Onko ruotsinkielinen televisio rohkeampi puuttumaan vähemmistöjen ihmisoikeusloukkauksiin ja väärinkäytöksiin?

Spotlight ohjelma ( 12.5.2011) nosti taas kerran esille vanhusten ylilääkityksen ja psyykenlääkkeiden liikakäytön.

Ohjemassa haastateltiin 93 v Edit-rouvaa, joka oli vuodessa päässyt irti 11 psyykenlääkkeestä, joita hänelle oli 10 vuoden aikana määrätty. Riippuvuutta aiheuttavaa Temestaa hänelle oli syötetty 8 vuoden ajan.

Ohjelmassa tuli ilmi, että lääketeollisuuden julkaisema Pharmaca Fennica on useimmiten se lähde, josta lääkärit etsivät tietonsa lääkkeistä ja niiden vaikutuksista. Lääketeollisuuden tarkoitus on myydä mahdollisimman paljon lääkkeitä, joita sitten tuo  Pharmaca-opuksen ja lääkeesittelyiden avulla saadan lääkärit määräämään.

Ohjelmassa esiintyneet Farmasian asiantuntijat pitivät tilannetta vaarallisena, kun edellisen psyykenlääkkeen sivuvaikutuksia lääkitään seuraavalla.

Iäkkäiden lääkityksen tietokantaan on kerätty erityisesti ne lääkkeet, jotka eivät sovi ikäihmisille ja muistisairaille, silti esim antihistamiini Ataraxia edelleen määrätään, joka farmasian ammattilaisen mukaan jo pieninä annoksina voi aiheuttaa mustihäiriöitä ja sekavuutta. Tätä lääkettä oli ohjelmaan saatu toinen lääkäri jopa puolustamaan.

Unilääkkeitä ohjelmassa haastateltu hoitaja piti useimmten turhina, farmasian ammattilaisen mielestä, henkilökuntaa on yleensä riittävästi vanhusten hoitolaitoksissa, mutta psyykenlääkkeiden sivuvaikutusten seuraukset vanhuksissa työllistävät hoitohenkilökuntaa ylenmäärin.

Vanhusten ylilääkitys on ollut yleensä tabu, oman 98 v äitini kohdalla olen joutunut taistelemaan häneltä psyykenlääkityksen pois, silti pesupäivinä tuntuu, että hänelle on annettu rauhoittavaa, kun hän valittaa, että pää on ihan sekaisin.

Kehitysvammahuollossa vammaisten asiakkaiden psyykenlääkitys on sellainen tabu, josta ei saisi ollenkaan puhua. Olen itse joutunut  käymään kovan tien, puututtuani vammaisen lapsenlapseni lääkitykseen ja kysellessäni kuinka paljon hänelle annetaan rauhoittavaa diapamia. Näitä kyselyjä joudun edelleen maksamaan,  luultavasti kostoksi en ole saanut tavata lapsenlastani nyt 1½ vuoteen,. en tiedä millaisessa kunnossa hän on, kukaan ulkopuolinen ystävä tai tuttava ei ole päässyt häntä tapaamaan.

Tiedän, että  bentsodiatsepiinit ovat vaaraallisia ja aiheuttavat nopeasti lääkeriippuvuutta, mutta niistä puhuminenkin voi olla hengenvaarallista.

En osaa ruotsia, mutta Spotlight ohjelman katselussa sain  tulkkausta ja osa haastatteluista oli suomenkielisiä. Vaikuttaa kuin ruotsinkielinen televisio olisi rohkeampi puuttumaan vähemmistöjen ihmisoikeusloukkauksiin ja väärinkäytöksiin.

 

viovio
Imatra

Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu