Uuden vuoden kynnyksellä on taas aika ryhtyä ennustajaeukoksi

Ihminen on aina monin tavoin pyrkinyt ennustamaan tulevaisuuttaan aina Delfoin oraakkelista lähtien. Horoskoopit ja tähdistä ennustaminen ovat vieläkin suosittuja.

Tieteenalana tulevaisuudentutkimus, futurologia,  on kuitenkin varsin nuori.  Tulevaisuuden visiointiin ja siinä onnistumiseen tai epäonnistumiseen liittyy usein myös tavattoman suuria taloudellisia seurausvaikutuksia.

Ennustamisen vaikeudesta kertovat seuraavat esimerkit tietokoneiden tulevaisuudesta: 

 ” Arvioini mukaan maailmassa on markkinoita viidelle tietokoneelle” ( IBM:n puhenjohtaja Thomas Watson vuonna 1943) 

 ” Tulevaisuudessa tietokoneet eivät paina enempää kuin 1,5 tonnia” ( Popular  Mechanich vuonna 1949, ennustaessaan tieteen vastustamatonta voittokulkua) 

” Olen matkustellut tätä maata pitkin ja poikin ja keskustellut parhaiden asiantuntijoiden kanssa. Voin vakuuttaa teille, että automaattinen tietojenkäsittely atk on kupla, joka puhkeaa parissa vuodessa.( Kustannustalo Prentice Hall”in business- kirjoista vastaava toimittaja, vuonna 1957) 

” Ei ole olemassa ainuttakaan syytä, minkä takia ihmiset haluaisivat tietokoneen kotiinsa” ( Ken Olson, Digital Equimpment Crporation perustaja ja hallituksen puhenjohtaja vuonna 1977)  

”Tuntematon huomen”-kirjoituksessaan pohti Juhani Paakkinen Imatralainen-lehdessä 10.11.2010 tulevaisuutta.

Elämme suuren Venäjän kyljessä. Naapurin tekemiset hyvässä ja pahassa vaikuttavat Suomessa ja enenevästi täällä rajan pinnassa. Venäjän kehitys on ollut aina arvaamaton eikä ole muuksi muuttunut. Yllätykset ovat mahdollisia teemmepä itse mitä tahansa. Tänään rohkenemme onneksi ilmaista oman mielipiteemme.

Huominen on yhtä tuntematon kuin tähänkin asti.” 

– Nyt olisi aika lähteä tinaa valamaan. Tuleeko sieltä tietoa oman henkilökohtaisen elämän tapahtumiin tulevana vuonna?

Vai täytyykö luottaa alitajuntamme, joka ohjaa meidän tehtäviämme ja niiden tuottamaa mielihyvä. Näin ainakin väitetään  Science-lehdessä julkaistussa katsauksessa, jossa  pohdittin alitajuisten tekijöiden merkitystä päätöksentekoprosessissa…” Alitajuntamme näyttää siis kuljettavan meitä kuin ”pässiä narussa”, eikä pelkästään tietoisuuteen perustuvia päätöksiä tapahdu..”Lähde : Vartti 25.8.2010 

 

Hyvää uuttä vuotta! С новым годом!

 Hymy Kauniit kiitokset kaikille blogeissani keskusteluun osallistujille!

 

viovio
Imatra

Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu