Suomessa ei uskota Venäjän muuttumiseen,

arvioi lauantai 18.12.2010 TV1:n Aamussa vierailut presidentti Martti Ahtisaari.  

 – Sen huomaa myös Puheenvuoro palstoilla, sen blogi-kirjoituksissa ja kommentteissa. Erityisesti jos ulkoministeri Alexander Stubb tai presidenti Tarja Halonen  ovat ”rakentamassa” suhteita Venäjän kanssa. Puhumattakaan minun pienistä blogi kirjoituksista Venäjästä ja venäläisyydestä, joihin tulee paljon negattivista palautetta. 

 Vaikka epäluottamuksen juuret ovat syvällä historiassa, niin eikö jo olisi aika yrittää repiä ne sieltä pois ja lähteä rakentamaan yhdistävää ja luottamuksellista siltaa naapurimaitten kesken ?

  Valtiotieteiden tohtori Esa Seppäsen kirja ”Venäjä vanha tuttu, vaan niin vieras” antaa läpileikkauksen suomalaisten Venäjä – kuvasta – polttopisteessä erityisesti suomalaisten Venäjä-osaamisen sisältö ja taso. Teosta varten Esa Seppänen haastatteli asiantuntijoita : poliitikkoja, virkamiehiä, diplomaatteja, tutkijoita, liikemiehiä, opetuksen, median, kansalaisjärjestöjen sekä kulttuurin ja matkailualan edustajia.

Kävi ilmi, että suomalaisten käsityksiä hallitsevat pinttyneet ennakkoluulot ja harhakuvat. Niistä on kirjoittajan – ja monen haastatteltavan mielestä – aika päästä eroon nyt, kun Venäjä pyrkii saamaan takaisin entistä suurvalta-asemaansa. Kaiken taustalla elävät – milloin pinnalla, milloin piilossa – historiallisesti herkkä kardinaalikysymys : suomalaisten tunteet ja asenteet.  

Alempana Esa Seppäsen kirjasta sitaatteja haastatteluista :

Erkki Pennanen Helsingin Sanomien ensimmäinen kirjeenvaihtaja  Moskovassa (1975-79) toteaa, että Venäjää ei kannata pelätä, mutta ei myöskään katsoa alaviistoon. Suomen näkökulmasta Venäjä on tulevaisuudessakin tärkeä  naapurimaa-kaikin tavoin.

Nils Torvalds : se mitä blogeissa kirjoitetaan Venäjästä, olisi mielenkiintoinen tutkimusaihe selvittää, Torvalds arvelee, että se on äärimmäisen kielteistä, ennakkoluuloja ja Venäjä-vastaisuutta lietsovaa viestintää.

Helsingin Sanomien yleisönosaston kirjoituksessa kysyttiin elokuussa 2009: Miksi tiedämme niin vähän Venäjästä. Eikö Venäjä kiinnosta mediaa eikö siitä saa tiedottaa rehellisesti vai onko se hankalaa?

Anna-Lena Lauren Ylen ruotsinkielinen toimittaja Moskovassa 2005 2009:
Venäjä ei ole kuin me. Venäjästä ei tule koskaan meidän kaltaistamme. Ja jos yritämme ymmärtää Venäjää pelkästään omasta länsimaisesta näkökulmastamme emme pääse puusta pitkään.

Marko Lönnqvist  Ylen  Moskovan toimittaja, 1999 –2004 :
Suomessa ei osata venäjän kieltä eikä tunneta koko maata laisinkaan. Kulttuurierot ja erilaiset näkemykset rajan molemmin puolin synnyttävät valtavan ongelman, jonka ratkaisemisessa tiedotusvälineillä on aika mahdoton tehtävä, jos niiden pitäisi muuttaa jollain lailla suomalaisten Venäjä-kuvaa, Marko Lönnqvist pohtii.
Hän  kritisoi aika tuimasti tiedotusvälineiden johtoa, joka toimillaan ja taloudellisilla supistuksillaan osoittaa, että Venäjän merkitys on jollain tavalla pienentynyt.

Pahinta on se, että vaikka Venäjä on naapurissa, niin se on henkisesti hyvin kaukana suomalaisten päättäjien ja mediatalojen johtajien mielestä, Lönnqvist kritisoi. Kun Venäjä on henkisesti kaukana se ikään kuin yritetään sulkea pois. Venäjästä ei olla oikeasti kiinnostuneita, paljon läheisempää on jokin Brysselin suunta.
Venäjä on mediassa enää vain eksoottinen asia ja Venäjä-asiantuntemus ja kokemus ovat vain kiva plussa.

Seppäsen mukaan vain Venäjä – osaamista kohentamalla Suomessa saavutetaan valmiudet kohdata Venäjän haaste.”

– Mielestäni Suomessa asuvien yli 50 000 venäjänkielisen  maahanmuuttajan kielitaitoa ja Venäjän asiantuntemusta  tulisi paremmin hyödyntää. 

 

 

 

 

viovio
Imatra

Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu