Halosen hyvä puheenvuoro
Tasavallan presidentti Tarja Halonen kannustaa STT:n haastattelussa suomalaisia tutustumaan Venäjään. Halosen sanat kannattaa ottaa vakavasti, kirjoittaa UV päätoimittaja Harri Manskinen 21.12.2010.
Maantiede kertoo, että naapurissamme asuu yksi maailman suurimpiin lukeutuvista supervalloista. Suomi ja Venäjä ovat eläneet jo pitkään sovussa, ja neuvostoajat ovat taaksejäänyttä elämää.
Vaikka valtiojohdon suhteet Venäjän suuntaan näyttävät mutkattomilta, kansalaisten suhteen tilanne ei ole aivan samanlainen. Ennakkoluulot venäläisiä kohtaan eivät ole kadonneet mihinkään. Syy löytyy historiasta : Suomessa elää edelleen joukko sotaveteraaneja ja suuri joukko ihmisiä, jotka menettivät kotinsa sotien hintana. Haavat eivät ole vielä arpeutuneet.
Sotavuosista toipumiseen onkin hyvä antaa aikaa. Se ei silti saa estää kanssakäymistä naapuriin suuntaan.Kaakkois-Suomessa tämä on jo arkipäivää. Imatralaisilla on ystäviä Svetogorskissa ja toisinpäin…
Venäjään voi tutustua myös matkustamalla. Uuudet liikenneyhteydet parantavat mahdollisuuksia ainakin rajan pinnassa ja niitä kannattaa hyödyntää,”
näin siin UV päätoimittajan Harri Manskisen pääkirjoituksessa 21.12.2010.
– Näin hyvä puheenvuoro maamme presidentiltä, mutta STT: n mukaan täällä kertaa Halonen jäi valitettavasti ilman perinteistä jouluhauetta. Meri ei ollut korppoolaisille kalastajille suosiollinen, eivätkä he saaneet pyydettyä presidentille haukea.
Sen sijaan korppoolaiset lahjoittivat keraamisen hauen. Lahja symbolisoi Itämeren huonoa tilaa ja meren hyväksi tehtävää työtä.
Eli meillä olisi paljon tehtävää työtä Venäjän suuntaan suhteiden parantamiseen, koska valtiojohdon suhteet ovat mutkattomia ja kansan mielipide ei ole aivan samanlainen. Mielestäni se on vakava ”ristiriita.
Ja Itä-meren tilaan kohentamiseen tarvitaan myös paljon yhteistyötä ja molempien maitten osallistumista siihen.
Hyvää Joulua!
Venäjän presidentti ei tainnut allekirjoittaa tuota suurvaltanäkemystä.
Hyvää Joulua ja onnellista Uutta Vuotta.
Ilmoita asiaton viesti
Vieras 10:55 > : ”Venäjän presidentti ei tainnut allekirjoittaa tuota suurvaltanäkemystä”,
– niin, ei allekirjoittanutkaan, mutta STT:n ja UV kirjoituksen mukaan, näin sanoi Suomen presidentti ei blogin kirjoittaja.
Joulurauhaa ja onnelista Uutta vuotta myös!
Ilmoita asiaton viesti
Viola: ”Tasavallan presidentti Tarja Halonen kannustaa STT:n haastattelussa suomalaisia tutustumaan Venäjään.”
Ja epäiletkö sinäkin Tarja Halosen tavoin, että emme olisi tutustuneet Venäjään?
Ilmoita asiaton viesti
Tuula Hölttä > ”Ja epäiletkö sinäkin Tarja Halosen tavoin, että emme olisi tutustuneet Venäjään?”,
-periaatteessa en epäile, ettei suomalaiset olisi tutustuneet Venäjään; kyse on varmaan siitä Venäjästä, joka alkoi ”kehittyä” nyt perestroikan jälkeen, josta odotetaan posiittivisiä muutoksia verrattuna edelliseen järjestelmään, Neuvostoliittoon.
Ilmoita asiaton viesti
Vuosina 1939-1944 itä-naapurimme suorastaan tyrkytti kulttuuriaan meille 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Vieras 11:46 > ” Vuosina 1939-1944 itä-naapurimme suorastaan tyrkytti kulttuuriaan meille :)”,
– mielestäni, tämä kausi olikin se pahin tekijä, joka traumattisoi ihmisryhmiä rajan molemmiin puolin.
Ilmoita asiaton viesti
Viola. Maitten väliset erinomaiset suhteet ovat valitettavasti pääosin poliittista liturgiaa. Heti, kun Venäjä katsoo etunsa vaativan, liturgia loppuu. Otetaan esimerkkinä vaikka puutullit.
Venäjä ei ole supervalta. Se on ydinasevalta, jolla on paljon energiaraaka-aineitta – ja ongelmia. Ongelmia on tietysti kaikilla muillakin, mutta kykenemättömyys ja haluttomuus poistaa kansaan liittyvät ongelmat ja johtamisessa tehdyt virheet heikentävät olennaisesti Venäjän mahdollisuuksia.
Mielestäni asenteesi on vähän erikoinen. Kirjoitat, että sotavuosista toipumiseen on hyvä antaa aikaa. Ei kai se ole oikea lähtökohta, että painetaan väkivallanteot ja niiden tulokset villasella ja yritetään ajan avulla muuttaa väärä oikeaksi?
Mielestäni ainoa oikea tapa on se, että väkivallan teot nostetaan esille ja käynnistetään niiden aito selvittäminen. Miten edes kuvittelet, että sen paremmin suomalaiset kuin muutkaan Neuvostoliiton ja Venäjän aggressioita kokeneet voisivat tuntea jonkinlaista luottamusta Venäjää kohtaan, ennen kuin vanhat asiat on korjattu?
Presidentti Halonen antaa täysin väärän kanssakäymisen mallin leperrellessään Venäjän johdolle ja vieraillessaan Viipurissa aivan kuin jossain venäläisessä kaupungissa. Miten sellainen presidentti toimii oman maansa ja kansansa puolesta, joka ei edes erota väärää oikeasta?
Siinä presidentti on oikeassa, että kanssakäymistä pitää olla. Mutta ei nykyisellä valheellisella perusteella. Kuinka moni ryöstön kokenut alkaa pitää ryöstäjää parhaana kaverinaan? Siihen Suomen poliittinen johto kuitenkin pyrkii.
Palaan vielä tuohon valtiojohdon mutkattomiin suhteisiin Venäjän johdon kanssa. Älä anna julkisivun hämätä. Koita miettiä, mitä sillä hetkellä tapahtusi, kun Halonen kertoisi Putinille, että eikös, poijjaat, ryhdytä selvittämään näitä vanhoja väkivaltatekoja. Siinä olisivat mutkattomat suhteet saman tien menneet. Se suhde ei kestä totuutta. Ehkä myöskin muista KGB-mies Astahovin mesoamisen Suomessa?
Kaikesta huolimatta, Venäjään on hyvä tutustua ja venäläisissä ihmisissä löytyy paljon hienoja ihmisiä. Mutta tutustumisen ei pidä olla omien oikeuksien polkemisen hyväksymistä tai alistumista, vaan rauhanomaista, ystävällistä ja rehellistä kanssakäymistä.
Ilmoita asiaton viesti
Veikko Saksi > ”Mielestäni asenteesi on vähän erikoinen. Kirjoitat, että sotavuosista toipumiseen on hyvä antaa aikaa.Eikai se ole oikea lähtököhta”,
– ei olekaan oikea lähtököhta!, jos ..”painetaan väkivallanteot ja niiden tulokset villasella ja yritetään ajan avulla muuttaa väärä oikeaksi,” niin kuin kirjoitat.
-Huomaat varmaan, että tämä on siteeraus UV päätoimittajan Manskisen pääkirjoituksesta ei minuun oma mielipide. Olen monessa kommenttissani tuonut esille, että asiat pitäisi nostaa pöydälle ja selvittää ennakkolulojen ja kielteisten asenteiden parantamiseksi, jos se on mahdollista.
V.S.> ” Koita miettiä, mitä sillä hetkellä tapahtusi, kun Halonen kertoisi Putinille, että eikös, poijjaat, ryhdytä selvittämään näitä vanhoja väkivaltatekoja. Siinä olisivat mutkattomat suhteet saman tien menneet”,
– saattaisi olla niinkin..
V.S.> ” Mutta tutustumisen ei pidä olla omien oikeuksien polkemisen hyväksymistä tai alistumista, vaan rauhanomaista, ystävällistä ja rehellistä kanssakäymistä.”,
– jos Halonen kertoisikin Putinille ”rauhanomaisesti, ystävällisesti ja rehellisesti” teekupin ääressä, että ”poijjat, ryhdytäänkö selvittämään..vanhoja Neuvostoliiton väkivaltatekoja”,
– kenties jotain tapahtuisikin positiivisempaan suntaan… En tiedä, me vain arvellaan. Ja ihmisen ajatusmaailma kun on arvaamaton ja poliitikkojen ja valtioiden johtajien eteenkin.
Ilmoita asiaton viesti
Jos kahden välinen keskustelu on rehellistä ja avointa niin silloin on mahdollista puhua myös epämieluisista asioista. Johtaako se mihinkään, sitä ei voi tietää keskustelematta ennakkoon. Jos vaikeitakin asioita ottaa keskustelun alaiseksi, antaa se myös mahdollisuuden tehdä uudenlaisia ratkaisuehdotuksia. Ellei tällaisia asioita käsitellä tai ne painetaan villaisella taka-alalle, niin ei niihin koskaan löydy uusia ratkaisuehdotuksiakaan. On selvää, että N-liiton aikaiset aluevaltaukset (=ryöstöt, miehitykset) eivät tule katoamaan väärin kohdellun kansan muistista. Mielivallalla ja vääryyksillä ei asioita pitkään hoideta oli sitten kysymys N-liitosta, Venäjästä, Halosesta tai Putinista. Voimme itse todeta, että N-liiton valhe kesti n. 70 vuotta. Se ei ole pitkä aika kansojen historioissa.
Ilmoita asiaton viesti
Japani vaihtaa Moskovan suurlähettilästään, koska entinen teki virheen ja ei varoittanut Japanin hallitusta Venäjän presidentin vierailusta Kuriilien saarille:
http://en.rian.ru/world/20101223/161897811.html
Suurlähettiläiden vaihdon sinetöi ja sitä vauhditti Venäjän apulaispääministeri Igor Šuvalovin viime viikoinen vierailu Kuriileihin kuuluvaa Kunaširin saarella. Tämä katsottiin Japanissa jo provosoinniksi.
Melko erilainen suhtautuminen. Pääministeri Putinin Viipurin vierailu sai meillä aivan toisenlaisen vastaanoton.
PS. Tutusttu on, mielipide muodostettu ja uskallan sen ilmaistakin. Toisin kuin suurin osa suomalaispoliitikoista. – Tai kyll´hä hyökii kahe keske!
Ilmoita asiaton viesti
Antti-Pekka Mustonen > ” Melko erilainen suhtautuminen. Pääministeri Putinin Viipurin vierailu sai meillä aivan toisenlaisen vastaanoton.”;
– mitä näette tässä tapauksessa? Onko asia, ja maitten suhteet kehittymässä oikeaan suuntaan?
Lisää aiheesta UV 20.12.2010 Olli Kemppanen ” T.Halosen mielestä pitkä rauhanjakso antaa hyvän ennusteen sille, että keskinäiset epäluulot vähitellen hälvenevät.Venäjän johtokin toivoisi suomalaisia vierailemaan enemmän muun muassa Viipurissa..- Neuvostoliiton aikana, kylmän sodan aikana yksilökohtaisista muistoista oltiin aika hiljaa, ja sen vuoksi Neuvostoliiton hajotessa tuli sellainen, sanoisinko pakasteissa olleiden tunteiden purkaus. Nyt siitäkin on alettu mennä ohitse…”STT
– onko mielestännekin ” on alettu mennä ohitse” siitä?
Ilmoita asiaton viesti
Niinpä tutustuminen Venäjään – kyllä…mutta, että sekö pitäisi aloittaa N-liiton Suomelta varastamilta mailta ja sittemmin raiskaamilta alueilta??
Pitäisi vähän miettiä ennenkuin aloittaa hölöttämisen.
Ilmoita asiaton viesti
Tutustuminen Venäjään( nimimerkki)> ” Pitäisi vähän miettiä ennenkuin aloittaa hölöttämisen.”,
– kuka mielestänne hölöttää? Suomen presidentti Tarja Halonen vai blogin kirjoittaja? Jos olette lukeneet, niin varmaan olisitte huomanneet, että blogin kirjoitus (suurelta osin lainaus) on lehtikirjoitus Halosen haastattelusta STT:ssa.
Voin siteerata vielä lisää mainitetusta haastattelusta: ..” Presidentti Halonen kannustaa suomalaisia tutustumaan paremmin itäiseen naapuriin Venäjään..”
Hyvää Joulua!
Ilmoita asiaton viesti
Hölöttäminen on tietysti aika rienaava sana, mutta vuosikymmenien aikana on saanut kuulla niin paljon lässytystä aiemmin N-liitosta nyt Venäjästä, että hölöttämiseksihän se menee.
En epäile ollenkaan eikö normisuomalainen ja -venäläinen pärjää toistensa kanssa muutoinkin kuin sotimalla. Olisi vain aika puhua halki ja korjata vääryydet, joita viime sodilla aiheutettiin Suomelle. Kun N-liittoa ei enää ole niin Venäjän kanssa ne on sovittava. Jos suomalainen ja venäläinen ajattelisivat ja toimisivat yhtäläisesti, mikä ei ole mahdotonta käytännössä, niin esteenä on ovat nämä vallalla leikkivät johtajamme.
Ilmoita asiaton viesti
Minä olen ihmetellyt monesti ihmisten suhtautumista esim. Pietariin, joka on mielestäni yksi Euroopan hienoimmista kaupungeista. Edelleenkin tyypit näkevät Pietarin vodkan huuruisena paheiden pesänä, jossa kuitenkin joku ryöstää ja kaapaa sisäelimet.
Olipa Venäjän politiikasta mitä mieltä tahansa, niin fakta on, että Venäjä on yksi maailman merkittävimpiä valtioita, se sijaitsee meidän naapurissa ja Venäjä on vaikuttanut meidän kulttuuriin ja historiaan niin paljon, että kannattaisi edes vähän yrittää tutustua siihen, mitä venäläisyys on.
Itselläni on haaveena joskus matkustaa junalla Venäjän halki, kunhan ensin saan jonkun huijattua matkaseurakseni 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Niin mitkä tai ketkä ”tyypit”??
—–
P.s.
Sulla on Helena sellainen ulkonäkö (vaihda huijauskuvasi), ettei tarvitse huijata matkaseuraa.
Ilmoita asiaton viesti
No monet tuntemani ihmiset.
Enkä varmasti vaiha kuvaa, kun vituttaa kaikki ne ”sinun blogia luetaan ainoastaan siksi, että vanhat ukot kuolaa” ja ”sinun blogi nostetaan esiin vain siksi, että olet hyvännäköinen”.
Ilmoita asiaton viesti
”sinun blogia luetaan ainoastaan siksi, että vanhat ukot kuolaa” ja ”sinun blogi nostetaan esiin vain siksi, että olet hyvännäköinen”.
Minusta kirjoituksesi ovat hyviä, tarkkanäköisiä ja hauskoja. Ei kai ne vanhat ukotkaan niin epätoivoisia ole, että kuolaisivat jotain valokuvaa Usarissa 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos 🙂 Ja siksipä onkin ihan sama, että millainen kuva minulla profiilissani on, eiks jee?
Ilmoita asiaton viesti
Jee, jee meitsi lähtee nyt liikenteeseen.
Ilmoita asiaton viesti
Heh, mukavaa saada palautetta.
Helenan kirjoitukset ovat yleensä hyviä ja pirteitä. Mielestäni keskimäärin älykkäitä, humoristisia ja helposti luettavia.
Kiroilu ja alatyylin sanailu kirjoituksissa kertoo joko huonosta kasvatusosiosta tai yleisestä maan tavasta, johon kukaan ei kiinnitä huomiota.
Nimi ei pahenna miestä ellei mies nimeä. Näin se voi olla kuvankin kanssa, vaikkei mies olisikaan.
P.s.
Voi kun olisi siinä iässä, jotta tietäisi kuolaamisensa syyn. Vanhalla se on joskus epäselvää.
Ilmoita asiaton viesti
Helena: ”Venäjä on vaikuttanut meidän kulttuuriin ja historiaan niin paljon, että kannattaisi edes vähän yrittää tutustua siihen, mitä venäläisyys on.”
Pietari on todella yksi Euroopan hienoimmista kaupungeista ja kaiken lisäksi siellä voi kokea ainutlaatuisia elämyksiä joita muualla ei koe. Yksi tällainen oli, kun vanhan venäläisen taiteen museon pihalla venäläinen mieshenkilö tuli kauppaamaan itseään minulle. Mitään sellaista en ole todellakaan koskaan kokenut suomalaisten miesten taholta ja kieltäydyin ehdottomasti tästä ’lähialueyhteistyöstä’. En huomannut tarkistaa olisiko hänellä kenties ollut ”hyvä pylly”, mutta jos oli, tarjous olisi saattanut kiinnostaa vaikkapa sinua.
Hienouksien lisäksi Pietarissa kannattaa tutustua myös kaiken pinnallisen krääsän ja prameuden peittämään todellisuuteen, josta yksi esimerkki löytyy esim. alla olevasta linkistä:
http://www.russialink.org.uk/shelter/tanya.htm
Ilmoita asiaton viesti
No oho. Missäköhän vaiheessa Suomesta alkavat naiset tehdä seksiturismimatkoja Pietariin…
Mutta kyllähän se on totta, että Pietarin krumeluurin taustalla on kurjuutta, puutetta ja epätasa-arvoa. Kuvaavaa mielestäni on se, että Pietarin keskustassa tuntee itsensä köyhäksi, rumaksi, huonosti pukeutuneeksi juntiksi, mutta puoli tuntia keskustasta sivuun ja olo on kuin pohatalla.
Ilmoita asiaton viesti
Helena Eronen > ” Itselläni on haaveena joskus matkustaa junalla Venäjän halki, kunhan ensin saan jonkun huijattua matkaseurakseni:)”,
– muistaakseni oli esim., sellaisia matkoja junalla Moskovasta Kiinaan, halki Venäjää. Makuuvaunuissa. Siinä näkisit koko ison maan ja sen tapoja. Asemilla, junan pysähtyessä, vaunujen eteen paikalliset ihmiset tuovat myydäväksi kaikenlaisia herkkuja : piirakkoita, suolakurkkuja ja tomatteja ja jopa suolattuja arbuuseja (vesimeloni)..ym. Samalla näkisit sen alueen hieman erilaisia ihmisiä ja pukeutumistyylejä ..sitten Kiina!
Mikä estäisi toteuttamaan haaveesi? En usko, ettet löytäisi matkakumppania, johon voit luottaa.
Ilmoita asiaton viesti
”muistaakseni oli esim., sellaisia matkoja junalla Moskovasta Kiinaan, halki Venäjää. Makuuvaunuissa.”
On, mutta edestakainen matka junassa on liikaa, osta toinen sivu lentona. – Minuun voi luottaa kuin Neuvostoliittoon.
Ilmoita asiaton viesti
Helena Eronen < " Minä olen ihmetellyt monesti ihmisten suhtautumista esim. Pietariin, joka on mielestäni yksi Euroopan hienoimmista kaupungeista",
– onhan se ”yksi Euroopan hienoimmista kaupungeista” ja sellaisenaan pysyy kaikista ennakkoluuloista huolimatta!
Oli iloa ja kunniaa aikoinaan olla oppaana Leningradissa ja esitellä suomalaisille sen kultuuri-aarteita ja niitten historiaa.
Ilmoita asiaton viesti
Itsellä on vaikea päästää irti niistä ennakkoluuloista mitä minulla on venäläisiä kohtaan ja ymmärrän, että se ei vastaa ihan tätä päivää. Mutta kaikki se paska on vielä liian tuoreessa muistissa, valitettavasti.
Ilmoita asiaton viesti
”…Ja Itä-meren tilaan kohentamiseen tarvitaan myös paljon yhteistyötä ja molempien maitten osallistumista siihen…”
——————————————————-
Vielä lisäys Itämeren tilan kohentamiseen…molempien maiden osallistumisesta.
Suomi jo on osallistunut mm.´kustantamalla Pietarin jätevesien puhdistamisen ym. ja tekee sitä kaiken aikaa. Eikös sen toisen osapuolenkin (Venäjän) tule osallistua muuhunkin kuin Itämeren paskomiseen! MITENKÄS SE SAATAISIIN AIKAAN?
Ilmoita asiaton viesti
12:11 Tutustuminen Venäjään (nimimerkki)> ”Eikös sen toisen osapuolenkin (Venäjän) tule osallistua muuhunkin kuin Itämeren pa..en! MITENKÄS SE SAATAISIIN AIKAAN?”
– en ole tietoinen millainen sopimus on tehty tämän asian suhteen, mutta luulen, ettei Suomi tekisi sitä vain hyväntekeväisyysmerkeissä. Onko teillä enemmän tietoa asiasta?
Ilmoita asiaton viesti
Tiedän vain mitä media tiedoittaa ja mikä yleisesti on faktaa.
Tarvitaanko omien likavesien kuntoon saattamiseen sopimuksia muiden kanssa? Ei mielestäni. Kukaan ei laita paskakaivoaan naapurin tontille eikä yleiseen puistoon. Venäjä toimii juuri siten esim. Itämeren osalta.
Ilmoita asiaton viesti
”…Eli meillä olisi paljon tehtävää työtä Venäjän suuntaan suhteiden parantamiseen, koska valtiojohdon suhteet ovat mutkattomia ja kansan mielipide ei ole aivan samanlainen. Mielestäni se on vakava ”ristiriita….”
————————–
Käsittääkseni ristiriita on poliitikoilla kansaan päin eikä päinvastoin. Kansa ottaa yleensä esiin tosiasioita. Poliitikot pelaa asioilla. Politiikalla ei välttämättä ole mitään tekemistä totuuden tai kansan näkemysten kanssa. Ei erityisesti diktatuurissa. Demokratiassa äänestysten lähestyessä poliitikot ja puolueet yrittää tormistua ja miellyttää äänestäjiä, mutta useimmiten unohtavat sen äänestyksen jälkeen ja ajavat omaa etuaan tai mielistelevät vieraiden valtioiden valtaa pitäviä. Usein vastoin oman kansan etua.
Ilmoita asiaton viesti
12:21 Tutustuminen Venäjään (nimimerkki)> ”Politiikalla ei välttämättä ole mitään tekemistä totuuden tai kansan näkemysten kanssa. Ei erityisesti diktatuurissa.”;
– tehän puhutte nyt Suomesta ja Suomen politiikasta? Ja liitätte sen vielä diktatuuriin??..
Kritisoiminen on helppoa, mutta mitä ehdottasitte asian parantamiseksi, että poliitikot kääntäisivät kasvot kansalle päin ja ajaisivat kansan etuja?
Ilmoita asiaton viesti
Suomen osalta kirjoitin poliitikkojen käyttäytymisestä demokratiassa. Diktatuuri koskee Venäjää, koska siellä ei ole todellista demokratiaa.
Minun ehdotukseni on, että äänestäjät Suomessa äänestäisivät sellaisia ehdokkaita, jotka huomioivat äänestäjänsä. Tätä voidaan pitää hurskasteluna, mutta mikäli seuraavissa vaaleissa saadaan selkeästi poikkeamma nykymenoon niin silloin demokratia toimii.
Ilmoita asiaton viesti
”Maantiede kertoo, että naapurissamme asuu yksi maailman suurimpiin
lukeutuvista supervalloista. Suomi ja Venäjä ovat eläneet jo pitkään
sovussa, ja neuvostoajat ovat taaksejäänyttä elämää.”
Aivan oikein, maantieteellisesti, raaka-ainevaroiltaan ja ydinaseiltaan Venäjä on merkittävä valtio, globaalisti muutoin varsin vähäinen ja kehittymätön naapurimaa, talloen yhä sitkeästi Neuvosto-perinteen syövereissä, kuten ilmeisesti kirjoittajakin.
Toki 140 milj. naapurimaa on merkittävä taloudellinen tekijä pienelle Suomelle.
Sota oli pari sukupolvea sitten, enää sillä ei voi selittää tuntoja, sota ei kiinnosta tämänpäivän suomalaista kovinkaan, ei Venäjä muutoinkaan, suomalaisten kiinnostus kohdistuu Eurooppaan, sen kulttuuriin, ehkä myös Venäjään, kun/jos sen yhteiskunnan kehitys saavuttaa europoppalaisen tason yleisesti.
Ilmoita asiaton viesti
Markku L > ”..globaalisti muutoin varsin vähäinen ja kehittymätön naapurimaa, talloen yhä sitkeästi Neuvosto-perinteen syövereissä, kuten ilmeisesti kirjoittajakin.”,
– Neuvostoliiton diktattuuri kesti 70 vuotta ja ei olekaan helppoa päästä eroon sen ”syövereistä”, niin valtiolle kuin yksityiselle ihmisellekin, jos halua.
En häpeä kertoa Inkerin suomalaisena siitä, että olen ollut vahva neuvostoliittolainen, saanut kommunistisen kasvatuksen,josta en voinut kieltäytyä. Kuitenkaan en ollut koskaan kommunisti-puolueen jäsen. Sen takiakin bloggaan täällä, että pystyisin hahmottamaan/päivittämään nykytilannetta elämässäni. Missä ollaan ja minne mennään? Minulle kun ei ole ”saman tekevä” mitä ja missä tapahtuu. Ehkä tämän olen saanut ”perinnöksi” neuvostokasvatuksesta?
Hyvää Joulua!
Ilmoita asiaton viesti
22:36 Dr.Feelgood (nimimerkki)> ”Itsellä on vaikea päästää irti niistä ennakkoluuloista mitä minulla on venäläisiä kohtaan ja ymmärrän, että se ei vastaa ihan tätä päivää..”,
– et ole varmaan yksin vaikeuksiesi kanssa, mutta hienoa, että tunnustat sen, vaikkakin nimimerkillä!
Hyvää Joulua!
Ilmoita asiaton viesti
Olen virolaisen ja ukrainalaisen kaverin kanssa näissä samoissa fiiliksissä ja tuskinpa ihan heti päästetään irti, mutta ehkäpä seuraava sukupolvi, heillä ei ole näitä traumoja.
Ilmoita asiaton viesti
23:04 Dr.Feelgood (nimimerkki)> ”Olen virolaisen ja ukrainalaisen kaverin kanssa näissä samoissa fiiliksissä…”,
– voin kertoa, että asuessani Neuvostoliitossa ”tiesin” millaisia ”voimakkaita mielivirtauksia” oli viimeaikoina ennen perestroikkaa molemmissa kansoissa neuvostolaisia/venäläisiä kohtaan, joten todennäköisesti tekin saitte perinnöksi sen ennakkoluulon, vaikken tiedä teidän ikää.
Ilmoita asiaton viesti
Ehkä seuraava sukupolvi, itse pistän toivon sinnepäin heillä ei ole tätä taakkaa ja olemme alle kolmekymppisiä, itsellä kaikki vaikuttaa Karjala, isoisän tarinat ja maalaismummo, menetyt maat jne.
Ilmoita asiaton viesti
23:57 Dr.Feelgood (nimimerkki)> ”Ehkä seuraava sukupolvi, itse pistän toivon sinnepäin heillä ei ole tätä taakkaa..”,
– se varmaankin riippuu siitä, miten seuraavaa /seuraavia sukupolvia kasvatetaan…jos jatkuvasti muistutetaan sotien traumoista ja menetetyistä alueista sillä tavalla, että se on vääryys,ja sätitään naapurimaata, eikä käsitellä sitä asiaa vaikkapa hieman erinäkökulmasta, että mistä syystä sellainen sopimus tuli tehdyksi ja sodissa aina mennään voittajan ehtojen mukaan.. Ovathan Karjalasta evakot saaneet korvausta valtiolta, onhan sekin lohduttavaa.Se ei korvaa tietenkään kaikkea menetettyä, mutta silti.
Me inkeriläiset joutuimme myös lähtemään pistolin alla, ja 15 minuuttia lähtöaikaa annettiin, kaikki jäi ja ei mitään koskaan korvauksia..eikä omille seuduille sodan jälkeen paluuta ollut ja vaikka olisi antaneet luvan, niin kaikki oli jo menetetty, jaljellä ei ollut kuin peruskivet ja tuhkaa kylästä. Kylän miehet olivat vangittu jo ennen sota ja viety sinne, josta he eivät koskaan palanneet takaisiin, ne jotka säästyivät vangitsemisesta kaatuivat rintamalla, niin kuin isäpuolikin. Mitä minä nyt kävisin huutamaan ja sättimään Venäjää, sen teki Neuvostoliiton johto..Äitini 97v kyllä muistaa ja haaveilee päästä vielä kerran käymään kotona. Hänen puolesta tietenkin olen surullinen.
Ilmoita asiaton viesti
On vaikea antaa anteeksi, enkä usko itse siihen pystyväni vaikka isoisä ja äiti he ovat tehneet rauhan aikoja sitten, luultavasti minä vihaan heidänkin puolesta näitä asioita, tiedän kyllä että aika olisi jo jättää menneet taakseen.
Ilmoita asiaton viesti
Että saatana, ovatkos ne kaikki, joilla ei aikoinaan ollut yhtään miestä rintamalle lähettää pistäneet puoljoukkueteltan pystyyn. Sen verran voisin opastaa, että vastapeluria pitää osata kunnioittaa, olipa se ystävä taikka vihollinen. Viholliset ja ystävät vaihtuu, mutta puskajussit näköjään pysyy puskajusseina läpi sukupolvien.
Ilmoita asiaton viesti
JLin (nimimerkki) > ” Sen verran voisin opastaa, että vastapeluria pitää osata kunnioittaa, olipa se ystävä taikka vihollinen”,
– niin sen periaatteessa pitäisi olla, muttei se ole helppoa muuttaa piintyneitä stereotyyppeja..tarvitaan hyvin syvällisiä henkilökohtaisia muutoksia ajatus maailmassa.
Ilmoita asiaton viesti
00:39 Dr.Feelgood (nimimerkki) > ”On vaikea antaa anteeksi, enkä usko itse siihen pystyväni vaikka isoisä ja äiti he ovat tehneet rauhan aikoja sitten, luultavasti minä vihaan heidänkin puolesta näitä asioita, tiedän kyllä että aika olisi jo jättää menneet taakseen.”,
– näköjään ennakkoluulot periytyvät sukupolvesta toiseen, ilman mitään erikoisia toimenpiteitä. Se saattaa liittyä vielä siihen, että fyysinen trauma paranee nopeammin, mutta henkinen/psykologinen jatkuu sukupolvesta toiseenkin. Ehkä tässä pelaa vielä suomalainen mentaliteetti.
En sanoisi, että minä olen antanut anteeksi sen vääryyden, joka kohtasi minuakin, mutta jotenkin sen kanssa täytyy elää..
Ilmoita asiaton viesti
Ilman anteeksiantoa ei ole uudistumista. Ilman anteeksiantoa ihminen ei uudistu. Miten olisi kirje?
Ilmoita asiaton viesti
Tutkainta Tuntemaan (nimimerkki)>
Ilman anteeksiantoa ei ole uudistumista. Ilman anteeksiantoa ihminen ei uudistu. Miten olisi kirje?,
– tarkoitatko, että kirje julkisuudeen anteeksi antamisesta?
Ilmoita asiaton viesti
Viola,
Ei julkisuuteen, vaan sille, ketä onkin sitten loukannut.
Ilmoita asiaton viesti
18:49 Tutustuminen Venäjään (nimimerkki)> ”Tarvitaanko omien likavesien kuntoon saattamiseen sopimuksia muiden kanssa? Ei mielestäni”,
– Jos on tehty sopmus yhteistyöstä sen alalla, niin ilman muuta kaikki yksityiskohdat on varmaankin mainittu ja molempien täytyy nodattaa.En ole kuitenkaan serannut asiaa..
Ilmoita asiaton viesti
Höh, nyt kyllä kirjoitat asiasta, jota selvästi tunne. Ihmettelen kyllä, kun olet itse lähtenyt alueelta, jonka ympäristötilan pitäisi vielä olla muistissasi. Suomi ei ole esteenä yhteistyölle! Pitääkö Suomen aina olla maksumiehenä yhteistyöstä Venäjän ympäristön kuntoon saattamiseksi? Entäs se Karjala. Ensin N -liitto otti sen väkivalloin. Sitten sotki ja raiskasi. Nytkö pitäisi tehdä yhteistyötä esim. Karjalan kuntoon saattamiseksi, kun se on varastettu ja sotkettu.
Seuraileppa!
Ilmoita asiaton viesti
19:27 Tutustuminen Venäjään (nimimerkki)> ”Suomi ei ole esteenä yhteistyölle! Pitääkö Suomen aina olla maksumiehenä yhteistyöstä Venäjän ympäristön kuntoon saattamiseksi?”,
– ei tietenkään! Voisitko tuoda esimerkkejä milloin Suomi olisi ollut maksumiehenä yhteistyöstä?
Ilmoita asiaton viesti
Vielä sopimuksista:
Historia on osoittanut, että itäinen naapurimmme ei sopimuksista välitä. Kuinka toimia kumppanin kanssa, jonka sitoutuminen sopimuksiin on arvoitus?
Ilmoita asiaton viesti
Vielä ennakkoluuloista:
Eikö venäläisen osapuolen pitäisi tehdä asioille jotakin, että mahdolliset heitä koskevat väärät ennakkoluulot karisivat pois! Ennakkoluulot eivät katoa käskemällä.
Ennakkoluulot eivät ole syntyneet aiheetta eikä tyhjästä.
Ilmoita asiaton viesti
19:38 Tutustuminen Venäjään (nimimerkki)> ”Ennakkoluulot eivät ole syntyneet aiheetta eikä tyhjästä.”,
– eivät olekaan, siihen on vaikuttaneet historialliset ja sotilalliset seikat maitten kesken.
Eikös tunnu siltä, että Venäjä osallistuu jo moneen hankkeeseen esim., venäläiset ovat ryhtymässä korjaamaan Alvar Aaallon suunnitelma kirjastoa Viipurissa ja muitakin hankkeita matkailukohteiden kehittämiseksi on olemassa..
Ilmoita asiaton viesti
Halosen vierailu ryövätyssä Viipurissa oli pahinta ryssän myötäilyä sitten Kekkosen ajan. Halosen puhe jatkaa samaa linjaa.
Ilmoita asiaton viesti
20:08 Pertti Sakari (nimimerkki),
– valitettavasti.
Ilmoita asiaton viesti
Suhteet länteen viilenevät, kun vähemmistön etuoikeudet karsitaan.
Jouluhauen sijaan annettiin nyt vain keraaminen hauki.
Ensi vuonna annetaan vain onki tai uistin.
On hyvä, jos sekä länteen että itään voitaisiin luoda normaalit suhteet.
Suomen johdon mielistelevä ulkopolitiikka ei anna siihen kuitenkaan vielä mahdollisuutta, ehkä kolmeen – neljään sukupolveen.
Ilmoita asiaton viesti
19:07 Tutustuminen Venäjään (nimimerkki) > ”On selvää, että N-liiton aikaiset aluevaltaukset (=ryöstöt, miehitykset) eivät tule katoamaan väärin kohdellun kansan muistista. Mielivallalla ja vääryyksillä ei asioita pitkään hoideta..”
– Halosen STT:n haastettelusta (UV20.12.2010 Olli Kemppainen) : ” Luulisin, että näissä yksilökohtaisissa tuntemuksissa ollaan kansakuntana moniin muihin maihin verrattuna jo paremmalla puolella sen suhteen, että muistot ovat muistoja, sotamuistotkin. Isoisien tarinoita käydään läpi enemmän nostalgisella leimalla..”.
Halonen on tavannut tämän vuoden aikana Venäjän johtoa useasti..Presidentti pitää mielenkiintoisena, että sekä Putin, että monet muut ovat aiempaa paljon enemmän kiinnostuneita Viipurin roolista…
– Sanon heti, että kysymys ei ole siitä, että Viipuri tulisi takaisin Suomelle vaan siitä, mitä nuoremmat suomalaiset, jotka eivät ole siellä koskaan käyneet, haluaisivat siellä nähdä, Halonen toteaa.
Ilmoita asiaton viesti
19:29 Tutkainta Tuntemaan (nimimerkki)> ”..Ei julkisuuteen, vaan sille, ketä onkin sitten loukannut”,
– me keskusteltiin molemmat siitä, että voimmeko antaa anteeksi valtiolle, Neuvostolitolle, sen vääryyden, joka osui kohdallemme.
Ilmoita asiaton viesti
Viralliselta NL:lta pitää tulla ensin tunnustus, nämä valtiolliset anteeksipyydettävät ei ole oikeutuksellisia, kyllä korvaus jossain muodossa pitäisi saada koska rikos tapahytui.
Ilmoita asiaton viesti
On hauska lukea Violan (Orvokki)tarinoita. Äidillesi ja Sinulle hyvää Joulua!
Ilmoita asiaton viesti
22:41 Pentti Järvi,
– kiitos! Olen iloinen Äidistäni, hänen tapana on sanoa, kun tulen palvelukeskukseen ”Ja minä aina vielä elän !”
Olen kirjoittanut kolme pientä tarinaa Äidistäni blogeissani täällä puheenvuoro-palstalla.
Oikein mukavaa Joulua sinullekin ja onnellista tulevaa 2011 vuotta!
Ilmoita asiaton viesti
19:17 Tutustuminen Venäjään (nimimerkki)> En epäile ollenkaan eikö normisuomalainen ja -venäläinen pärjää toistensa kanssa muutoinkin kuin sotimalla. Olisi vain aika puhua halki ja korjata vääryydet, joita viime sodilla aiheutettiin Suomelle.”,
– niinhän se on ja ” Kun N-liittoa ei enää ole niin Venäjän kanssa ne on sovittava.”
– oikeassa olette!
Ilmoita asiaton viesti
18:54 Tutustuminen Venäjään (nimimerkki)> Minun ehdotukseni on, että äänestäjät Suomessa äänestäisivät sellaisia ehdokkaita, jotka huomioivat äänestäjänsä…mikäli seuraavissa vaaleissa saadaan selkeästi poikkeamma nykymenoon niin silloin demokratia toimii.”,
– sehän olisi erittäin hyvää ja tehokasta, jos saavuttaisimme sen, että ne ehdokkaat, jotka vaalien jälkeen saavat mandatin äänestäjiltä muistaisivat ne lupaukset, jotka olivat äänestäjille antaneet.
Ilmoita asiaton viesti
Samoilla linjoilla. Kiitos vastauksista.
Ilmoita asiaton viesti