Kohti viisumivapautta

Viisumivapautta odotellessa Imatran ja Svetogorskin välille voisi avata EU-säännöstön mukaisen paikallisen ylikulkupaikan, kirjoittaa Imatralainen-lehdessä Juhani Paakkinen 8.12.2010. 

Suomi on harjoittaanut Venäjää kohtaan hyvin liberaalia viisumipolitiikkaa. Viisuminmyöntöpisteitä on lisätty ja niiden tehokkuutta parannettu. Pitkäaikaisviisumit ovat yleisiä. Suomen myöntämällä monikertaviisumilla svetogorskilainen piipahtaa esimerkiksi Italiassa..Ei ihme, että venäläiset suosivat Suomen edustustoja.

Venäjän viisumipolitiikka on paljon byrokraattisempaa kuin Schengen-maiden, mikä on närästänyt mm.Saksassa… Suomen viisumikäytäntö on paitsi osa ulkopilitiikkamme myös osa EU:n viisumipolitiikkaa. 

EU ja Venäjä ovat sopineet viimeksi vuonna 2007 vastavuoroiseen viisuumivapauteen pyrkimisestä pitkällä tähtäimellä. Samalla sovittiin helpotuksista viisumun myönnössä erinäisille henkilöryhmille kuten opiskelijoille.

Viisumien poisto ei saa vaarantaa rajaturvallisuutta. 

Venäjä on ajannut viisumivapautta vuodesta 2003, Suurvalta kokee nöyryyttäväksi, että sen kansalaiset joutuvat jonottamaan pääsyä Eurooppaan…Venäjän passit tulee saattaa EU:n tasolle ja viedä kansalliseen rekisteriin. Nyt ei edes tiedetä paljonko passeja on olemassa. Passin merkitys jatkossa on valvonnan kannalta ratkaiseva.

Viisumivelvollisuudesta luovutaan aikanaan  Ilman tarkkoja tilastoja on mahdoton päätellä miten tarpeellinen nykyinen viisumikäytäntö on. Viisumi ei pidättelee emärosvoja.., näin siis Imatralaisessa. 

 -Nykyän jo rajaasemien suorituskyky on huono. Äsken radiossa kerrottiin, että rekkajono ylityspaikalle on 5 km pituinen. Ylityspaikoissa joskus jonotetaan henkilöautoilla tuntikausia, mutta jos viisumivapaus alkaa painaa päälle ja tulee käytäntöön, niin se tietenkin työllistää kovasti ylityspaikat, koska rajatarkastajien merkitys korostuu entistä enemmän.

Imatran raja-asema vauhditti Kaakkois-Suomen rajavartioston ylläpitämien raja-asemien kaikkien aikojen ylitysennätystä.. Viime torstaina kello 24 ylityksiä oli 6,3 miljoonaa, eli ennätys syntyi, sanoo Kaakkois-Suomen rajatoimiston päällikkö majuri Matti Pitkäniitty.(UV 11.12.2010)  

 Vuodenvaihteen tienoilla Suomeen odotetaan saapuvan useita kymmeniätuhansia venäläismatkailijoita, sillä Pietarissa haetaan viisumeita 5 000-6 000 kappaletta päivävauhtia. Moskovassakin on päästy parhaimillaan liki parintuhanteen viisumihakemukseen päivässä.

Itärajan ylitykset yltänevät tänä vuonna uuteen ennätykseen, sillä yli kahdeksan miljoonan matkailijan odotetaan ylittävän rajan.

Nopea junayhdistys Helsingistä Pietariin lyhentää nyt liki kusituntisen matkan kolmeen ja puoleen tuntiin. Osan matka-ajan lyhentymisestä tuo venäläisen byrokraatian purkaminen, eli viisumi- ja, passi-ja tullimuodollisuudet hoituvat liikkuvassa junassa.-STT

 

 

viovio
Imatra

Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu