Kuusi kuntaa haluaa pakkovenäjää pakkoruotsin sijasta,

 kirjoittaa Ilta-Sanomat 14.1.2011 viitaten Etelä-Saimaan.

Kuusi itäsuomalaista kuntaa haluaa vapauden valita venäjä ruotsin sijaan peruskoulun toisena vierana kielenä. 

Etelä-Saimaan lehden mukaan yhteistä esitystä opetusministeriölle valmistelevat Lappeenranta, Imatra, Mikkeli, Savonlinna, Pieksämäki ja Tohmajärvi.

Lehden mukaan tarkoitus on esittää ministeriölle viiden vuoden mittaista kokeilua ensi syksystä alkaen. STT

 

 Yhteishanketta vetävä Imatran sivistystoimen johtaja Jussi Virsunen sanoi STT:lle, että jos esitys menisi läpi opetussuunnittelu päästäisiin aloittamaan jo tänä vuonna. Varsinainen opetus alkaisi syksyllä 2012. 

Käytännössä peruskoulun seitsemännellä luokalla oppilaat voisivat valita joko ruotsin tai venäjän, kun nykyisin rotsin on pakollinen. Virsusen mukaan ruotsin asema ei välttämättä huononisi. 

Voitaisin mahdollistaa ruotsin opiskelu myöhemmässä vaiheessa eli kahdeksannella luokalla..Virsunen arvioi, että ministeriö saa esityksen helmikuun puolivälin mennessä… 

Kunnat perustelevat hanketta sillä, että venäjän kielen taidolla on yhä enemmän kysyntää.  

 Meillä tämä on huipputärkeä asia. Millään muulla konstilla venäjän osaaminen ei lisäänny, toteaa Mikkelin sivistystoimen johtaja Heikki Hirvonen. ( UV 15.1.2011)”

 

 -Tuntuu jotenkin oudolta, että Suomessa on noin 52 000 venäjänkielistä maahanmuuttajaa ja näitten ihmisten kieli- ja ammatti taito jää useimmiten käyttämättä. Olisiko aika kartoittaa koko tämä vähemmisto, muuten toiseksi suurempi ruotsinkielisten jälkeen, ryhmä ja selvittää miten olisi mahdollisuus hyödyttää heidän osaamistaan?  

 ” EU-MIDIS ( Euroopan Unionin vähemmistöjä  ja syrjintää koskeva tutkimus) –tutkimuksen tilastojen mukaan Suomessa asuvien venäjänkielisten suomen kielen taito on hyvä (74% puhuu suomea sujuvasti).  

Vaikka venäjänkieliset ovat korkeakoulutettu vähemmisto, silti työttömyys heidän keskuudessaan ( 31,3 % 30.4.2009) keskimääräistä ulkomaalaisten (17,6%) työttömyyttä korkeampi.” Lähde: Vähemmistövaltuutettu Venäjänkielisten työllistyminen ja työsyrjintä.2010. 

 Siis kielitaitoisia, ainakin venäjä/suomi  olisi Suomessa noin  38 480. Tätä työvoimaa pitäisi nyt osata käyttää, jos kuntien johtajienkin mukaan ”venäjän kielen taidolla on yhä enemmän kysyntää” , ennen kuin tuo ”kouluprojekti” lähtee liikkeelle ja sieltä valmistuu, jos valmistuu,  ensimmäinen venäjänkielinen uusi sukupolvi, ainakin täällä Itä-Suomessa.

viovio
Imatra

Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu