Unohtuvatko vanhukset EU-kriisipaketteista riidellessä

87 % eduskuntavaaliehdokkaista kannatti vanhusten hoivatakuuta. Sosiaali- ja terveysministeriö valmistelee parhaillaan vanhuslakia, jossa kirjattaisiin ikäihmisten hoidon yhtenäisiä  vaatimuksia, yli 75-vuotiaitten oikeutta hoivaan ja kuntoutukseen.  

Vanhuslakiesitykseen oli otettu myös Ruotsin mallin mukainen Lex Sarah, Lex Risikko, mikä tarkoittaisi työntekijöitten ilmoitusvelvollisuutta näkemäänsä vanhusten huonoon kohteluun.  

Oman 98 vuotiaan äitini kohdalla olen useamman kerran joutunut puuttumaan hänen oikeuksiinsa saada asianmukaista ja kunnioittavaa kohtelua.Äitini muuten kieltää sanomasta jotain hoitajille, koska pelkää, että ”he suuttuvat”…

Tämä Lex Risikko pitäisi ulottaa koko sosiaalipuolen palveluihin ei vain vanhustenhuoltoon vaan myös kehitysvammaisten hoitoon eli niiden ihmsiten hoitoon, jotka eivät itse pysty tai uskalla kertoa kokemastaan huonosta kohtelusta.

”Jos toimintakykyinen vanhus ajautuu laitokseen, eikä kuntouttavia elementtejä ole, hän laitostuu hyvin nopeasti”, sanoo Kuntaliiton sosiaali- ja terveysasioiden johtaja Jussi Merikallio. 

Hyvin nopeasti kävelevä vanhus laitetaan vaippoihin pyörätuoliin ja lääkitys päälle.

Sirkka-Liisa Kivelä on todennut, että paljon on myös hoitopaikkoja, joissa vanhuksia makuutetaan lääketokkurassa, eikä ymmärretä, että pitkäaikaishoidon pitäisi olla mahdollisimman kodinomaista.

Vanhuslakiin tulisi saada myös Julkiterhikin tapainen sosiaalialantyöntekijöiden rekisteri, jotta valetyöntekijät ainakin tulisivat julki.

Vanhustenhuolto oli vaalitaistelun kestosuosikki, nyt vaalien jälkeen vanhukset saattavat unohtua  EU-kriisipaketeista riidellessä.

Jos ja kun Suomeen saadaan uusi hallitus, vanhuslaki pitää saada hallitusohjelmaan samoin omaishoitajien palkkauksen siirto Kelalle.

Toivottavasti uusia kansanedustajia kiinnostavat vanhusten asiat, kun, valitettavasti, vanhusten väsymätön äänitorvi Tarja Tallqvist putosi eduskunnasta.

 

 

 

 

viovio
Imatra

Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu