Svetogorskin ja Imatran välisellä rajalla muhisee…

Äsken täällä Imatralla (7.huhtikuuta 2011) kävi vierailulla Suomen Moskovan suurlähettiläs Matti Anttonen, jolla oli kertomusta viisumivapaudesta.., jota voisi korvata vielä jonkin aikaa pitkien viisumien avulla. 

Tänään, 11.huhtikuuta Uutisvuoksi otsikolla ” Rajan kehittämishanke voi käynnistyä jo ensi vuonna” tietää kertoa ( sen päätoimittaja Harri Manskinen), että Rosgranitsan (Росграница) pääjohtaja Bezdelov vieraili Imatralla.

Imatralla vieraillut Bezdelov kertoi Uutisvuokselle, että Venäjällä  laaditaan parhaillaan tavoiteohjelmaa, jossa Suomen ja Venäjän välisten raja-asemien kehittäminen nousee Rosgranitsan toiminnassa ykköskohteiden joukkoon. Tavoiteohjelmaa tukee myös Suomen ja Venäjän välinen talouskomissio. – Luoteis-Venäjän rajan toimivuus on tärkeää, sillä 40 prosenttia Venäjän ulkomaankaupan tavaraliikenteestä kulkee luoteisten rajanylityspaikkojemme kautta. Tavaravirtojen lisäksi myös henkilöliikenteen määrät ovat kasvussa.. 

Dmitri Bezdelov on Suomen kannalta merkittävän viraston ykkösmies Venäjällä. Rosgranitsalle kuuluu 381 kansainvälistä rajanylityspaikkaa ympäri Venäjää. Suomen rajat ovat niistä helpommasta päästä, mutta  joukkoon mahtuu myös oikukkaampia rajoja muun muassa huumereittien keskiössä Kaukaasiassa. 

Suomi ja Venäjä ovat jo vaihtaneet keskenään nootteja tavaraliikenteen kansainvälistymisestä…Venäjä teki asiassa aloitteen ja Suomi on valmis viemään asiaa eteenpäin.

Bezdelov korostaakin, että rajahankkeiden on edettävä yhteisellä aikataululla Suomen ja Venäjän puolella.  

– ENPI-rahoituksen vuoksi on tärkeää, että kehittämishanke Imatralla ja Svetogorskissa synkronoidaan niin, että asiat etenevät samanaikaisesti.

Tärkeää on myös, että normit ja säännökset rajan molemmin puolin ovat samanlaisia ja EU-kelpoisia.. 

Vaikka Bezdelov oli tyytyväinen Imatran virailuunsa, tuloksista hän oli vielä vaitonainen. – Vasta kun nauha rajalla leikataan, olemme saaneet tuloksia aikaan. Olen kyllä tyytyväinen niistä vaihtoehdoista, jota täällä Imatralla on esitetty.”

 

  – Tuntuu siltä, että täällä Imatralla yhteistyö Venäjän kanssa sujuu mallikkaasti ainakin lehtikirjoitusten mukaan..Onhan tämä tärkeä rajanylityspaikka myös Venäjälle. Jos ajatellaan, että Rosgranitsalle kuuluu 381 kansainvälistä rajanylityspaikkaa ja näillä kulmilla kulkee 40 prosenttia Venäjän ulkomaankaupan tavaraliikennettä.

Venäjä on Suomen suurin kauppakumppani ja vientimaa, joten intressit hoitaa asiat kuntoon, koskee molempia maita ja varmaan tasapuolisesti.

 

viovio
Imatra

Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu