Saimaan saaressa pikkuinen torppa-2

Istuu portailla Nestori Miikkulainen.

Huuliharppuaan soittaa, ja norppa

nousee pinnalle pärskähtäen… ”

Siis  toivon mukaan  saimaannorppa nostaa päätään ”pärskähtäen” Etelä-Karjalan aluevesillä nykyistä useammin..? Vai nostaako? 

Etelä-Saimaan uutistoimittaja Lena Sallinen  kirjoittaa lehdessä 25.1.2011  otsikolla   ” Saimaannorpalle suunnitellaan suotuisaa suojelun tasoa.

Esityksestä ehditään riidellä ennen eduskuntavaaleja.” 

Saimaalla on tänä talvena otolliset olot norpan pesintään ja myös norpan suojelukiistojen lisääntymiseen. Kinokset kasvavat, samoin suojelupaineet, eduskuntavaalit lähestyvät. Ne pidetään 17. huhtikuuta. 

Silloin norppavesillä pitää olla kattava keväisen verkkokalastuksen kieltoalue. Siitä ei näytä tulevan valmista osakaskuntien vapaaehtoisilla sopimuksilla, jotka pitää tehdä helmikuun välin mennessä. 

Etelä-Savossa joukko osakaskuntia hannaa vastaan. Lobbarit kiertävät vielä kyliä taivuttelemassa niiden nokkamiehiä ruotuun. Ellei se onnistu, ennen vaaleja pitää ratkaista, pannaanko isäntien verkkoaukot umpeen maa-ja metsätalousministeriön asetuksella. 

Vaalipuheisiin ehtii kaluttavaksi myös ympäristöministeriön asettaman työryhmän esitys norpan suojelusuunnitelmaksi. Työryhmän on määrä luovuttaa se 29. maaliskuuta…Työryhmään kuuluva Etelä-Karjalan Liiton suunnittelujohtaja Arto Hämäläinen kertoo, että vääntöä puolesta ja vastaan on käytyy välillä ronskisti, mutta yhteisymmärrys näyttää löytyvän..”

 

 -Tästä tekstistä tulee sellainen vaikutelma, että alkaa olla kovin kiire laittaa saimaannorpan suojeluasiat kuntoon.. Toivottavasti ”riida ennen eduskuntavaaleja” auttaisi panna asiat järjestykseen, että saimaannorppa saisi suotuisan sujelu tason. 

Onhan se jaksanut polskutella siinä 8000 vuotta kun se on jäänyt eristykseen Saimaan altaaseen  kun järven yhteys itämereen jääkauden lopulla katkesi.

Toivottavasti ihminen auttaa ajoissa ettei tarvitsisi Suomen luonnon symbolin viimeisiä yksilöitä laittaa ”akvariumiin” näyttekappaleina.

 

 

viovio
Imatra

Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu