Joulunviettoon Uralille, ehkä joskus!

Viisumiton rajanylitys olisi mahdollista rajakunnissa. RAJA EU:n lakien mukaan rajakuntien asukkaat voisivat ylittää rajan ilmam viisumia, jos Suomi ja Venäjä niin sopivat, kirjoittaa Imatralainen-lehti 22.12.2010 Tuija Räty. Sitaatteja siitä:  

 EU-asetus antaa Suomelle mahdollisuuden sopia Venäjän kanssa paikallisen rajaliikenneluvan kääyttöönotosta. Täällä luvalla rajakuntien asukkaat voisivat vierailla naapurimaassa ilman viisumia. 

 Lupa voi EU:n asetuksen mukaan olla voimassa yhdestä viiteen vuoteen…

Suomen ja Venäjän välillä ei ole vielä tällaisia sopimuksia tehty, vaikka asetus on ollut voimassa vuodesta 2006 asti. 

Venäjällä sen sijaan on Norjan kanssa sopimus rajakuntien asukkaiden viisumivapaasta liikkumisesta. Balttiassakin asia on suunnitteilla.

Majuri Matti Pitkäniitty Kaakkois-Suomen rajavartioston rajatoimistosta kertoo, että asiaa ei ole toistaiseksi juuri käsitelty. – Siitä on hyötyineen ja haittoineen pohdittava usealla tasolla. Kyseessä on kuitenkin poliittinen päätös, hän muistuttaa.  

Oikeuden rajakuntien viisumivapauteen antaa Euroopan Unioinin paikallista rajaliikennettä koskevan järjestelyn käyttöönotosta annettu asetus…

Sopimuksen on oltava molemminpuolinen. Ei siis ole mahdollista, että vain toisen sopijamaan raja-asukkaat pääsevät viisumitta rajan yli. 

Täydestä viisumivapaudesta maat eivät voi päättää keskenään, vaan päätös tehdään EU-tasolla.

 Rajakuntien viisumivapaan alueen säde on 30 kilometriä ja poikkeustapauksessa enintään 50 kilometriä… 

 ”Outoa, ettei EU:n säätämästä paikallisesta rajaliikenneluvasta ei ole jo sovittu Suomen ja Venäjän välillä…Venäjä voi sallia matkustamisen rajaliikenneluvalla vaikka Uralille asti, jos niin hyväksi näkee”, kommenttoi asiaa Imatralaisessa Antti Suoninen  ( antti.suoninen(at)lehtiyhtymä.fi).

 

– Siis näillä näkymiin Suomella olisi ollut mahdollisuus jo lähes 5 vuotta sitten tehdä rajakuntien välinen viisumivapaus sopimus Venäjän kanssa,  muttei kuitenkaa ihan ”itsenäisesi” vaan EU:n asetuksen ja  päätöksen mukaan ja täydestä viisumivapaudesta Suomi ja Venäjä eivät myöskään voi päättää keskenään ilman EU:n päätöstä. Eli Suomi ei ole siis ihan ”itsenäinen” päättämään  näistä asioista? 

Hyvää Joulua ja onnellista Uutta vuotta!

 

viovio
Imatra

Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu