Selvitys kansainvälistä suojelua hakevien oikeusapupalveluista
17.03.2011
Tiedotteet.
Sisäasiainministeriössä on valmistunut selvitys kansainvälistä suojelua hakevien oikeusapupalveluista.
Hankkeen ohjausryhmä suosittaa tekemänsä selvityksen ja kuulemisten perusteella, että yleistä oikeudellista neuvontaa kansainvälistä suojelua hakeville annettaisiin jatkossakin vastaanottokeskusten kautta järjestettynä ja rahoitettuna. On kuitenkin tarpeen selvittää, tulisiko siitä säätää laissa. On myös tarpeen selvittää vaihtoehtoisia tapoja neuvonnan järjestämisessä ja selkiyttää palvelujen hankintaprosessia.
Ohjausryhmä suosittaa, että yksilöllisen oikeusavun järjestäminen siirrettäisiin kokonaisuudessaan oikeusapulain mukaisen oikeusapujärjestelmän piiriin. Siirto ei sinänsä sulkisi pois oikeusavun antajien piiristä niitä, jotka antavat yksilöllistä oikeusapua tällä hetkellä vastaanottokeskusten maksaman järjestelmän kautta.
Mikäli siirtoon päädytään, on varmistettava lainsäädännön riittävyys sekä huolehdittava tarvittavasta määrärahan siirroista sisäasiainministeriön hallinnonalalta oikeusministeriön hallinnonalalle.
Yksilöllisiä oikeusapupalveluita järjestetään tällä hetkellä sekä oikeusapulain mukaisen oikeusapujärjestelmän kautta että vastaanottokeskusten kautta vastaanotolle varatun arviomäärärahan puitteissa. Järjestelmät ovat osittain päällekkäisiä.
Hankkeen tarkoituksena oli selvittää oikeusapupalvelujen nykytilanne ja arvioida alustavasti mahdolliset muutostarpeet, jotka liittyvät niiden järjestämiseen, sääntelyyn ja rahoitukseen. Selvityksessä tarkasteltiin erikseen hakijoille annettavaa yleistä oikeudellista neuvontaa ja yksilöllistä oikeusapua.
Selvitys suosituksineen lähetetään lausuntokierrokselle, jonka jälkeen arvioidaan jatkotoimenpiteiden tarpeet. Lausuntokierrokselle lähtenyt selvitys on saatavilla sisäasiainministeriön verkkosivuilta: www.intermin.fi/julkaisu/122011
Lisätietoja: lainsäädäntöneuvos Tiina Sinkkanen, 071 878 8626, lainsäädäntöneuvos Jutta Gras, 071 878 8658
– Tiheään tahtiin tulee tietoa, että jotain lakia jossain ministeriössä taas muutetaan tai luodaan uutta, mutta maamme kehitysvammaisten elämää säätelevä kehitysvammaisten erityishuollossa vuonna 1977 säädetty laki on ja pysyy, niin kuin koko aihe olisi vaiettu yhteiskunnassakin. Neuvostoliittokin on kaatunut, mutta tämä laki ja sen pakkokeinopykälä 42§ pysyy niin kuin joku muinais sammettunut kallio! Miksi STM ei tuo lakimuutosta hallitukselle? Ei Vanhasen ensimmäisen eikä Vanhasen toisen hallituksen aikana? Panttaako hallitus kehitysvammalain muutosta vai vastustavatko suuret mahtavat erityishuoltopiirit muutosta, jos vaikka pelkäävät menettävänsä valtaansa?
Äänestäkään Viola Heistonen eduskuntaan puolustamaan kehitysvammaisten ihmisoikeuksia! Olen ehdolla Suomen Työväenpuolueessa (STP) Kymenvalipiirissä. Vaalinumeroni on 6. Kiitos!
Tarkoittaneeko tuo kansainvälistä suojelua tarvitsevat pakolaisia?
Kotimaisiakin suojelun tarvitsijoita olisi, kuten kirjoittaja nosti esiin kehitysvammaiset ja tietysti lapset, ryhmät, jotka eivät pysty pitämään puoliaan ja joiden ihmisoikeuksia on helppo loukata.
Meillä on jo lapsiasiamies ja joissain kunnissa myös vammaisasiamies. Vammaispuolelle tarvittaisin keskitetty valituselin, nyt kantelut hukkuvat AVIen, EOAn ja Oikeuskanslerin mappiin Ö
Ilmoita asiaton viesti
Ymmärsin niin, että se tarkoittaa nimenomaan pakolaisten kansainvälistä suojelua! Olette oikeassa, että maassamme on kansanryhmiä, jotka tarvitsevat suojelua!
Kanteluissa AVI:n,EOA:n ja jopa oikeuskansleriin ei ole odotettavissa mitään asiallista ratkaisua. Nämä tahot vetoaavat useimmiten edellisten virkailijoitten päätöksiin, tutustumatta edes asiaan.Etenkin jos ollaan ihmisoikeusloukkauksiin koskeviin asioihiin ja kantelut koskevat kehitysvammaisten ja vanhusten kohtelua laitoksissa ja vielä vähemman jos nuo henkilöt sattuvat olemaan maahanmuttajia. Tiedän tämän kokemuksestani.
Ilmoita asiaton viesti