Ovatko venäläiset tunnetusti kovia valehtelemaan?

näin ainakin voi päätellä Outi Parikan kirjasta ”Äiti-Venäjän aapinen”, jonne hän on kerännyt aiheesta tietoa otsikolla ”Valehtelun pitkä historia.” katso sivu 192. 

Valehteleminen on liitetty Venäjään jo ainakin 1600-luvulta lähtien. Outi Parikka siteeraa Esa Seppäsen kirjaa ”Avaran sielun anarkkia” , johon on kerätty historiasta kommentteja Venäjän valehtelukulttuurista.  

Itävaltalainen paroni Meyerberg kirjoitti vuonna 1600 seuraavan muistiinpanon: ” Moskovalaiset ovat synnynnäisiä valehtelojoita ja niin kaksinaamaisia, ettei heidän sanoistaan koskaan löydä vilpittömyyttä. He puolustavat ja tukevat valheitaan kehittämällä uusia valheita sellaisella hävyttömyydellä, että te jäätte aina epätietoisuuteen…Jos he joutuvat kiinni jostakin valheesta,  he nauravat ja hymyilevät eivätkä pidä sitä asiaa niin vaaraallisena.. 

Ranskalainen markiisi  de Custine  pani vielä paremmaksi : Kaikkien yhteiskuntaluokkien venäläiset juonnittelevat ja pelaavat kaksinaamaista peliä. He ovat valehtelussa taitavia ja vääryydessä menestyviä. Se kuohuttaa vilpittömyyttäni..”

 

 Venäjällä lähes kaikkien vitsauksien – byrokratian, lahjonnan ja mielivaltaisuuden –väitetään olevan 1200-luvulla vallineen turmiollisen mongolivaltakauden henkistä perintöä. Myös valehtelukulttuurin juurten väitetään työntyvän sieltä asti.

Jouduttuaan epätoivoiseen taisteluun mongolivallan veronkantajia, sotaväenoton pakkokeinoja ja maanomistajien mielivaltaa vastaan kansa kehitti slaavilaisella nokkeluudellaan tehokkaan taistelukeinon, valehtelemisen. Sen on arveltu olleen ainoa menetelmä, jolla talonpojat pystyivät kamppailemaan pakkovaltaa vastaan. Se oli keino jäädä henkiin ja selviytyä loputtomista vaikeuksista ja rasituksista.

Yksinvaltaisissa olosuhteissa hallitsijan liehittely loi pelin, jossa menestyivät vain juonittelijat, petturit ja valehtelijat.. 

 

– Miten minusta alkaa tuntua, että tuo Venäjälle jäännyt mongolivaltakauden  perintönä valehtelukulttuuri on jotenkin perintönä siirtynyt myös Suomeen ja kukoistaa tänä päivänäkin? Eikös nykyäänkin menesty ainakin juonittelijat ja valehtelijat. Valehtelua vain kutsutaan tänään muistamattomuudeksi. En ole varma pettureista…

viovio
Imatra

Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu