Maailman ensimmäinen kuurosokea juristi on Suomessa,

asiasta kertoo Iltalehti otsikolla ” Kuurosokea juristi vammaisten asialla” (14-15.5.2011. Heljä Salonen) ja jatkaa .” Maailman ensimmäinen kuurosokea juristi Riku Virtanen tähtää kansainväliseen konsulttityöhön.

Kirjoituksessa kerrotaan, että pienenä Riku oli vilkas poika, mutta vasta leikki-ikäisenä selvisi, että hän ei kuule ja näe niin kuin muut. Hänellä oli kuulo –ja näköhermon rappeuma. Nämä aistit heikkenivät vähitellen,…mutta kuitenkin hän oppi puhumaan pienenä. Riku kävi kuulovammaisten koulun Tampereella. Maailma avautui, kun hän sai peruskoulun seitsemännellä luokalla pistenäytön ja kannettavan tietokoneen.  Lukiossa hänelle alkoi kirkastua ammattillinen haave. Hänessä kasvoi halu hoitaa itse asioitaan ja myös muiden vammaisten asioita paremmalle tolalle. Juristin tutkinnon avulla se onnistuisi häneltä parhaiten. 

Kevällä 2001 Riku Virtanen kirjoitti ylioppilaaksi, yleisarvosana laudatur silotti tietä tavoitteeseen. Hän pääsi sisään Turun yliopiston oikeustieteelliseen tiedekuntaan toisella yrittämällä. Opiskelujen aikana hän kiinnostui vammaisasioista myös kansainvälisellä tasolla. 

28 heinäkuuta 2008 Riku Virtanen sai oikeustieteen kandidaatin paperit. Hän on maailman ensimmäinen kuurosokeana juristiksi valmistunnut. Se on vasta välietappi.

Nyt kolme vuotta myöhemmin Virtanen valmistelee väitöskirjaa vammaisten ihmisten ottamisesta huomioon kehitysyhteistyössä…

Hän on matkustanut vammaisasioissa ja lomillaan, käynyt 50 maassa. Toukokuussa hän täyttää 30 vuotta. 

Riku Virtanen on opiskelun ja yleisen kiinnostuksen vuoksi osallistunut moniin vammaisten ihmisoikeuksia käsitteleviin tilaisuuksiin. Virtanen on nähnyt, että valtion näennäinen vauraus ei kerro vammaisten olojen tasosta välttämättä mitään..Japanissa vammaisten asioille kohautetaan olkapäätä.Yhdysvalloissa yksilön henkilökohtainen varallisuus määrää paljon. Kehitysmaissa tilanne on pahin. Juuri se Virtasta kiinnostaa eniten. 

Hänen suunnitelmissaan on hankkia sellainen akateeminen pohjatietämys, että hän voisi keskittyä toimimaan konsulttina vammaisten ihmisten asioissa.kehitysyhteistyössä. 

Vaikka Suomessa vammaisilla monet asiat ovat paremmin kuin muualla, kaikki ei ole kunnossa. Inhimillisyys loistaa poissaolollaan.

Joku istuu paikallaan tuntikausia, koska hänet on sidottu kiinni vessanpyttyyn. Joku ei pääse koskaan syömään muiden kanssa, koska häntä ei haeta huoneestaan. Joku joutuu sammuttamaan valot joka ilta kello kahdeksan, koska vartijamainen henkilökunnan edustaja niin vaatii. Joku joutuu pitämään vaippoja vain siksi, että häntä ei auteta vessaan.

Tätä kaikkea tapahtuu vammaiselle Suomessa….tähän hän haluaa vaikuttaa. Hän uskoo, että asioita voidaan muuttaa.

– Poliitikot eivät tiedä, että tällaista tapahtuu . He myös kiinnittävät huomiota sellaisiin asioihin, jotka koskettavat massoja, hän sanoo.

Määrätietoisuudellaan ja lahjakuudellaan hän voisi tehdä myös paljon muuta kuin keskittyä auttamiseen ja tehdä toisenlaista uraa. Se ei häntä kiehdo.

Elämä, jossa vain haalitaan rahaa, on hukkaan mennyt elämä, hän vastaa.

Suomessa on satoja kuurosokeita ja kymmeniätuhansia vammaisia. Maailmassa on 650 miljoonaa vammaista, joista 80 prosenttia asuu kehitysmaissa.

Virtaselta eivät työt hetkessä lopu.

 – Tutustuin Kyynnyksen ry juuri valittuun puheenjohtajaan Riku Virtaseen Ihmisoikeusliiton päivällisillä viime syksynä. Ihailin kuin hyvin keskustelumme sujui Rikun kahden avustajan ja tietokoneen pistenäytön avulla.

Välitin Virtaselle tietoa kehitysvammaisiin kohdistuneista pakkokeinoista ja vammaisen lapsenlapseni minusta ristämisestä.

Tällaisia rohkeita vammaisten ihmisoikeustaistelijoita tarvitaan Suomessa.

 

 

 

viovio
Imatra

Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu