Suomi ja Venäjä virittelevät yhteistä rajan ylittävää suurpetotutkimusta,

otsikolla kertoo asiasta UV 3.3.2011.  Suomalaiset ja venäläiset  suurpetoasiantuntujat ryhtyvät ensi viikolla kokoamaan lopullista rahoitushakemusta laajalle rajanyliselle suurpetotutkimukselle. 

Vajan miljoonan euron hakemus osoitetaan EU:n ja Venäjän väliselle strategiselle kumppanusrahasto Enpille. Enpi rahoittaa hyväksymistään hankkeista suurimman osan ja loput sekä Suomi että Venäjä. 

Alkuperäisen lähtölaukauksen rajanyliselle tutkimukselle ampui Etelä-Karjalan liiton hallinnoima monista eri tahoista koottu suurpetoneuvottelukunta. 

Suunnittelujohtaja Arto Hämäläinen esittää lukuisia kohteita, mihin rajanylisen suurpetotutkimuksen voisi kohdentaa. Täällä hetkellä Hämäläinen käsittelee aihetta työnimellä ”Ihminen ja suurpedot Etelä-Karjalassa ja Karjalan kannaksella Karjalan tasavallan eteläosissa.

Siis, tutkimuksen kohteena ovat Etelä-Karjala ja rajantakaiset alueet. 

Tutkijat haluaisivat tietoa muun muassa suurpetopopulaatiosta ja niiden genetiikasta, eli esimerkiksi mistä eläimet ovat peräisiin ja kuinka pedot liikkuvat…  

Suunnittelujohtaja Arto Hämäläisen mukaan venäläiset ovat kiinnostuneita Suomeen laadituista suurpetojen hoitosuunnitelmista, jotka on tehty sudelle, karhulle ja ilvekselle. Tehdyissä hoitosuunnitelmissa yhdistettiin ihmisten tunnot ja petojen suojelutarpeet.”

 

– Onpa hienosti sanottu, että ”ihmisen tunnot ja petojen suojelutarpeet” otettu huomioon.  Mutta miten ihmisen tarpeet on suojattu jos lenkkipolulla vastaan  tulee suden, ilveksen tai karhun tunnot?

Onhan se muuten hienoa, että omaa hoitosuunnitelma on tehty suurpetoeläimillekin ja kun tutkimukseen asiantuntijat saavat suuremman osan rahastoa jostain muualta kuin Suomesta, niin voimmehan toivottaa onnea tärkeässä hankkeessa, vaikka rahastoa vielä eivät ole saaneet, mutta ehkä ensisyksynä lehtikirjoituksen mukaan, tulee  päätös rahoituksesta ja tutkijat voivat ryhtyä tosi toimeen.

viovio
Imatra

Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu