Avovaimolla ei ollut oikeutta tulla haudatuksi yhteiseen hautaan miehensä kanssa!?

Avopuoliso on jossain asioissa selvästi puolisoa huonommassa asemassa. Tämä käy selväksi korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisusta, jonka mukaan avovaimolla ei ollut oikeutta tulla haudatuksi sukuhautaan miehensä kanssa. 

Oikeuden mukaan tilannetta ei muuttanut se, että pariskunta oli elänyt yhdessä lähes neljäkymmentä vuotta ja avovaimo oli hoitanut vuosia syöpää sairastavaa miestä. 

Nainen kertoi luvanneensa miehelle, että heidät haudataan samaan hautaan ja sanoi sen olleen miehen viimeinen tahto. 

Hautaoikeiden peri kuitenkin miehen veli, joka ei halunnut avopuolisoa sukuhautaan. 

Oikeuden mukaan kirkkolaki määrää, että hautaan saadaan haudata ensisijaisesti vainaja, jolle hauta aikanaan luovitettiin, tämän puoliso sekä sukulaiset puolisoineen etenevässä tai takenevassa polvessa. 

Erityisestä syystä sukuhautaan voidaan haudata muitakin, mutta vain hautaoikeuden haltijan suostumuksella.- STT   

 – Kummastuttaa tämäkin tapaus, jonka takia veli meni korkeimman hallinto-oikeuteen asti! Syynä ei ollut byrokratia tai kirkkolaki vaan viha vainajaa kohti! Eli veli erotti heidät kuoleman jälkeen. Eikös tämä ole epäinhimillistä? Eikös se kuulu ihmisen oikeusturvaan, että jokaisen omaa tahtoa tulee noudattaa hautaamisenkin suhteen? Näköjään ihmisen viimeinen tahtokaan ei enää merkitse mitään tässä julmassa maailmassa?

 

viovio
Imatra

Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu