Lapset kokevat aikuisia enemmän väkivaltaa
Lapsiin ja nuoriin kohdistuva väkivalta on yleisin perheväkivallan muoto, kirjoittaa UV 15.12,2010 Outi Palmu.Lapsiin ja nuoriin kohdistuu tutkimuksenmukaan selvästi enemmän väkivaltaa kuin aikuisiin. Useimmiten lapset kokevat väkivaltaa kotonaan tai kaveripiirissä. Lapsen kokeva väkivalta on myös vakavampaa kuin aikuisen kohdistuva väkivalta, kun vakavuutta mitataan vammojen määrällä ja laadulla.
Nämä tiedot löytyvät Tilastokeskuksen uusimmassa hyvinvointikatsauksessa julkaistusta Poliisiammattikorkeakoulun tekemästä Lapsiuhritutkimuksesta.
– Lapsiin ja nuoriin kohdistuvasta väkivallasta ei tiedetä kovin paljon. Vuonna2008 toteutettu Lapsiuhritutkimus on ensimmäinen laaja-alainen tutkimus lasten ja nuorten väkivaltakokemuksista, erikoistutkija Juha Kääriäinen Poliisiammattikorkeakoulusta sanoo.
Monella on mielikuva, että lapset ja nuoret kokosivat väkivaltaa tuntemattomien taholta, mutta lapsiin kohdistuva väkivalta on hyvin arkipäiväistä.
Tutkimuksen mukaan liki 40 prosenttia 6.-ja 9.-luokkalaista pojista on kokenut väkivaltaa tai sen uhkaa. Kuudennen luokan tytöistä väkivaltaa tai sen uhkaa oli kokenut 22 prosenttia yhdeksäsluokkalaisista 29 prosenttia..
Tyyppilisiä esimerkkeja lasten ja nuorten kohtaamasta väkivallasta ovat perheessä tapahtuva kuritusväkivalta sekä kavereiden keskinäiset tappelut.
Lasten vanhempien niin sanotusti kasvatusmielesä käyttämä fyysinen kuritus on edelleenkin valitettavan yleistä, Kääriäinen toteaa.”,
– Saattakin olla niin, että perheväkivallassa tapahtuva kuriinpito”lähtee” siitten myöhemmin aikuisena ”ulos” yhteiskuntaan ja sen mittasuhteet ja muodot saavat toisenlaisen kuvan. Tai sitten kouluikäsenä vielä malli lähtee kavereitten keskinäiseen tappaeluun tai kiusaamiseen. Lapset ja nuoret kun ottavat mallinsa aikuisilta.
Vielä huonommin tunnetaan se, että pieniin lapsiin kohdistuva väkivalta on pääosin naisten – äitien – tekosia. Mitä pienempi lapsi, sitä useammin häntä hakkaa nainen. Ikäluokissa 1-2 v naisten osuuus pahoinpitelijöinä on yli 80 %. Iän myötä naisten osuus laskee. 6-vuotiaiden hakkaajista ”vain” 60 prosenttia on naisia. Sitä vanhempien lasten aikuisista pahoinpitelijöistä enemmistö on miehiä.
Ilmoita asiaton viesti
Mikko Niskasaari,
-kirjoitessani( lainatessani)blogin tekstiä ajattelinkin kuka saattaa olla väkivaltaisempi perheväkivallassa. Siihenkin on siis tutkimusta. Siis, pienen lapsen kanssa ”jaksaa” vielä äiti,mutta myöhemmässä vaiheessa ”esiin astuu” isä!?
Ilmoita asiaton viesti
Pakkotoimet, joilla fyysistä voimaa tai väkivaltaa käyttäen, puututaan vammaisen, psyykkisesti sairaan, vangin tai vanhuksen itsemääräämisoikeuteen ovat hiljaisesti hyväksyttyjä väkivallan muotoja. Hillitessä ja kiinnipitäessä aina sattuu jotain, kuinka hyvin nämä pakkotoimet ja niissä tapahtuneet ”mustelmat ja ruhjeet” kirjataan?
Ilmoita asiaton viesti
Vieras 16:19 Vieras > ”.. kuinka hyvin nämä pakkotoimet ja niissä tapahtuneet ”mustelmat ja ruhjeet” kirjataan”,
– vaikka tämä ei tapahdu perheessä, mutta silti vakava asia ja voin sanoa, että kehitysvammaisten/vammaisten kohdalla laitoksissa pakkokeinoja sallii jopa laki ja sen 42§ pakkokeinopykälä, jonka mukaan : ” erityishuollossa olevaan henkilöön sadaan soveltaa pakkoa vain siinä määrin, kuin erityishuollon järjestäminen tai toisen henkilön turvallisuus välttämättä vaatii..”, joten puolustuskyvyttömälle ihmiselle voi tehdä mitä tahansa väkivaltaa ( sitoa, pahoinpidellä, lääkkeillä turruttaa..) ja aina vedota siihen, että ”erityishuollon järjestäminen” oli sitä vaatinut. Mustelmia ja tapaturmia ei kirjata tai ei näytä omaisille. Jos omainen uskaltaa kyseenalaistaa, niin nopeasti ovet laitokseen suljetaan ja tapaamiset rajoitetaan tai lopetetaan kokonaan. Tämä on hirvittävää ja törkeästi ihmisoikeuksia loukkavaa kehitysvammaisten ihmisten kohdalla.. Tälläista henkistä väkivaltaa käytetään myös kehitysvammaisten omaisten kohdalla.
Minä kyseenalaistin orvon lapsenlapseni lääkityksen yksityisessä toimintakeskuksessa, niin nyt jo toista vuotta eivät anna edes näkyviin poikaa. Tällaisiä metodeja käytetään Suomessa kehitysvammaisten ja heidän omaisten kohdalla.
Ilmoita asiaton viesti
Näyttää olevan tuo nuorten kokema väkivalta voimakkaasti sukupuolittunutta.
Ilmoita asiaton viesti
Vieras 17:10,
aika ikävältä ja vakavalta tuntuu koko juttu, koska epäilemättä lapsena ja nuorena kohdattu väkivalta ja epäokeudenmukaisuus jättää jälkeensä koko elämälle ja vaikuttaa elämän laatuun psyykkisesti eniten, koska fyysinen trauma, jos se ei ole niin vakava, niin paranee kuitenkin ajan myötä, mutta vakivallasta kärsimys menee syvemmälle ihmisen sieluun ja ”painuu siellä muistiin”, näin ajattelisin.
Ilmoita asiaton viesti
Itse hämmästelen sitä julmuuden tasoa, joka juontuu pienten lasten vakavista vammoista (vanhempien aiheuttamana). Lapset ovat uskomattoman kestäviä -hämäävästä hauraudestaan huolimatta-, olen itsekin telonut itseäni lapseni niin kovasti, että kuolisin vastaaviin tälleihin tässä iässä. Myös oma lapseni on levoton nukkuja, ja muutenkin todella vilkas poju; ikinä ei ole murtunut kummaltakaan meistä yhtään luuta.
Miten rajusti lasta on käsitelty, jos lapselle tulee murtumia? ? ?
Itse olen niskavillaotteen vankka puolustaja, sillä joka ****** säästää, lastaan vihaa. Niskavillatekniikassa on vielä se hyvä puoli, että sen ei koskaan tarvitse satuttaa, vaan lapsen ymmärrys kolttosistaan herää heti kun niskavilloihin koskee; tukistaa ei siis tarvitse.
Ilmoita asiaton viesti