Vaarallinen tuberkuloosi huolestuttaa Etelä-Karjalassa,

otsikolla kirjoittaa Anu Pakarinen UV 19.3.2011.Etelä-Karjalassa on aloitettu maahanmuuttajien terveystarkastukset vaarallisen tuberkuloosikannan pysäyttämiseksi.

Lääkkeille erittäin vastustuskykytinen MDR-tuberkuloosi on yleinen Venäjällä, jossa tuberkuloosia on muutenkin paljon. Joka viides uusista tartunnan saajista sairastaa Venäjällä juuri MDR-tuberkuloosia.

Taudin pelätään rantautuvan pikku hiljaa myös Etelä-Karjalaan. Viime vuonna maakunnassa todettiin kaksi tartuntaa, joista kumpikin jäljitettiin Venäjälle. Vaikka mitään epidemiaa ei ole, Etelä-Karjalan keskussairaalaninfektioylilääkäri Pekka Suomalainen on hyvin huolissaan…Jokainen tapaus on hyvin hankala, kallishoitoinen ja vaarallinen potilaalle.- muutaman potilaan hoito maksaa satoja tuhansia euroja. Tarvitaan hyvin kalliita lääkkeitä, joilla on paljon sivuvuvaikutuksia. Potilaat ovat hyvin heikoilla, Suomalainen kuvailee.Taudin vakavuutta kuvaa se, että useaksi kuukaudeksi eristykseen joutuvat potilaan hoidetaan yliopistosairaaloissa, ja lääkehoitoa jatketaan kaksi vuotta.

Lääkkeille vastustuskykyisten kantojen lisääksi Suomessa seurataan erityisesti myös lasten tilannetta. Koko väestön kattavista lasten tuberkuloosirokotuksista luovuttiin 2006 sivuvaikutusten ja toisalta taudin harvinaisuuden vuoksi. Pekka Suomalainen ei pidä poissuljettuna, että rokotukset käynnistetään joskus vielä uudelleen.

 

Muistan nuoruudesta, että aikoinaan Neuvostoliitossa tuberkuloosia pidettiin tautina, josta ihmiset selvisivät lääkityksellä  eikä se aiheuttanut kovaa panikkia..

viovio
Imatra

Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu