Lapset kokevat aikuisia enemmän väkivaltaa

Lapsiin ja nuoriin kohdistuva väkivalta on yleisin perheväkivallan muoto, kirjoittaa UV 15.12,2010 Outi Palmu.Lapsiin ja nuoriin  kohdistuu  tutkimuksenmukaan selvästi enemmän väkivaltaa kuin aikuisiin. Useimmiten lapset kokevat väkivaltaa kotonaan tai kaveripiirissä. Lapsen kokeva väkivalta on myös vakavampaa kuin aikuisen kohdistuva väkivalta, kun vakavuutta mitataan vammojen määrällä ja laadulla.

Nämä tiedot löytyvät Tilastokeskuksen uusimmassa hyvinvointikatsauksessa julkaistusta Poliisiammattikorkeakoulun tekemästä  Lapsiuhritutkimuksesta. 

 – Lapsiin ja nuoriin kohdistuvasta väkivallasta ei tiedetä kovin paljon. Vuonna2008 toteutettu Lapsiuhritutkimus on ensimmäinen laaja-alainen tutkimus lasten ja nuorten väkivaltakokemuksista, erikoistutkija Juha Kääriäinen Poliisiammattikorkeakoulusta sanoo. 

 Monella on mielikuva, että lapset ja nuoret kokosivat väkivaltaa tuntemattomien taholta, mutta lapsiin kohdistuva väkivalta on hyvin arkipäiväistä.

Tutkimuksen mukaan liki 40 prosenttia 6.-ja 9.-luokkalaista pojista on kokenut väkivaltaa tai sen uhkaa. Kuudennen luokan tytöistä väkivaltaa tai sen uhkaa oli kokenut 22 prosenttia yhdeksäsluokkalaisista 29 prosenttia.. 

Tyyppilisiä esimerkkeja lasten ja nuorten kohtaamasta väkivallasta ovat perheessä tapahtuva kuritusväkivalta sekä kavereiden keskinäiset tappelut.   

 Lasten vanhempien niin sanotusti kasvatusmielesä käyttämä fyysinen kuritus on edelleenkin valitettavan yleistä, Kääriäinen toteaa.”,

 

 – Saattakin olla niin, että perheväkivallassa tapahtuva kuriinpito”lähtee” siitten myöhemmin aikuisena  ”ulos” yhteiskuntaan ja sen mittasuhteet  ja muodot saavat toisenlaisen kuvan. Tai sitten kouluikäsenä vielä malli lähtee kavereitten keskinäiseen tappaeluun tai kiusaamiseen. Lapset ja nuoret kun ottavat mallinsa aikuisilta.

 

viovio
Imatra

Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu