Salaajien valtakunta

Prof. Matti Wiberg testasi opiskelijaryhmänsä kanssa, miten Suomen viranomaiset noudattavat avoimuussäädöksiä. Vastausten mukaan 90 prosenttia ei piittaa julkisuusperiaatteesta. Erityisesti oikuslaitokset kunnostautuivat vähättelyssä ja pimittelyssä. (HS 19.12)

Etelä-Suomen Aluehallintovirasto sai puhtaat paperit. Se on huomattu myös kehitysvammaisten omaisten keskuudessa.

Etelä-Suomen AVIn johtaja Esa Ellala on asiallisesti  vastannut Hämeen Sanomissa käytyyn keskusteluun kehitysvammaisten asiakkaiden vaitiolovelvollisuudesta.  Ellala toteaa, että Sosiaalihuollon asiakaslain 15 § 2 momentin mukaan asiakas…….ei saa ilmasta sivullisille asiakkuuden perusteella saatuja salassa pidettäviä tietoja, jotka koskevat muita kuin asiakasta itseään.
 Toisaalta Ellalan mukaan sosiaallihuollon yksikön tai sen työntekijöiden  asioita ei ole erikseen mainittu salassapidettäviksi.

Erään hämäläisen kunnan kehitysvammahuollossa on heiluteltu sanansäilää siitä onko vessojen pesettäminen rangaistuksena, toimintakeskuksen asioista puhumisesta kylällä,  simputusta vai ei.

AVI:n johtaja  Ellala pohti radiohaastattelussa myös sitä, ”millä oikeudella voidaan käyttää jonkinlaista pakkovaltaa näihin hoidossa oleviin asiakkaisiin ja siinä on ollut hyvinkin erilaisia tapoja ja konsteja, jotka eivät nyt sitten kaikki yleissäädöksiäkään täytä.”

Pakkotoimenpiteillä tarkoitetaan toimenpiteitä, joilla tarvittaessa pakkoakin käyttäen puututaan yksilön lailla suojattuihin perusoikeuksiin. Pakkotoimenpide ei menetä pakkokeinon luonnettaan sen vuoksi, että sen kohteena oleva henkilö vastustelematta suostuu siihen.

Ihmisoikeudet ovat luovuttamattomia, niitä ei voida ottaa pois julkisen vallan  päätöksellä eikä kukaan voi luopua niistä edes omalla päätöksellään.

 

viovio
Imatra

Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu