Nyt rahvaskin tietää. Ekumeeninen uhkaus!

Venäjän ortodoksinen kirkko on uhannut katkaista suhteensa Suomen evankelis-luterilaisen kirkon kanssa. Tästä tietävät piispat ja kirkkomme ulkoasioista vastaava ekumeeninen kerma. Rahvaalle asiaa ei ole kerrottu, mutta nyt kerrotaan, kirjoíttaa Kotimaa-lehdessä 10.3.2011 Jussi Rytkönen. 

Venäjän kirkon ulkosuhteista vastaava metropoliitta Hilarion kirjoitti viime syyskuussa arkkipiispa Kari Mäkiselle kirjeen. Siinä hän –virheellisten lähteiden perusteella ja erheellisesti –luuli Suomen kirkon olevan päättämässä saman sukupuolen parisuhteiden siunaamisesta.Ortodokseille tämä olisi kauhistus.  

Hilarion varoitti kirjessään suurin sanoin, että mikäli Suomen kirkko näin tekisi, Venäjän  ortodoksiselle kirkolle ei jäisi vaihtoehtoja. Suhteet Suomen kirkkoon katkaistaisiin, kuten venäläiset tekivät samasta syystä Ruotsin kirkolle v.2005 

Mäkinen  oli vastannut Hilarionille, että  kyse oli vain rukouksesta parisuhteensa rekisteröineiden puolesta ja heidän kanssaan…

Kotimaan Venäjän ortodoksisen kirkon ulkoasiain osastolta saamien tietojen mukaan Mäkisen vastaus on otettu Moskovassa tyytyväisyydellä vastaan. 

Taustalla piilottelee nyt kuitenkin iso asia. Jos Suomen kirkko tulevaisuudessa ottaa askeleita saman sukupuolen parisuhteiden siunaamisen suuntaan, saattaa itärajan takana elävä valtava naapurikirkko tehdä asiasta omat johtopäätökset.Olisiko sillä sitten meidän kirkollemme merkitystä, on toinen kysymys. 

Olisi sääli, jos hyvät ekumeeniset suhteet olisivat todellisuudessa yhtä hauraalla pohjalla kun Suomen ja Neuvostoliiton hyvät ja luottamukselliset suhteet aikoinaan?Niitä vakuutettiin koko ajan, vaikka silloin keisarilla ei ollut vaatteita. Toivottavasti piispoilla ja metropoliitoilla on”; näin siis Kotimaa-lehdessä. 

 

 – Niin, toistan kirjoittaja Rytkösen kysymyksen: Olisiko Suomen evl kirkolle merkitystä, jos Venäjän ortodoksinen kirkko katkaisi välit poikki? Ovatko kirkot niin riippuvaisia toinen toisistaan?..Onhan se mielestäni kovin huolestuttavaa jos naapurimaitten kirkotkaan eivät pystyisi olemaan sopusoinnussa vaan lähtisivat ”sotimaan” ja riitelemään. Voiko ortodoksinen kirkko määrätä evankelis- luterialaiselle kirkolle miten kannattaa toimia?

 

viovio
Imatra

Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu