Vaivaishoitoa

Mielenterveysongelmaiset jaetaan Suomessa kahteen ryhmään. Niihin, joita hoidetaan ja niihin joita ei. Mielenterveyspotilaista  hoidetaan vain ne, joista on vielä työhön, kirjoittaa Etelä-Suomen Sanomat (21.11.2010, Sanna Ryynänen).

Nekin, jotka pyritään parantamaan, joutuvat taistelemaan saadakseen hoitoa – vaikka he sairastavat tautia, joka tekee taistelusta mahdotonta. Masennuspotilaan, joka ei jaksa pestä hampaitaan, täytyy vaatia palvelua uudestaan ja uudestaan. Sosiaalisista peloista kärsivän täytyy mennä yleisiin vastaanottotiloihin. 

– Olen verrannut tilannetta siihen, että infarktipotilaan pitäisi juosta päivystysvastaanotolle, sanoo kuntoutuslääkäri Raija Kerätär.

Hän on vastikään tehnyt tutkimuksen vaikeasti työllistyvien ihmisten työttömyden syistä. Mielenterveysongelmat olivat niistä suurin.

Niitä, jotka eivät kuitenkaan kuntoutuisi työkykyisiksi, ei enää edes pyritä parantamaan.

– Jos ei ole käytettävissä työelämään, hoitoalalla tulee täysin välinpitämättömyys. Ihmisiä ei paranneta heidän itsensä vuoksi vaan ainoastaan, jos siitä on hyötyä työelämälle, sanoo 42-vuotias mielenterveysalalla toimiva nainen… 

– Sen jälkeen kun sain työkyvyttömyseläkepäätöksen, ei kukaan enää kysellyt perään, kertoo 50-vuotias nainan.. 

Lehden sivulta voimme lukea, jopa järkyttävää : Ketään ei hoidettu suositusten mukaan. Vastikään tehdyssä tutkimuksessa 147:stä mielenterveyden ongelmista kärsineestä ihmisestä yksikään ei ollut saanut hoitosuositusten mukaista hoitoa. 

Suomen lääkärilehdessä julkaistu tutkimus tehtiin Oulun, Kainuun ja Raahen alueella, mutta tilanne lienee samanlainen kaikkialla…

Jos tutkimuksen tulokset yleistää koko maahan, oli Suomessa tämän vuoden syyskuussa 94 000 työtöntä, joiden työllistymisen ensimmäinen edellytys olisi toimiva mielenterveyshoito. 

Itä- Suomessa toimiva, Suomen mielenterveyden keskusliittoon kuuluva Itäinen tiimi ry tekee parhaillaan selvitystä alueen mielenterveyspalveluista. Tulokset on analysoitu vasta joidenkin kuntien osalta. ”, näin siis sitaatteja lehtikirjoituksesta.

 

– Eli 94 000 potentiaalista työntekijää jäivät vaille mielenterveyshoitoa!? Puhumattakaan siitä, että heidän oman ja heidän omaisten ja perheen jäsenien elämän laatu olisi ollut parempi ja ehkä vaikuttanut koko ilmapiiriin suvussa…

Potilaalla on oikeus lain mukaan hyvän terveyden ja saraanhoitoon ja siihen liittyvään kohteluun. Hänen  hoitonsa on järjestettävä ja häntä on kohdeltava siten, ettei hänen ihmisarvoaan loukata sekä että hänen vakaumustaan ja hänen yksityisyyttään kunnioitetaan..

Siis, laki suojaa potilasta : esim., Laki Potilaan asemasta ja oikeuksista, Potilasturvalaki, Mielenterveyslaki.., mutta tuntuukin siltä, että lait ovat vain paperille kirjoitettuna ja käytännössä sitten miten kuullekin käy!?

 

 

viovio
Imatra

Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu