Kannattaa panna muistiin päivämäärä 8.6.2011,

silloin nettiyhteydet saattavat tökkiä tai toimia puutteellisesti. Asiasta kertoo UV otsikolla ”Internet osoitteiden murros on lähellä” ( 12.4.2011 Hannele Karppinen).  

Kymenlaakson ammattikorkeakoulun tekniikan yliopettaja Martti Kettunen sanoo, että 8.kesäkuuta on päivä, jolloin maailmanlajuisesti testataan uutta IP versio 6-osoitteistoa.  Se merkitsee osittaista siirtymistä hetkeksi uuteen internet-verkkoon, vaikka vanha IP versio 4- osoitteisiin perustuva on vielä käytössä. 

Maailmanlaajuisestaosoitteiden hallimmasta vastava IANA – järjestö ( Internet Assigned Numbers Authority) jakoi helmikuussa  viimeiset suuret osoitelohkonsa alueellisille rekistereille. Euroopan osoitteita  hallinnoivalla Ripellä ( Reseaux IP Europeens) on vielä osoitevarastoa, mutta vauhdikkaasti tiedotekniikkaa lisäävissä Aasian maissa ongelma on jo ovella. Rysäyksenomaista siirtymistä uuteen verkkoon ei ole tulossa. Versiot 4 ja 6 tulevat elämään vielä pitkään rinnakkain,Kettunen sanoo.

Ammattikorkeakoulu tarttuu uudistukseen koulutusta tarjoamalla. Ensi syksynä Kyamk aloittaa vuoden mittaisen erikoistumiskoulutuksen, jossa IP-uudistus  on keskeisenä aiheena. Odotuksena on, että uudistuksen toteutus tulee myös tarjoamaan työtä.

 Meidän Simunet – laboratoriomme sopii tähän koulutukseen kuin tilauksesta, Kettunen toteaa. Simunet-lab-testaus-, tutkimus ja tuotekehityslaboratorio on rakennetu nimenomaan IP-muutoksen kaltaisten tilanteiden mallintamiseen.

Lisää tietoa SimuNet – hankkeesta..osoitteesta  www.istlab.kyamk.fi 

Internet kasvaa

Internetilla on jo yli 2 miljardia käyttäjää ja joukko kasvaa. Internet-laitteita oli elokuussa 2010 noin 5 miljardia. Facebook käyttäjiä on yli 350 miljoonaa. IP4-osoitteita on noin 4 miljardia, määrä on ylitetty hätäapukeinoin. IP4 osoitekentät ovat 32 –bittisiä, IP6-kentät 128-bittisiä

Lehti mainitsee, että IP-osoitteistonvaihdoon ei pitäisi näkyä tavalliselle käyttäjälle. Harmia saattavat tosin aiheuttaa vanhat kotimodeemit tai käyttöjärjestelmät.

Varmaan aiheuttavatkin. Odotetaan ja katsotaan miten käy  vanhan kotimodeemin kanssa.

 

 

 

 

 

viovio
Imatra

Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu