Ulkomaalaiset työntekijät pitävät maaseutua pystyssä”,

asiasta kertoo UV 12.5.2011 Aapo Mentula. ” – Ei me oltais pärjätty ilman heitä. Suomalaiset haluavat sellaista palkkaa , jota emme voi maksaa. Ahviolaisen Hakalan perunatilan isäntä Lasse Hakala kertoo ja ..lisää, että jos omistajaperhe halua tilalleen työvoimaa, yhä useammin apua haetaan ulkomailta.

Hakalan perunatilan tarina on tyyppillinen. – Olen ollut isäntänä nyt noin 20 vuotta  Aluksi olimme vaimon kanssa kahdestaan…täällä hetkellä tilalla työskentelee kuusi henkilöä, joista neljä on ulkomaalaisia. 

Maaseudun työ on  Maa – ja metsätaloustuottajain keskusliiton johtajan Olli-Pekka Väänäsen mukaan myös taidollisesti ja fyysisesti vaativampaa kuin moni kuvittelee.  – En halua mollata suomalaisia, mutta miten sen nyt sanoisi. Maataloustyössä tulee helposti selkä kipeäksi.  

 Viranomaisilla ei ole tiedossa ulkomaalaisten maaseutu- ja puutarhatyöntekijöiden tarkkaa lukumäärää. Heitä on kuitenkin Suomessa ainakin 15 000.

Maa –ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskus päätyi tähän lukemaan kyselyn perustella vuonna 2007

Toisaalta esimerkiksi ulkoministeriön passi-ja viisumiyksikön mukaan työviisumilla alle 3 kuukauden ajaksi puutarha-ja marjanpoimintatöihin tuli vuonna 2010 lähes 12 000 ulkomaalaista.

Lukemassa eivät ole mukana EU-alueelta tulleet työntekijät, lypsykarjatiloille töihin tulleet tai pysyvinä työntekijöinä maassa oleskelevat. Todellinen arvio ulkomaalaisten määrästä voi siis olla ainakin kaksinkertainen esitettyyn 15 000 verrattuna.”, näin siis lehtikirjoituksesta sitaatteja.

– Onko nyt jo suurin osa palkatuista maatalous- ja puutarhatyöntekijöistä ulkomaalaisia?
Miten  tulevaisuudessa maatiloilla  selvitään, jos   ulkomaalaisen työvoiman maahantuloa kiristetään.

Ravintola- ja siivousalalla on paljastunut ulkomaalaisten ihmiskauppaa ja harmaata taloutta. Miten lienee maatalouden piirissä? Valvonta ei voi olla kovin tehokasta, jos ulkomaisen työvoiman määrästä ei ole tarkkoja lukuja.

.

 

 

viovio
Imatra

Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu