”Otetaan vastaan puvun mukaan, hyvästellään älyn mukaan", «Встречаем по одежке – провожаем по уму».

  Savonia-ammattikorkeakoulun lehtori KTM Anna Hakala on  lisännyt 2006 ilmestyneeseen Bisnesetiketti kirjaansa luvun ” Venäläinen tapakulttuuri ja neuvottelut.”.

”..Hymyn tulkinta venäläisessä kulttuurissa:  Länsimainen kohteliaisuudesta hymyily ymmärretään Venäjällä teennäiseksi, epäluonnollieksi ja jopa vastenmieliseksi. Kohteliaisuudesta hymyily, päivystävä hymy, koetaan pinnalliseksi ja teeskentelväksi. Venäjällä hyväksytään vain vilpitön, aito hymy”.

   Asuttuani Suomessa jo 20 vuotta, minun on edelleen vaikea tulkita leveästi hymyilevän ihmisen tarkoitusperiä.

”..Venäjällä perheen käsite on laajempi kuin Suomessa. Usein perheeseen kuuluvat vanhempien ja lasten lisäksi myös isovanhemmat, appivanhemmat, lastenlapset, serkut, pikkuserkut, tädit, sedät sekä läheisimmät ystävät. isovanhemmat hoitavat usein lastenlapsiaan ja pitävät tätä jopa velvollisuutenaan. Vastaavasti jos isovanhemmat eivät pysty enää huolehtimaan itsestään, hoitavat lapset heitä. Perheyhteisössä surraan, iloitaan ja ratkaistaan yhdessä ongelmat. Venäjällä vanhempia kunnioitetaan.”

   Suomalaisen yhteiskunnan julman suhtaumisen maahanmuuttajaisoäiteihin sai kokea traagisesti egyptiläinen Eveline Fadayel, venäläinen Irina Antovova ja moni muu isoäiti.

”Venäläinen moraali ei perustu lakien vaan oikeudenmukaisuuden noudattamiseen”..,
”Venäläiset ovat ylpeitä kansallisuudestaan eivätkö aina ymmärrä suomalaisten negatiivista asennetta heitä kohtaan”…

  Venäläisiä ja ”venäläisyyttä” on ollut runsaasti täällä rajaseudulla, mutta kyllä venäjän kieltä kuulee jo muuallakin Suomessa.  Esim.,Uusimaa pääkirjoitus 9.1.2011”Venäläisturistit toivottuja vieraita” kertoo, että ” Venäjää kuulee yhä enemmän puhuttavan Itä-Uudellamaallakin, esimerkiksi Porvoon kaduilla ja Haikon kartanon kylpylähotellissa. Vuonna 2009 Porvoon matkailutoimistossa kävi reilut 6 500 venäläisturistia, viime vuonna jo marraskuun loppuun mennessä määrä oli yli 8 000(UM 30.12.,)  

 Voimalassa ollut keskustelu venäläisyydestä ja monet sekä suomalaisten että venäläisten kirjoittamat kirjat kertovat siitä että Suomessa ollaan myönteisellä tavalla kiinnostuneita naapurimaan kansasta ja sen tavoista.

 

 

viovio
Imatra

Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu