ihminen voi tulla riippuvaiseksi myös jonkin toiminnan harjoittamisesta. Riippuvuus ilmenee usein tiettyjen tunnetilojen toistumisena ja tiettyjen toimintojen pakonomaisena toistumisena. ”, 

 Tähän mielestäni ”sopiikin” nettiriippuvuus. Siis, riippuvuus voi olla fysiologinen, johon kuuluvat alkohooli- päihde- ja lääkeriippuvuus, mutta internet- ja peliriippuvuus kuuluvat psyykkisiin riippuvuuksiin. 

Joka riippuvuksissa toimii todennäköisesti samanlainen mekanismi ihmiskehossa ja aivoissa. Eikös niin? , mutta jos riippuvuus katkaistaan, niin tulee fyysisiä tai psyykkisia vieroitusoireita. Millaiset oireet olisivat, jos katkaistaan vakava nettiriippuvuus? Eri-ikäiset Ihmiset kantaa jo kainaloissa läppäreitä ja avaa niitä missä tahansa tilanteessa!  Tämäkin riippuvuus-ongelma saattaa kasvaa aikamoiseksi riesaaksi ihmiskunnassa! Vai kasvaako?

viovio
Imatra

Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu