Vainoja kokenut Inkerin kirkko täyttää 400 vuotta

Juhlavuoden avaa ensisunnuntaina Pyhän Marian kirkossa Pietarissa pidettävä juhlajumalanpalvelus. Vuoden pääjuhla on 30.heinäkuuta, jolloin Moloskovitsan kirkon raunioilla  Länsi-Inkerissä järjestetään hengelliset kesäjuhlat. 

Inkerin kirkon piispa Aarre Kuukauppi muistuttaa, ettei hänen kirkkonsa ole koskaan ollut valtaa pitävässä asemassa, vaan aina palvelemassa ihmisä.

 Monella tavalla rikkaan, mutta vaikean ja raskaita vainoja kokeneen historiansa vuoksi Inkerin luterilainen kirkko eroaa teologiassaan ja tietyissä eettisissä ratkaisuissaan läntisistä sisarkirkoistaan. Sen keskuudessa ei liioin nouse esille sellaisia kysymyksiä, mistä viime aikoina on keskusteltu muualla luterilaisessa maailmassa, Kuukauppi sanoo.-STT  

 Ensimmäinen luterilainen seurakunta perustettiin Lempaalaan 1611. Silloin se oli Ruotsin  Inkeri.  Stolbovan rauhan jälkeen 1617 suuri joukko savolaisia ja karjalaisia muutti Inkeriin, minkä vuoksi luterilaisuus alkoi levitä sinne. 

Pohjan sodan tuloksena 1700-1721 Inkeristä tuli osaa Venäjän keisarikuntaa…Inkerin kirkkoon siirtyi suomalaisia pappeja. 

Neuvostoliiton aikana kirkkoon kohdistui vainoja ja sen jäsenet hajosivat ympäri maata, muun muassa Siperiaan Stalinin terrorin vuoksi. 

1970-luvulla Venäjälle perustettiin kaksi luterilaista seurakuntaa Petroskoihin  ja Pushkiniin.. Ne toimivat Viron evankelis-luterilaisen kirkon yhteydessä.  

Neuvostoliiton hajottuna perustettiin vuonna 1992 itsenäinen Inkerin kirkko.   

Kirkkoon kuuluu nykyisin noin 80 seurakuntaa ja 15 000 jäsentä ympäri Venäjää ja sen hallinto sijaitsee Pietarissa Pyhän Marian kirkon yhteydessä. Ensimmäinen piispa oli suomalainen Leino Hassinen, ja kirkon nykyinen piispa on inkeriläinen Aarre Kuukauppi. 

Inkerin kirkossa ei ole naispappeja. Kirkko ei myöskään lähettänyt edustajansa Suomen evankelis-luterilaisen kirkon ensimmäisen naispiispan vihkimistilaisuuteen. 

Inkerin kirkko toimii yhteistyössä maailman tunnustuksellisen luterilaisten kirkkojen  Kansainvälisen luterilaisen neuvoston ja Yhdysvaltalaisen Missouri-synodin kanssa. Inkerin kirkko on lisäksi Euroopan kirkkojen konferenssin ja Luterilaisen maailmanliiton jäsen. Lähde : teksti osittain Wikipediasta ja myös venäjänkieliseltä nettisivulta. 

En ole tietoinen kuuluuko Suomen luterilainen kirkko noihin järjestöihin, jonne Inkerin kirkko kuuluu?

Se on mukava sattuma, että Inkerin kirkko sai alkunsa  synnyiseudullani Lempaalassa. Inkerin kirkon elvyttämiseen itsekin osallistuin ahkerasti niin  Puskinin kuin Kupanitsan kirkonkin. Veisasimme kuorossa, joka kulki kirkosta toiseen osallistuen kirkon tomintaan. Niin myös lauloimme monissa Inkerissä järjestetyissä Juhannusjuhlissa.

 

 

viovio
Imatra

Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu