Ääriryhmien nousu terävöittää historian opetusta koulussa

Ihmisoikeuskysymykset, demokratia ja tasa-arvo saavat aikaisempaa enemmän painoarvoa kouluopetuksessa. Opetushallitus muutti perusopetuksen opetussuunnitelman lisäten historiaan ja elämänkatsomustietoon ihmisoikeusrikokset kuten juutalaisten kansanmurhan sekä ihmisoikeussopimukset ja täsmentämällä niiden käsittelyä kouluopetuksessa. Opetussuunnitelman täydennys tuli voimaan viime syksynä, ja viimeistään koulujen on otettava se käyttöön elokuussa 2011,  kirjoittaa UV 9.12.2010 Anne Vihavainen. 

Ihmisoikeuksien painottamisen taustalla on huoli ääriliikkeiden lisääntyneestä näkyvyydestä. Erilaisten rasismia ihannoivien ja holokaustin kieltävien ryhmien näkökannat levijävät netin kautta ja saavat kannattajia. 

Perusopetuksen arvopohja. 

Perusopetuksen arvopohjana ovat ihmisoikeudet, tasa-arvo, demokratia, luonnon monimuotoisuuden ja ympäristön elinkelpoisuuden säilyttäminen sekä monikulttuurisuuden hyväksyminen.

Ihmisoikeuksia määrättäviä keskeisiä asiakirjoja ovat YK:n yleismaailmallinen ihmisoikeuksien julistus. Lapsen oikeuksien sopimus sekä Euroopan ihmisoikeussopimus.

Perusopetus edistää yhteisöllisyyttä, vastuullisuutta sekä yksilön oikeuksien ja vapauksien kunnioittamista. Lähde: Opetushallitus.

 

– Lienee sattuma, ettei perusopetus arvopohjaan kuulu YK:n ihmisoikeuksia koskevia sopimuksia vaan YK:n yleismaailmallinen ihmisoikeuksien julistus? Julistus kun ei sitoo mitenkään. YK:n ihmisoikeussopimus sitoo, jos se on ratifioitu.. Muistaakseni Suomella on ratifioimatta kymmenkunta YK:n ihmisoikeuksia koskevia sopimuksia ja tuntuu siltä, ettei kiirettä ole, koska ratifioiminen sitoo noudattamaan sopimusten säätöksiä.

Esimerkkinä voi olla YK:n vammaisten ihmisoikeussopimus, jota Suomi ei pysty ratifioimaan, koska kansallinen lainsäädäntömme ei ole ajantasalla.

Myös YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen lisäpöytäkirja on ratifioimatta.

viovio
Imatra

Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu