Halosen hyvä puheenvuoro

Tasavallan presidentti Tarja Halonen kannustaa STT:n haastattelussa suomalaisia tutustumaan Venäjään. Halosen sanat kannattaa ottaa vakavasti, kirjoittaa UV päätoimittaja Harri Manskinen 21.12.2010.

Maantiede kertoo, että naapurissamme asuu yksi maailman suurimpiin lukeutuvista supervalloista. Suomi ja Venäjä ovat eläneet jo pitkään sovussa,  ja neuvostoajat ovat taaksejäänyttä elämää.

 Vaikka valtiojohdon suhteet Venäjän suuntaan näyttävät mutkattomilta, kansalaisten suhteen tilanne ei ole aivan samanlainen. Ennakkoluulot venäläisiä kohtaan eivät ole kadonneet mihinkään.  Syy löytyy historiasta : Suomessa elää edelleen joukko sotaveteraaneja ja suuri joukko ihmisiä, jotka menettivät kotinsa sotien hintana. Haavat eivät ole vielä arpeutuneet.

 Sotavuosista toipumiseen onkin hyvä antaa aikaa. Se ei silti saa estää kanssakäymistä naapuriin suuntaan.Kaakkois-Suomessa tämä on jo arkipäivää. Imatralaisilla on ystäviä Svetogorskissa ja toisinpäin…

 Venäjään voi tutustua myös matkustamalla. Uuudet liikenneyhteydet parantavat mahdollisuuksia ainakin rajan pinnassa ja niitä kannattaa hyödyntää,”

 näin siin UV päätoimittajan Harri Manskisen pääkirjoituksessa 21.12.2010.

 

– Näin hyvä puheenvuoro maamme presidentiltä, mutta STT: n mukaan täällä kertaa Halonen jäi valitettavasti ilman perinteistä jouluhauetta. Meri ei ollut korppoolaisille kalastajille suosiollinen, eivätkä he saaneet pyydettyä presidentille haukea.

 Sen sijaan korppoolaiset lahjoittivat keraamisen hauen. Lahja symbolisoi Itämeren huonoa tilaa ja meren hyväksi tehtävää työtä. 

  Eli meillä olisi paljon tehtävää työtä Venäjän suuntaan suhteiden parantamiseen, koska valtiojohdon suhteet ovat mutkattomia ja kansan mielipide ei ole aivan samanlainen. Mielestäni se on vakava ”ristiriita.  

Ja Itä-meren tilaan kohentamiseen tarvitaan myös paljon yhteistyötä ja molempien maitten  osallistumista siihen.

 

Hyvää Joulua!

 

 

viovio
Imatra

Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu