Suomessa on palokuolemia yhtä paljon kuin entisissä itäblokin maissa,

asiasta kertoi Turun Sanomat otsikolla ” Suomi on palokuolemissa länsimaiden häpeäpilkku” ( 24.4.10. Liisa Enkvist). Esimerkiksi Ruotsissa tulipaloissa kuolee vuosittain melkein puolet vähemmän ihmisiä asukasmäärään suhteutettuna kuin Suomessa.

Tilanne on muissa pohjoismaissa ja oikeastaan kaikissa länsimaissa samankaltainen kuin Ruotsissa. Vain Suomi erottuu maana, jossa palokuolemia on yhtä paljon kuin entisissä itäblokin maissa, harmittelee Suomen Pelastusalan keskusjärjestön Spekin valtuuston puheenjohtaja, dosentti Veli-Pekka Nurmi.

Spek haluaisikin pudottaa palokuolemien määrän 50:een vuodessa seuraavalla viisivuotiskaudella eli vuoteen 2015 mennessä. Tällä hetkellä Suomessa kuolee vuosittain noin 100 henkeä tulipaloissa

Suurin osa tulipalossa kuolleista on vanhuksia, usein liikuntarajoitteisia. Palokuolemaan liittyy myös usein alkoholi ja tupakka..”

Lähes puolet tänä vuonna tulipaloissa kuolleista oli vähintään 65-vuotiaita. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK on huolissaan siitä, että palokuolemat yleistyvät, kun väestö ikääntyy.

Järjestö suosittelee iäkkäiden koteihin automaattista sammutuslaitteistoa eli sprinklereitä, koska niillä voi sammuttaa palon jo alkuvaiheessa ja ehkäistä tappavien savukaasujen syntymistä.

Paloturvallisuuden edistämiseen on kehitetty muitakin  laitteita, kuten ajastin, joka katkaisee liedestä sähkön, jos hellan levy unohtuu päälle.

Palovaroittimen paristokotelon voi apuvälineen ansiosta kiinnittää seinään niin, ettei pariston vaihtamista varten tarvitse kiivetä katonrajaan.-STT

 

-Nuo palovaroittimet paristoineen on aika ärsyttäviä laitteita, koska niitten vaihto onkin aika hankalaa, jos ei ole ”apuvälineinä” nuorempaa porukkaa kiipeämään katonharjaan. Itse joutuin joskus repimään koko laitteen pois, koska paristotkin taitavat olla myynnissä jo vanhentuneita ja ei kestä kauan..

En tiedä mikä tuo sprinkleri on? Automaattisesti aukeavat vesisuihkut, muttei jokainen pysty niitä laittamaan huoneistonsa. Jos yksin asuva ja vielä huonossa kunnossa oleva vanhus säikähtää tulipalosta, esim.,palamaan syttynyttä televisiota, niin tuskin hän pystyy käyttämään sammutuspeittoa tulipalon ehkäisemiseksi. Olen nähnyt jossain taloyhtiön ”koulutuksessa” kuinka nopeasti kaikki tapahtuu, esimerkiksi jos ikkunaverhot syttyvät kynttilästä, niin menikö siinä noin 3-4 minuuttia kuin tuli pääsi valtaan..ei siinä muuta kun jaksaisi vaan karkuun mennä..

Mitkä ne keinot lienee Ruotsissa ja muissa länsimaissa, jossa ”pärjäävät” vähemmillä palokuolemilla kuin Suomi? 

viovio
Imatra

Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu