Viisumivapauteen pitää valmistautua,

otsikolla  kirjoittaa UV päätoimittaja Harri Manskinen  20.3.2011.

Keskustelu Venäjän ja EU-maiden välisestä viisumivapaudesta putkahtelee esiin aina silloin tällöin. Asialla on merkitystä erityisesti täällä itärajalla ja Kaakkois- Suomessa laajemminkin.Imatran asema aivan rajan pinnassa on tässä keskustelussa kaiken lisäksi vielä erityislaatuinen ja viisumivapauden vaikutukset tuntuisivat täällä nopeimmin ja kenties myös vahvimmin. 

Puolustusministeri Jyri Häkämies (kok) ennusti täällä viikolla, että viisumivapauteen menee vielä vuosikymmen.

Viisumivapaus herättää pelkoja, joita ei voi väheksyä. Samalla se luo myös mahdollisuuksia Kaakkois- Suomeen. Suuri pelko on rikollisuuden lisääntyminen eri muodoissaan. Myöskään kulttuurieroja ei  ole helppo hyväksyä. 

Toinen puoli on se, mikä jo nyt on näkyvissä. Imatralla ja muuallakin Kaakkois-Suomessa. Viisumivapaus lisäisi matkailua ja kasvattaisi palvelu-ja kaupan aloja. Matkailijamäärien lisääntyminen toisi mukanaan työpaikkoja ja sitä kautta lisäisi alueen hyvinvointia. Esimerkiksi metsäteollisuudessa nähty murros koetteli kovin koko Etelä-Karjalaa ja kokonaan uuden toimialan syntyminen helpottaisi teollisuuden suhdannekuopissa. 

Viisumivapaus on Venäjän ja EU:n välinen asia, vaikka Suomea toki päätöksiä tehtäessä kuullaan. Venäjä saa aikanaan passien turvallisuustason riittäväksi. Sen jälkeen viisumivapaudelle tuskin esteitä tulee. Viisumivapauteen on siis syytä valmistautua”, näin kirjoittaa Harri Manskinen Uutisvuoksessa. 

–  Mielestäni, jos viisumivapaus  toteutuu, niin tuskin venäläiset pysähtyvät viisumineen Etelä-Karjalaan  nostamaan metsäteollisuutta. He marssivat suoraan Eurooppaan. Suomesta saattaa tulla ”läpikulkumaa” . Nyt raskas transittoliikenne koetaan häiritseväksi, mutta  viisumivapauden myötä matkailukin voi muuttua ”transittomatkailuksi”.

Koska viisumivapaus on Venäjän ja EU:n välinen asia ja vaikkakin päätöksen teossa kuullaan Suomea, mutta lieneekö sillä paljon väliä ja pystyykö Suomi estämään, jos Venäjä ja EU ovat jo päättäneet. Joten taitaa olla Harri Manskinen oikeassa, että ”Viisumivapauteen pitää valmistautua”.

viovio
Imatra

Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu