Anneli Jäätteenmäki ja Heidi Hautala kritisoivat sananvapautta EU:ssa,

 

näin voi päätellä  ” Suu kiinni, virkamies” kirjoituksesta (Hanna Kuusela Voima-lehti 10/2010). EU:ssa on sananvapaus, mutta esimieheltä kannattaa kysyä, milloin sitä saa käyttää. Tekstissä, jonka satuin lukemaan, esitettyyn kysymykseen : miksi kuulemme Suomessa EU-instituutioissa työskentelevien mielipiteitä niin harvoin? ja vastataan, siksi , että virkamiehiä on varoitettu kertomasta niitä. 

EU työllistää suoraan noin 50 000 virkamiestä-osa heistä tekee poliittista sisältötyötä, mutta mukana ovat myös sihteerit, kääntäjät ja tulkit. 

EU:n virkamiehiä koskevat säännökset määräävät, että virkamiehen, joka aikoo julkaista yksin tai yhdessä  ”mitä tahansa yhteisöjen toimintaa koskevaa aineistoa, on ilmoitettava siitä nimittävälle viranomaiselle etukäteen”.  

EU:ssa esimiehen hyväksyntä tarvitaan kuitenkin myös silloin, kun aihe ei millään tavalla koske virkamiehen omaa työtä, ja kun teksti on kirjoitettu yksityishenkilönä. 

Esimiehellä on 30 työpäivää aikaa kieltää julkaiseminen, jos ”julkaiseminen voi saattaa yhteisöjen oikeutetun edun vakavasti uhatuksi”. .. 

Onko järkevää, että 50 000:ta virkamiestä kehotetaan olemaan osallistumatta yksityishenkilöinä keskusteluun maanosamme tulevaisuudesta?  

Keskustan europarlamentaarikko Anneli Jäätteenmäen mukaan ei. ”Vaatimus ennakkoilmoituksesta on täysin tyhmä, byrokraattinen ja tarpeeton”, hän sanoo.”Päinvastoin pitäisi rohkaista ja yllyttää keskusteluun…Ei täällä EU:ssa kaikilla voi olla yhteistä viestiä, jos liberalismia ja demokraatiaa kannatetaan”, Jäätteenmäki lisää.  

Myös vihreiden europarlamentaarikko Heidi Hautala olisi valmis luopumaan ilmoitusvelvollisuudesta. ”Pitäisi olla ihan normaali sananvapauskysymys, että virkamiehillä on normaali kansalaisen oikeus ilmaista itseään. On vähän loukkaavaa, että siitä pitäisi ilmoittaa”, Hautala sanoo. 

Hautala olisi valmis menemään pitemmälle. ”Pitäisi suojella sellaisia ihmisiä, jotka paljastavat virkakoneistosta ja organisaatiosta väärinkäytöksiä. Monissa maissa tällainen on ollut keskusteluissa, koska hallinnon vastuullisuus vaatii sitä, että virkamiehillä on oikeus paljastaa epäkohtia”. 

Komission tiedottajan Michael Mannin mukaan säännöstä kuitenin tarvitaan. ” sen tavoittena on suojella eurooppalaisten instituuttioiden etuja”, hän sanoo.” Kun virkamiehet julkaisevat yksityshenkilöinä , komissio halua, että sen etuja suojellaan”, Mann totea.  

 

– Herää kysymys ovatko EU virkamiehet ”henkisesti kahlittuja”, kun ovat  sitoutuneet vaitiolovelvollisuuteen ? On pohdinnanarvoinen ihmisoikeuskysymys jos Unioinin ”etu” rajoittaa yksilönvapautta ja sananvapautta! Sielläkin taitaa puuttua avoimuus ja läpinäkyvyys!  Hanna Kuuselan kirjoituksen mukaan eräs suomalainen europarlamentin virkamies, jota hän haastatteli,  halusi artikkelissa tulla esittelyksi epämääräisellä ilmaisulla ”komission suomalainen virkamies”!?  

Tämähän ihmetyttää vielä enemmän!, jos maamme virkamies pelkää tulla julki omalla nimellä!  

Jos he pelkäävät  tulla julki omalla nimellään, niin ketä he suojelevat ja kenen asioita ajavat siellä EU komissiossa? Ajavatko oman maan kansalaisten asioita ja etuja vai suojelevatko omia henkilökohtaisia etuja ja pelkäävät menettävänsä edullisen työpaikkaansa siellä?  

Kuinka paljon me EU:n kansalaiset tiedämmekään miten siellä ”päämajassa” asioitamme hoidetaan?  

..”Vuoden 2006 eurobarometrin mukaan vain 43 prosenttia jäsenmaiden kansalaisista sanoo ymmärtävänsä EU:n toimintatapoja..” 

Onneksi täällä Usarin blogeissa ei tarvita puheenvuoro-kirjoitusta viedä esimiehelle luettavaksi ja odottaa 30 päivää ratkaisua. Eli sananvapaus pelaa paremmin, kuin EU-virkamiesten kohdalla. Tosin täälläkin on jälkisensuuri..

viovio
Imatra

Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu