Omaishoitajat säästävät vuodessa yli miljardi euroa yhteiskunnan varoja,

asiasta kertoo UV  30.3.2011 Päivi Seppälä otsikolla ” Suomessa jopa 60 000 ihmistä hoitaa omaistaan”, mutta omaishoitotukea saa alle 40 000, vaikka lähesistään päivittäin huolta pitäviä on arvioilta noin 300 000.   

Omaishoitotyö on niin vaativa, että ilman sitä hoidettava olisi laitoshoidossa. Nämä raskasta työtä tekevät ihmiset säästävät Sitran tekemän selvityksen mukaan vuodessa reilusti yli miljardi euroa yhteiskunnan varoja. Omaishoitotuen saaminen jää usein syrjään vaativassa elämäntilanteessa.

Tuen saaminen edellyttää sopimuksen tekemistä kunnan kanssa. Kunnissa suhdaututaan hyvin eri tavoin omaishoitajien tarpeisiin ja tukihakemuksiin.Tuoreen Omaishoitokirjan mukaan tukeen varatut rahat ovat monin paikoin yhä liian vähäiset. 

Muutaman vuodentakaisen Omaishoitotutkimuksen mukaan suurin osa läheistään arjessa auttavista ei ole ajatellut olevansa omaishoitaja. Tämän tutkimuksen mukaan joka neljäs suomalainen auttaa läheistään, jolla on vaikeuksia selvitä yksin arjessa.”, STT. 

 Tukea kannattaa hakea jo varhain. Mahdollisuus saada omaishoitotukea kunnalta kannattaa selvittää heti, kun arvelet olevasi omaishoitaja.Voit olla oikeutettu tukeen ja muuhun apuun, jos pidät huolta erityistä hoivaa tarvitsevasta läheisestäsi, joka ei selviä arjesta omatoimisesti. Jos kunta hylkää hakemuksesi, voit valittaa päätöksestä ensin sosiaali-ja terveyslautakuntaan. Tuki on keskimäärin 440 euroa kuukaudessa”. Lähde : Omaishoito. Tietoa ja tukea yhteistyöhön –kirja. Omaishoitajat ja Läheiset –Liitto ry. 

Kokemuksestani tiedän kuinka kunnan viranomaiset suhtautuvat asiaan. Itse olin 4 vuotta omaishoitajana ja en saanut omaishoitotukea, koska olin epätietoinen asiasta ja sosiaalityöntekijä vetosi siihen, että olin saanut työttömyyspäivärahaa, joten hänen mielestä en ollut oikeutettu omaishoitotukeen. Myöhemmin sain tietää, että se oli väärin ja takautuvan tuen  saaminen oli hankalaa, joten en saanut sitäkään. Omaishoitotuen siirtäminen Kelalle tulee saada uuteen hallitusohjelmaan.

Tule juttelemaan vammaisten, vanhusten ja omaishoitajien tilanteesta la 2.4., klo 11-14 kävelykatu  Koskenpartaalla Imatralla.

Äänestä Viola Heistonen eduskuntaan. nro 6 STP (Suomen Työväenpuolue) Kymenpiiri.

viovio
Imatra

Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu