Noudattavatko ministerit ja kansanedustajat Suomen perustuslakia?

Rötöspesäke. liki kymmenen prosenttia  kansanedustajista on joko tuomittu rikoksesta tai parhaillaan rikosepäilyjen kohteena, kirjoittaa Iltalehti ( 24.1.2011 Miia Honkanen).

 Voisi luulla, että kansanedustajat, joiden tärkein tehtävä on valtakunnan lakien säätäminen, itse olisivat lainkuulliaisuudessa kelpo esimerkkejä muullekin kansalle. 

Tilastot kuitenkin kertovat toista. Vaikka tarkasteluun otettaisin mukaan vain ne istuvan eduskunnan kansanedustajien rikokset ja parhaillaan käynnissä olevat rikosepäillyt, jotka ovat julkisuudessa nousseet esiin, liki kymmennen prosenttia lainsäätäjistä joutuisi ”rötöslistalle”. 

 – Se on iso luku, rikos-ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen  Itä-Suomen yliopistosta päivittelee. –Tässä istuvassa eduskunnassa näitä tapauksia on pokkeuksellisen paljon…Istuvien kansanedustajien ”rötöslistaa”paisuttavat varsinkin vaalirahakohuun liittyvät tapaukset , joita on nyt tutkinnassa poikkeuksellisen paljon…Siitä miten paljon vaalirahoituksen kanssa mahdollisesti on rötöstelty ajemmilla vaalikausilla , emme tiedä, Tolvanen huomauttaa… 

 Esimerkiksi henkirikoksen tehnetä eduskunnasta tuskin löytyy, Tolvanen selittää. Sen sijaan  liikennerikoksia kansanedustajille tulee varmasti suhteessa enemmän kuin muulle väestölle, sillä kansanedustajat liikkuvat työnsä puolesta paljon.  

Tolvanen ei silti myöskään vähättelisi kansanedustajien rikostuomioiden ja- epäilyjen merkitystä.

Jo Perustuslaissa lukee , että ministerien on oltava rehellisiksi ja taitaviksi tunnettuja Suomen kansalaisia. Myös kansanedustajilla on Tolvasen mielestä kohtuullista edellyttää lakien noudattamista.”

 

 Mistä rötöstely tulee? Iltalehden 24.1., sivulta 6 löytyvät ”kasvot ja nimet”.

Esim., nimiä mainitsematta.. ..uhkasi veitsellä, sai ehdollista vankeutta, antoi väärän valan, lahjuussyytteet, roima nopeus, huijasi poliisia, rattijuopumus, lahjuusepäilyjä, tehnyt kuolonkolarin.. 

Millaisia kansanedustajia me valitsemme tulevissa eduskuntavaaleissa riippuu meistä äänestäjistä ja ettemme erehtyisi pahasti, niin mielestäni olisi hyvää jo etukäteen saada enemmän tietoa siitä kuinka rehellistä ja taitavaa porukkaa sinne on pyrkimässä edustamaan kansaa ja kansan asioita hoitamaan. Eli ennaltaehkäisevästi taustatiedot pitäisi myös ehdokkailta jo  tarkistaa!

viovio
Imatra

Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu